Naujasis socialdemokratų vedlys Gintautas Paluckas išsyk ėmėsi šluotos

Dar prieš žengdamas į socialdemokratų vadovo postą Gintautas Paluckas žadėjo, kad pirmasis partijos ešelonas turės keistis kardinaliai. Savaitgalį vykusiame suvažiavime jis tai įrodė.

G.Palucką pralinksmino premjero  S.Skvernelio dovana su dviprasmiškomis užuominomis.
G.Palucką pralinksmino premjero S.Skvernelio dovana su dviprasmiškomis užuominomis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 9, 2017, 7:01 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 10:59 PM

Socialdemokratų partijos suvažiavimo patvirtintas pirmininku G.Paluckas pasirinko dvylika savo pavaduotojų. Jų gretose – daug naujų veidų, negana to, pusė pavaduotojų – moterys.

Pirmininko pavaduotojo statuso neteko tokie partijos senbuviai ir sunkiasvoriai kaip Seimo nariai Juozas Bernatonis, Juozas Olekas, Algirdas Sysas, Julius Sabatauskas.

Ankstesnes pozicijas išsaugojo tik V.Blinkevičiūtė, G.Kirkilas, J.Pankauskas ir M.Sinkevičius.

Partijos atsakinguoju sekretoriumi paskirtas buvęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Buvo įvertinti nuopelnai

Anot politologų, tai, kad vicepirmininkais liko V.Blinkevičiūtė ir G.Kirkilas, greičiausiai lėmė pirmosios populiarumas ir antrojo santykis su naujuoju partijos lyderiu.

G.Kirkilas bene vienintelis iš senojo partijos elito stipriai rėmė G.Palucką jam žengiant pirmininko posto link.

Pastarasis nuolat kritikavo buvusį socialdemokratų lyderį Algirdą Butkevičių, o šis nesutarė su G.Kirkilu, nes laikė jį visokių maištų kairiųjų stovykloje kurstytoju.

M.Sinkevičiaus ir J.Pankausko išlaikymas postuose – greičiausiai duoklė kitam partijos sparnui ir tam pačiam A.Butkevičiui vardan stabilumo.

V.Aleknavičienė, R.Budbergytė, O.Leiputė, P.Isoda, S.Urbonas ar A.Raslanas vicepirmininkais paskirti galbūt dėl jų įtakos partijos vietos skyriuose, patirties ir politinio potencialo.

Partinės giminystės ženklai

Daugiau klausimų kyla, kodėl partijos piramidės viršūnėje atsidūrė R.Popovienė ir R.Bastytė.

Ieškant priežasčių aiškinta, kad ji buvo viena uoliausių tuomečio premjero A.Butkevičiaus siekiamo prastumti naujo Darbo kodekso gynėjų ir už tai buvo apdovanota.

Beje, R.Popovienė yra ir buvusio Seimo nario Petro Papovo marti, savo karjerą pradėjusi pas Kauno rajono socialdemokratų lyderį Valerijų Makūną.

Giminystė su garsiais socialdemokratų veikėjais sieja ir R.Bastytę. Ji – Seimo nario Mindaugo Basčio, kuriam dabar gresia apkalta, dukterėčia.

Šakiuose ji aktyviai reiškiasi partijos veikloje, kandidatavo ir rajono mero rinkimuose, tiesa, nesėkmingai.

Tačiau pagrindinė R.Bastytės veikla – vadovavimas šeimos įmonei „Agrolina“. Šią bendrovę įkūrė dar M.Basčio tėvas Juozas Bastys – buvęs kairiųjų veikėjas ir parlamentaras.

Pasirinkti geriausieji

– Kas lėmė, kad tarp vicepirmininkų neliko tokių partijos senbuvių kaip A.Sysas ar J.Sabatauskas?

Juk jie irgi kritikavo ligšiolinę partijos vadovybę, kad ji nesilaikė socialdemokratinių vertybių, buvo lyg ir jūsų pusėje? – „Lietuvos rytas“ paklausė G.Palucko.

– Taip, jie – tikri socialdemokratai. Tačiau ne kartą sakiau, kad formuosiu komandą pirmiausia atsižvelgdamas į partijos skyrių nuomonę. O skyriai šių žmonių nesiūlė.

Be to, partijoje turi būti formuojama nauja kultūrinė tradicija, reikia naujo, šviežio kraujo.

– Tačiau V.Blinkevičiūtė ir G.Kirkilas liko.

– Juos iškėlė ir stipriai palaikė skyriai. Be to, mano pasirinkimo kriterijai buvo kompetencija ir potencialas. Šiems politikams to tikrai netrūksta.

