Po mokinių streiko išgarsėjęs mokytojas pasakė, kodėl vaikai nenori ilgesnių mokslo metų

    Pagarba mokytojui – ne savaime suprantamas dalykas

Laisvės gimnazijos mokytojas M.Janulevičius pasakė, kodėl moksleviai nenori ilgesnių mokslo metų.<br>T.Bauro nuotr.
Laisvės gimnazijos mokytojas M.Janulevičius pasakė, kodėl moksleviai nenori ilgesnių mokslo metų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-05-15 19:29

    Pagarba mokytojui – ne savaime suprantamas dalykas

    Pedagogas pasakojo, kad pradėjo dirbti mokykloje, atrodė labai jaunai, tarsi vienas iš moksleivių, tad mokiniai pamokoje jį palaikė ne mokytoju, o klasės draugu. Tai ji labai supykdė, jis net svarstė mesti mokytojo specialybę, tačiau viskas laikui bėgant pasikeitė ir jis tapo mokytoju, dėl  kurio moksleiviai užbarikadavo mokyklos duris.

    „Dirbu savo darbą ir tiek. Mane mokykla pasamdė dėstyti lietuvių kalbą. Sutartyje nebuvo parašyta sąlyga, kad turiu užsitarnauti pagarbą. Pagarba atsiranda natūraliu būdu, o ne dėl turimų pareigų ar kažko panašaus“, - kalbėjo M.Janulevičius.

    Pasak jo, šiais laikais auga visiškai kitokia karta, tad ir mokytojas turi prisitaikyti prie to. M.Janulevičius kalbėjo, kad mokytojams reikia išlipti iš tribūnų ir kalbėti su moksleiviu kaip sau lygiu asmeniu.

    „Reikia išlipti iš dramblio kaulo bokšto, kuriame sėdi daug mokytojų. Mokytojas, kuris kalba iš tribūnos, yra praeitis. Pamirškime tribūnas.

    Šiais laikais jau kitokie žmonės užaugę. Tai žmonės, kurių pagarbą tu pelnai arba ne. Jei esi ministrės kėdėje tai arba tave gerbia, arba ne. Pagarbą turi žmogus, o ne kėdė. Pagarba nėra savaime suprantamas dalykas“, - teigė Vilniaus Laisvės gimnazijos lietuvių kalbos mokytojas.

    Pasipriešinimas ilgesniems mokslo metams – ne dėl tinginystės?

    M.Janulevičius kalbėjo, kad nors mokinius ir mokyklas spaudžia brandos egzaminai, reitingai ir pan., mokyklų tikslas yra į pasaulį išleisti pasiruošusius mokinius.

    „Man atrodo mokyklų tikslas, kad mokinys į pasaulį išeitų jau ne viščiukas, kad jis turėtų socialinės, bendravimo patirties ir t.t.“, - sakė pedagogas.

    Anot M.Janulevičiaus, daug kas galvoja, kad vaikai nenori ilgesnių mokslo metų, nes tingi mokytis. Tačiau jam diskutuojant su kitais mokytojais kilo mintis, kad gal moksleiviai nenori mokytis ilgiau, nes mokyklose nesijaučia gerai.

    „Daug vaikų mokykloje jaučiasi blogai, tai natūralu, kad jie ir nenorės ilgesnių mokslo metų. Kas norės eiti į mokyklą ilgiau, jei ten jaučiasi blogai?“ - klausė mokytojas.

    Pasakė, kodėl jauni žmonės nenori būti mokytojais

    Paklaustas, kodėl baigę mokyklas jaunuoliai neskuba būti mokytojais, M.Janulevičius atsakė, kad didelę įtaką abiturientų pasirinkimui daro siūlomi atlyginimai.
    
    „Įsivaizduokite, esate 22 metų jaunuolis, tik baigęs studijas, ateinate dirbti į mokyklą, pamokų gaunate itin mažai, kvalifikacijos, tarkime vyr. mokytojo, neturite, nes tam, kad ją gautum reikia ilgai sėdėti mokykloje, o jūsų atlyginimas į rankas yra 300 eurų. Tai kas norės taip dirbti“, - sakė mokytojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.