Ramūnas Karbauskis apie alkoholio reklamą: „Kompromisų nebus“

Trečiadienį Seimo Kultūros komitetas ėmėsi daugybę diskusijų visuomenėje keliančio klausimo būsimo teisinio reguliavimo siekiant uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais masiniuose renginiuose.

 Ramūnas Karbauskis kompromisų taikyti neketina.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Ramūnas Karbauskis kompromisų taikyti neketina.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Seime svarstomas alkoholio prekybos ribojimo klausimas.<br> J. Stacevičiaus nuotr.
Seime svarstomas alkoholio prekybos ribojimo klausimas.<br> J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 10, 2017, 10:08 AM, atnaujinta May 10, 2017, 11:45 AM

Aršus draudimų šalininkas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga dėl prekybos alkoholiu masiniuose renginiuose pateikė kompromisinį draudimo variantą. 

Siūloma, kad alkoholiniais gėrimais nebūtų leidžiama prekiauti tokiuose renginiuose, kuriuose žmonės negali išreikšti savo sutikimo dalyvauti, pvz., Jūros šventėje lankosi šeimos su mažais vaikais, šalia renginių vietų gyvenantys žmonės, kurie nepirko bilieto ir patys nepasirinko, kad jiems būtų siūlomas alkoholis. Minėtos alkoholio kontrolės pataisos numato prekybos svaigalais ribojimą ir laikinose lauko kavinėse.

A. Veryga priminė mirtis festivaliuose

„Tai įstatymų projektai, kurie buvo registruoti dar praėjusios kadencijos Seime, tai nėra nauja, juose numatyta daug priemonių, mažinančių alkoholio vartojimo kultūrą. Žinoma, yra iškilę diskutuotinų vietų ir klausimų“, - kalbėjo A.Veryga ir patikslino, kad itin daug diskusijų kelia masinių renginių ir saugumo juose klausimas.

„Masinis reiškinys, kai vykstant miestų šventėms būna daugybė incidentų, taip pat svarbu savotiškos kultūros formavimas, parodant žmonėms, kad švęsti galima ir kitaip, o ne tik svaiginantis“, - teigė jis ir patikslino, kad draudimas prekiauti alkoholiu būtų taikomas tik nemokamuoe renginiuose.

Komitete taip pat buvo pateiktas teisinis išaiškinimas dėl lauko kavinių festivaliuose, ar tokiu atveju šios prekybos vietos nebus uždaromos dėl joms taikomo draudimo. Išaiškinime akcentuota, kad lauko kavinės festivaliuose veiks, t. y. prekyba iš palapinių bus leistina.

Komiteto narys Vytautas Kernagis posėdžio metu išreiškė dvejonę, kad galbūt su festivalių organizatoriais nebuvo nuodugniai diskutuojama rengiant pataisas.

Pasak ministro, festivalių organizatoriai turi prisiimti atsakomybę už saugumą. Jis priminė ir mirčių festivalių metu atvejus. „Ten, kur įėjimas mokamas, atsakomybė tektų organizatoriams, kitais atvejais atsakomybę dėl saugumo prisiimtų savivaldybės", - teigė A. Veryga.

„Kalbu apie renginius, kur vaikai ateina vieni, be tėvų... Ten, kur mes negalime užtikrinti saugumo vaikams, į renginius, kur vaikai ateina vieni, turime tai daryti“, - sakė R. Karbauskis ir pridūrė, kad tuose renginiuose, kurie uždari ir patys organizatoriai galės užtikrinti saugumą, alkoholiu prekiauti bus galima.

„Alkohoholio reklama  bus visiškai draudžiama ir čia diskusijų nekyla. Kompromisų nebus“, - griežtai kalbėjo R.Karbauskis, atsakydamas į festivalių organizatorių klausimus dėl alkoholio reklamos renginiuose.

Komiteto posėdyje dalyvavę festivalių ir renginių organizatoriai pabrėžė, kad sprendimai jų atžvilgiu buvo priimami vienašališkai su jais nesitariant.

Vienas festivalių organizatorių Algirdas Barniškis teigė, kad renginių metu vykdoma kontrolė, kad lankytojai neįsineštų stipraus alkoholio. „Girdžiu daug netiesos, mirčių nuo alkoholio nebūta festivaliuose. Nors festivaliuose ir bus leista prekiauti alkoholiu, kiti punktai lieka neaiškūs“, - kalbėjo jis.

Reaguodamas į pastabas A.Veryga tikino, kad neatsisakoma bendrauti su interesų grupėmis.  „Perlipau per visus savo principus ir susitinku su visais. Jei būtumėte tokį norą išsakę, būtume susitikę bet kada. Civilizuotame pasaulyje tai vadinama susitariamais. Kelių eismo taisyklės yra draudimų rinkinys. Turime susitarti, kas mums yra priimtina ir kaip norime gyventi. Šiandien situacija tragiška“, - kalbėjo jis ir patikino, kad keliant kiekvieną klausimą atsiranda prieštaraujančių.

Komiteto pirmininkas R.Karbauskis pažadėjo festivalių organizatoriams pateikti išaiškinimą dėl nestacionarių prekybos vietų.

Festivalių organizatoriai taip pat kėlė prekybos laiko renginių metu klausimą ir savanorių, galinčių savanoriauti festivaliuose, amžiaus ribojimą. 

Susikirto dėl amžiaus cenzo

Komiteto posėdžio metu paliestas ir amžiaus cenzo klausimas. Anot A.Verygos, siūlomas alkoholio prekybos draudimas parduoti asmenims iki dvidešimties metų yra susijęs su asmens psichologine ir biologine branda ir galima ankstyvos priklausomybės rizika. Ministro teigimu, nereikėtų pamiršti, kad daugelis aštuoniolikmečių dar tebesimoko mokykloje. A.Veryga pateikė pavyzdį, jog Jungtinėse Amerikos Valstijose amžiaus cenzas yra dar didesnis.

„Niekas jūsų šventoje veikloje trukdyti nesiruošia, bet reikia sutarimo. Jei kyla kokių nors klausimų, bendraukite su ministerija. Mes jus girdime ir suprantame, bet kol kas nebuvo problemos, kuri nebūtų išspręsta“, - festivalių organizatoriams sakė R. Karbauskis, kuriam festivalių organizatoriai  turėjo klausimų dėl siūlomo amžiaus cenzo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?