Po R.Karbauskio ir G.Landsbergio kaktomušos iššovė S.Skvernelis – siūlo „nusiraminimo kėdutę“

„Valstiečių“ frakcijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis konservatorius ir jų partijos vedlį Gabrielių Landsbergį išvadino melagiais ir bailiais. „Valstietis“ kaip reikiant supyko, neva konservatoriai praėjusiais metais patys registravo Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kurios dabar sutampa su „valstiečių“ pasiūlymais, bet šiandien visko išsižada.

 G.Landsbergis rėžė R.Karbauskiui, į žodžių karą įsivėlė ir premjeras S.Skvernelis.
 G.Landsbergis rėžė R.Karbauskiui, į žodžių karą įsivėlė ir premjeras S.Skvernelis.
 R.Karbauskis G.Landsbergį išvadino melagiu.<br> Montažas
 R.Karbauskis G.Landsbergį išvadino melagiu.<br> Montažas
 R.Karbauskis G.Landsbergį išvadino melagiu.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 R.Karbauskis G.Landsbergį išvadino melagiu.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 R.Karbauskis G.Landsbergį išvadino melagiu.<br> T.Bauro nuotr.
 R.Karbauskis G.Landsbergį išvadino melagiu.<br> T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis įsitraukė į lyderių ginčą ir pliekė konservatorius<br> T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis įsitraukė į lyderių ginčą ir pliekė konservatorius<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 17, 2017, 3:46 PM, atnaujinta May 17, 2017, 7:22 PM

Gabrielius Landsbergis arba meluoja, arba nepažįsta savo frakcijos. Šiomis dienomis kalbama, kad LVŽS atstovai yra radikalai, siūlantys „drakoniškas“ priemones kovoje su besaikiu alkoholio vartojimu. Vakar vykusiame koncerte prie Seimo toks ponas Gabrielius Landsbergis jomis irgi baisėjosi ir postringavo, kad tokių pasiūlymų nepalaikys“, – savo „Facebook“ paskyroje skelbė R.Karbauskis.

Jis priminė, kad tuo pačiu metu Seime Pasaulio sveikatos organizacijos atstovas pristatė Lietuvos situacijos apžvalgą, kurioje sakoma, jog lietuviai alkoholio suvartoja daugiausia pasaulyje. R.Karbauskio tvirtinimu, jei nebus imtasi priemonių, ateityje bus dar blogiau.

„Norisi viešai paklausti: ar Tėvynės Sąjunga yra principinga ir atsakinga opozicinė politinė jėga, ar visgi oportunizmas ima viršų ir partija viešai ima prieštarauti savo siūlymams? Štai po Saviečių tragedijos – 2016 metų sausio 8 dieną – Gabrielius Landsbergis spaudos konferencijoje kalbėjo: „[…] TS-LKD siūlė nuoseklius žingsnius, kaip mažinti alkoholio vartojimą arba šalinti jo sukeltas skaudžias pasekmes.

Siūloma visiškai uždrausti alkoholio reklamą, taip kaip yra draudžiama tabako gaminių reklama; didinti alkoholio akcizus, sieti jų augimą su darbo užmokesčio augimu šalyje; griežtinti baudas už nelegalią prekybą alkoholiu ar prekybą draudžiamose vietose; nustatyti, kad alkoholiu būtų galima prekiauti tik specializuotose alkoholinių gėrimų parduotuvėse, kavinėse, restoranuose ir baruose [...]“, - rašė „valstiečių“ vedlys.

R.Karbauskis priminė, kad konservatoriai praėjusios kadencijos Seime, rengdamiesi 2016 m. Seimo rinkimams, parengė Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, jas pateikė 25 jų atstovai.

Iš jų šiandien Seime sutinkami Andrius Kubilius, Dainius Kreivys, Antanas Matulas, Irena Degutienė, Stasys Šedbaras, Vytautas Juozapaitis, Algis Strelčiūnas, Audronius Ažubalis, Rimantas Jonas Dagys, Paulius Saudargas, Sergejus Jovaiša, Agnė Bilotaitė, Rokas Žilinskas, Arvydas Anušauskas, Kazys Starkevičius.