– O kaip kiti vicepirmininkai, pirmiausia tie, kurie ne itin žinomi net pačioje partijoje?

– Veikia ir regioninis principas – partijos vadovybė atstovavimo požiūriu turi aprėpti plačiai. Tačiau visus šiuos žmones aš pats pažįstu, mačiau jų veiklą.

– O ar nenulėmė R.Bastytės partinės karjeros tai, kad ji – M.Basčio dukterėčia? Ar to paties negalima pasakyti ir apie P.Papovo marčią R.Popovienę?

– Ne, taip nėra. Raminta yra tikrai labai stipri moteris, turinti didelį potencialą augti. Vienintelis jos trūkumas kaip tik ir yra tas jos giminystės ryšys su Mindaugu. Tai, be abejo, jai ir pakenkė Šakių mero rinkimuose po visos tos istorijos dėl Mindaugo galimų ryšių su Rusijos specialiųjų tarnybų atstovais.

Be to, Ramintą apskritai nelabai kas pažįsta, išskyrus jos partijos bendražygius. O aš ją truputį stebėjau ir galiu pasakyti, kad jai trūksta tik prožektoriaus šviesos. Dabar, be abejo, ji ją gaus.

O kas yra kieno marti, aš apskritai nežinau. R.Popovienė – taip pat labai stipri moteris.

Ne tik apie šias moteris, bet ir apie kitus savo pavaduotojus galiu pasakyti aiškiai: jei kas nors mano, kad jie buvo paskirti kaip kompensacijos kam nors už ką nors ar buvo padaryti kokie nors mainai, arba iš gailesčio, – tai netiesa.

Prisiminė ir A.Brazauską

Kalbant apie partijos ateitį buvo porą kartų paminėtas ir į anapilį išėjęs Algirdas Brazauskas. Į buvusį vedlį savo kalboje kreipėsi Antanas Vinkus. Jis tikino, kad šių dienų socialdemokratai atkakliai gina savo idėjines vertybes ir kaip niekada pasiryžę susigrąžinti politines pozicijas.

Tuo metu sakydamas savo pirmąją partijos pirmininko kalbą G.Paluckas priminė A.Brazausko posakį, kad „socialdemokratija yra tas pats liberalizmas, tik iki tam tikro lygio“, ir pareiškė su juo nesutinkantis: „Mūsų politinė darbotvarkė yra gerokai ambicingesnė. Tai, ką liberalai palieka sutvarkyti nematomai rinkos rankai, mes imamės atsakomybės tvarkyti patys – solidariai ir socialiai teisingai, nepaliekant nė vieno už borto.

Socialdemokratija nėra pašalpos ir išmokos. Socialdemokratija yra žmogaus išlaisvinimas iš gamtos ir rinkos lemtos nelygybės, galimybė kurti savo gyvenimą pačiam.“

Dovanos aštriais kampais

Pasveikinti socialdemokratų buvo atvykęs Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis.

Savo pirmtakui premjeras padovanojo trispalvę, o štai į naująjį socialdemokratų vedlį kreipėsi visai kitokiais žodžiais ir įteikė šmaikščią dovaną.

Kairiųjų vedliui jis padovanojo iliustraciją su socialdemokratų ir „valstiečių“ simbolika. Vienoje paveikslėlio pusėje vaizduojamas rožę snape nešantis gandras, o kitoje – gandras, tupintis ant rožės.

Įteikdamas dovaną premjeras užsiminė, kad tai pamąstymai apie bendrą ateitį ir kas lems darbo koalicijoje sėkmę.

Anot S.Skvernelio, gandras gali pranašauti sėkmę arba būti užuomina į kitus sprendimus.

Ne tuščiomis į socialdemokratų suvažiavimą atvyko ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis.

Svečias G.Paluckui įteikė kompasą sakydamas, kad tai pats geriausias dalykas „partijoms, kurios ieško, kur yra kairė“.

Turės 12 pavaduotojų

Socialdemokratų partijos vicepirmininkais tapo Seimo narys Gediminas Kirkilas, europarlamentarė Vilija Blinkevičiūtė, teisingumo viceministras Justas Pankauskas, Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas, Marijampolės vicemeras Povilas Isoda, ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius, Seimo narė Raminta Popovienė, Lietuvos socialdemokračių moterų sąjungos pirmininkė Orinta Leiputė, parlamentarė Rasa Budbergytė, Joniškio rajono vicemerė Vaida Aleknavičienė, Šakių rajono vicemerė Raminta Bastytė ir pedagogas Algirdas Raslanas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?