Kairiųjų polka aplink seniūno kėdę

Išsprendę intrigą dėl partijos lyderio socialdemokratai susikūrė dar vieną – kairiųjų stovykloje jau kyla sumaištis dėl to, kas taps naujuoju Seimo frakcijos seniūnu.

Tarp naujojo Socialdemokratų partijos lyderio G.Palucko (kairėje) ir buvusio vadovo A.Butkevičiaus – trintis.<br>T.Bauro nuotr.
Tarp naujojo Socialdemokratų partijos lyderio G.Palucko (kairėje) ir buvusio vadovo A.Butkevičiaus – trintis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 12, 2017, 7:54 AM

Iš pradžių planuota, kad Seimo vicepirmininke išrinktą Ireną Šiaulienę frakcijos seniūno poste pakeis buvęs partijos vadovas Algirdas Butkevičius. Kliūčių tam nematė ir naujasis socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas.

Bet po savaitgalį vykusio Socialdemokratų partijos suvažiavimo, kuriame G.Paluckas buvo oficialiai patvirtintas pirmininku ir išrinkti nauji jo pavaduotojai, A.Butkevičius staiga pakeitė nuomonę.

Socialdemokratų teigimu, šį antradienį vykusiame frakcijos posėdyje ekspremjeras esą pareiškė nesieksiąs seniūno posto, į kurį pretenduoja ir daugiau bičiulių.

„Nesakau, kad atsisakau kandidatuoti. Sakau, kad nedalyvausiu tuose žaidimuose ir intrigose“, – iš karto po frakcijos posėdžio „Lietuvos rytui“ paaiškino pats A.Butkevičius.

Politikas tada neslėpė, kad jam nepatinka, jog naujasis partijos vadovas aiškiai neįvardija kandidato, su kuriuo norėtų dirbti: „G.Paluckas turi pats apsispręsti, ko nori ir kuo pasitiki.“

Įvardijo ir daugiau kandidatų

Partijos prezidiumo posėdis, kuriame bus aptariami kandidatai į seniūnus, planuojamas kitą savaitę.

G.Paluckas vakar „Lietuvos rytui“ teigė, kad jam kol kas yra žinomi trys kandidatai. Be A.Butkevičiaus, į šį postą taip pat pretenduoja buvęs kandidatas į partijos pirmininkus Andrius Palionis ir Juozas Olekas.

„Bet ir kitiems frakcijos nariams durys neuždarytos“, – pareiškė naujasis partijos vedlys.

Anot G.Palucko, partijos prezidiumas gali pasirinkti ir frakcijai pasiūlyti nebūtinai kurį nors vieną iš šių trijų kandidatų: „Jeigu kuris nors persigalvos, jokios prievartos irgi nebus.“

Socialdemokratų vadovas tvirtino, kad A.Butkevičiui yra siūlęs kandidatuoti į frakcijos seniūnus, tai yra sakęs ir viešai.

Tačiau G.Paluckas vakar neatskleidė, kurį partijos bičiulį remia: „Aš nė vienam kandidatui nematau kliūčių.“

Nesupranta blaškymosi

Ar gali būti, jog iš kovos dėl seniūno posto A.Butkevičius traukiasi įsižeidęs, kad G.Paluckas jo nepasiūlė savo pavaduotoju?

Ar vis dėlto buvęs partijos vadovas bijo rizikuoti pralaimėti, jei vyktų slaptas balsavimas?

G.Paluckas ironiškai kalbėjo, kad A.Butkevičiaus abejonės jam nėra suprantamos: „Atrodo keistokai. Aš tos dramos nesuprantu. Gal iš tiesų man trūksta politinės patirties?“

Partijos pirmininkas nemano, kad buvęs kairiųjų vėliavnešys dėl kandidatavimo į frakcijos seniūnus persigalvojo negavęs pavaduotojo posto: „A.Butkevičius žinojo, kad jo nesiūlysiu. Aš tai sakiau atvirai: kaip įmonėje negali būti dviejų direktorių, taip ir partijoje negali būti dviejų pirmininkų.

Reikia vadovautis Vakaruose įprasta tradicija, kad buvę partijų vadovai pasitraukia iš aktyvios politinės veiklos.“

Tiesa, G.Paluckas neatmetė, kad naujasis frakcijos seniūnas slaptu balsavimu gali būti renkamas iš kelių kandidatų.

Tačiau politikas nemano, kad A.Butkevičių gali stabdyti baimė pralaimėti šiuos rinkimus: „Jei prezidiumas pritartų jo kandidatūrai, nemanau, kad atsirastų kitas pasitikėjimo nesulaukęs kandidatas, kuris veržtųsi prieš partijos valdymo organų valią.“

Vis dėlto G.Paluckas užsiminė, kad jei frakcijos seniūnas būtų renkamas iš kelių kandidatų, A.Butkevičiaus šansai laimėti ar pralaimėti yra bemaž vienodi.

Nemato reikalo grumtis

Pats A.Butkevičius vakar „Lietuvos rytui“ neigė, kad dėl kandidatavimo į Seimo frakcijos seniūnus persigalvojo netapęs partijos vicepirmininku ar išsigandęs galimos konkurencijos.

Buvęs partijos lyderis tvirtino, kad jeigu G.Paluckas pasirinks jo kandidatūrą ir partijos prezidiumas jai pritars, jis nesipriešins: „Jeigu būtų pasitikėjimas, man būtų negražu rodyti kokias nors ambicijas.“

A.Butkevičius teigė sulaukęs frakcijos narių raginimų dalyvauti seniūno rinkimuose, tačiau abejojo, ar jam tai daryti verta, nes esą niekada nesiveržė į šį postą.

„Išrinktas partijos vadovu prieš suvažiavimą G.Paluckas pasiūlė susitikti ir pasakė, jog norėtų mane matyti šiose pareigose.

Pasakiau, kad pirmininkas turėtų pasirinkti žmogų, kuriuo pasitiki. Nes puikiai suprantu, kad nebūnant parlamente G.Paluckui toks žmogus bus labai svarbus.

Žadėjau jam padėti bet kokiu atveju – būsiu seniūnu ar ne.

Sutarėme, kad jeigu vis dėlto G.Paluckas pasirinks mane, aš sutiksiu. Pasirinktą kandidatūrą partijos pirmininkas turėjo pristatyti prezidiumui, frakcijai. Bet dabar prasidėjo kalbos, kad reikėtų daryti rinkimus.

Tada pagalvojau, kad į seniūnus aš pats nesiveršiu, jeigu yra norinčiųjų – prašau. Juk seniūno rinkimai nėra grožio konkursas ir aš nenoriu jame dalyvauti.

Tokiu atveju aš su malonumu šią atsakomybę perleisiu kitam ir netrukdysiu laimėti, tikrai palaikysiu būsimą seniūną“, – vakar kalbėjo A.Butkevičius.

Beje, rinkimuose šiam politikui pastaruoju metu nesiseka – jis nelaimėjo parlamentaro mandato Vilkaviškio apygardoje, o vėliau nebuvo išrinktas Seimo vicepirmininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.