Valdžios davatkos šiurpina net blaivininkus

Drastiškus alkoholio vartojimo apribojimus laiminanti valdžia lyg ir ėmė pagiriotis: sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga prakalbo apie kai kurias išimtis. Bet daugelis draudimų verčia griebtis už galvos.

Demokratinę vaidinančios naujosios šalies valdžios draudimų vėzdas gresia ir tradicinei Jūros šventei Klaipėdoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Demokratinę vaidinančios naujosios šalies valdžios draudimų vėzdas gresia ir tradicinei Jūros šventei Klaipėdoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
S.Urbonavičius įsitikinęs, kad draudimai į niekur neveda.
S.Urbonavičius įsitikinęs, kad draudimai į niekur neveda.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 10, 2017, 7:07 AM, atnaujinta May 10, 2017, 10:21 AM

Seime dar net neprasidėjus oficialioms diskusijoms dėl milžinišką ažiotažą jau sukėlusių alkoholio vartojimo mažinimo priemonių jų sumanytojai ėmė trauktis atatupsti.

Vakar pranešta apie išimtį festivaliams: siūloma, kad renginiuose, į kuriuos reikia pirkti bilietus, alkoholis nebūtų draudžiamas.

Tačiau ši nuostata negaliotų kitiems nemokamiems renginiams, pavyzdžiui, tokiems kaip Jūros šventė.

A.Veryga su bendražygiais pasiūlė keisti masinio renginio sąvoką – festivaliai ir kitokie mokami renginiai nepatektų į šią kategoriją.

Tačiau tokių renginių organizatoriai nuogąstauja, kad valdžiai mėtantis nuo vienų siūlymų prie kitų absurdo nepavyks išvengti: nors festivaliams lyg ir žadama taikyti išimtį ir leisti prekiauti alumi, nežinia, kur būtų prekiaujama, nes paviljonus, kaip prekybos alkoholiu vietą, siūloma išbraukti iš įstatymo.

Užgros, kad išgirstų

Neištvėrę pramogų pasaulio atstovai vakar pažadėjo netrukus prie Seimo surengti didžiulį koncertą ir garsiai išsakyti savo nepasitenkinimą dėl valdžios sprendimų.

„Kai nešneka, reikia šaukti. Gal tada išgirs“, – juokavo žinomas atlikėjas ir prodiuseris Saulius Urbonavičius.

Daugybę metų organizuojamo Bliuzo naktų muzikos festivalio rengėjas Algirdas Barniškis priminė, kad Sausio 13-ąją muzikantai ant M.Mažvydo bibliotekos laiptų grojo už laisvę: „Dabar grosime už laisvę rokenrolui. Duosime garso, kad mus išgirstų ir pasikviestų pasikalbėti.“

Prieš kelias savaites renginių organizatoriai kreipėsi į Seimą prašydami ir juos įtraukti į vykstančias diskusijas dėl alkoholio ribojimų, bet nebuvo išgirsti.

„Mes norėtume papasakoti apie esamą situaciją. Mūsų galva, ji yra geriausia, kokia gali būti: mes esame už alkoholio vartojimo mažinimą ir link to nuosekliai ėjome daugelį metų“, – sakė A.Barniškis.

Jis priminė, kad festivalių metu jau prieš kurį laiką yra uždrausta prekiauti stipriaisiais alkoholiniais gėrimais, rūpinamasi, kad į teritoriją gėrimų nepatektų iš šalies.

Draudimai veda į niekur

S.Urbonavičius pareiškė esąs gyvas liudininkas, kaip per kelis dešimtmečius pasikeitė kultūra: „Per pirmus festivalius virš galvų skraidė buteliai. Dabar nieko panašaus nepamatysi. Tai džiugina širdį ir akis.“

Jau vienuolika metų alkoholio nevartojantis dainininkas taip pat sakė esąs pavyzdys, kad galima gyventi ir kitaip: „Bet aš nesu prieš tuos žmones, kurie išgerdami atsipalaiduoja, linksminasi. Tai kiekvieno asmeninis pasirinkimas.

Dabar einama į tai, kad valdžia už mus ims spręsti, kada mums nusilengvinti, kada gerti ar valgyti ir ką valgyti ar nevalgyti. Lyg mes esame kokia avinų banda.“

S.Urbonavičius mano, kad valdžia turėtų griežtinti atsakomybę, bet neriboti žmonių laisvės, nes draudimai niekur neveda, o sukuria tik dar didesnių problemų, įtraukia žmones į nusikaltimus, šešėlius, banditizmą.

Panašios nuomonės laikosi ir grupių „G & G Sindikatas“ vadybininkas Justas Čekuolis, pareiškęs, kad planuojami draudimai nutaikyti ne į tuos žmones: „Didesnė problema yra ne lauko kavinės ir ne festivaliai, į kuriuos bilietas kainuoja 30 eurų, o ten prekiaujama tris eurus kainuojančiu alumi.

Tie draudimai neveiks, bus ieškoma, kaip juos apeiti, didės buitinis alkoholizmas. Mes kelis dešimtmečius nuo to bėgome ir dabar žengiame žingsnį atgal.“

Vėzdas gresia mugei ir šventei

Atsakymų ir galimų išimčių laukia ir nemokamų renginių organizatoriai, su dar didesniu nerimu stebintys valdžios žingsnius.

„Aišku, tai atsilieps smulkiesiems aludariams, kurie pristato savo produkciją. Jiems tai būtų smūgis“, – sakė Kaziuko mugės organizatorius Vytenis Urba.

Verslininko tvirtinimu, daug nusiskundimų dėl prekybos alkoholiu mugėje nesulaukiama, ji griežtai kontroliuojama: „Apribojimai mugėje veikiantiems restoranams galioja jau ne vienus metus, niekas su bokalu išeiti į viešąją erdvę negali.

Bet kas norės, suras būdų, kaip prisigerti, net jei mugėje alkoholiu nebus prekiaujama.“

Draudimų vėzdas gresia ir Klaipėdoje vykstančiai tradicinei Jūros šventei, kurioje prekiaujama alumi.

„Pažiūrėkite, kokia ta šventė yra, kas vakarais ten darosi. Faktiškai su vaikais ten nebeišeisi, nes yra masinės muštynės, policijos akcijos ir panašiai“, – yra pareiškęs premjeras Saulius Skvernelis.

Jūros šventės rengėjai pasipiktino tokiais Vyriausybės vadovo pareiškimais, bet šis savo žodžių neatsiėmė.

Dabartinės valdžios siūlomi draudimai nustebino net garsųjį blaivybės šauklį Seimo narį konservatorių Antaną Matulą: „Siūlomi suvaržymai gali paskatinti nelegalią prekybą.

Aišku, reikia svarstyti visus pasiūlymus, tačiau nemanau, kad drausti alkoholinius gėrimus lauko kavinėse arba visuose masiniuose renginiuose yra naudinga, nes tai nutaikyta ne į tas vartotojų gretas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.