„Būtent Gabrieliaus Landsbergio šiandien vadovaujamos partijos atstovai pasiūlė:

- absoliučiai uždrausti alkoholio reklamą žiniasklaidoje bei viešų renginių vietose;
- neleisti alkoholinių gėrimų vartoti ar jų turėti jaunesniems nei 20 metų asmenims (be jokių pasiūlymų, kaip spręsti restoranuose dirbančių studentų problemas);


- užtikrinti, kad asmenys iki 20 metų nebūtų įleidžiami į alkoholinių gėrimų parduotuves;
- neleisti prekybos įmonėse prekiauti alkoholiu nuo 20 valandos iki 10 valandos darbo dienomis ir šeštadieniais, o sekmadieniais – nuo 15 valandos iki 10 valandos pirmadienį;
- alkoholinių gėrimų parduotuves leisti ne mažesniu nei 100 m atstumu nuo sveikatos priežiūros, globos, slaugos bei ugdymo įstaigų“, – skelbė jis.

Konservatoriai reikalavo, kad būtų pereinama prie specializuotų alkoholinių gėrimų parduotuvių, kuriose virš prekystalio būtų įrengta skaitmeninio vaizdo įrašymo sistema, stebinti pirkėjus, o įrašus parduotuvės saugotų 180 dienų.

„Ar kažkuris iš gerbiamų paminėtų Seimo narių atsiėmė savo priešrinkiminius siūlymus? Ne. Užtat kai kurie iš jų nebenori prisiminti ir pripažinti, kad patys siūlė tai, dėl ko šiandien linksniuojama LVŽS. Suprantu, kad nepatogu, matant reakcijas viešojoje erdvėje – bet gal, ponai, turėkite drąsos ir padorumo pripažinti, kad taip, mes irgi siūlėme tokias priemones?“ – kritikavo „valstiečių“ atstovas.

„Juk kažkas už Gabrielių Landsbergį jo „Facebook“ paskyroje 2016 metų kovo 24 dieną rašė: „Tačiau laukti ilgiau taip pat nebegalima. Kolegos iš frakcijos pristatė, mūsų nuomone, svarbiausius įstatymus, kurie mažins Lietuvoje girtuoklystę ir bus pirmasis žingsnis kuriant saugesnę Lietuvą mums visiems. Noriu tikėti, kad mūsų pateiktus įstatymų pakeitimus palaikys ne tik kolegos opozicijoje, bet ir valdantieji.“

Paties Gabrieliaus Landsbergio norisi paklausti, ar Tėvynės Sąjunga–LKD sprendimus siūlo tik tada, kai žiniasklaidoje plačiai kalbama apie Saviečių, Kėdainių bei kitas skaudžias tragedijas? Kai reikia ar norisi pasirodyti? Ar jūs gebate tik pakalbėti, bet ne realiai įgyvendinti reikalingus pokyčius?“ –piktinosi R.Karbauskis.

G.Landsbergis: Reikia jau ieškoti specialistų

G.Landsbergis mano, kad R.Karbauskis toliau mulkina visuomenę ir tai daro ne pirmą kartą: „Jis buvo įtikinęs muzikos atlikėjus palaikyti jo šią antialkoholinę kompaniją prieš rinkimus. Šiandien paklausti muzikantai sako, kad niekada nerėme tų dalykų, kurie yra Seime. Tai šiandien jo žodžiai vėl rodo dviveidystę“, – teigė pašnekovas.

Konservatorius pakartojo, kad jie niekada nerėmė alkoholio draudimų kavinėse, viešose vietose ar koncertuose. „Niekada mes to nesakėme, niekada to nebuvo mūsų programose, ir jis gali vartyti mano „Facebook“ nuo ryto iki vakaro ir nuo pirmos ir paskutinės raidės – ten  to nėra.

Tėvynės Sąjunga rėmė ir paremia sveiko proto racionalius sprendimus, kurie iš tikrųjų mažintų alkoholio vartojimą ten, kur tai svarbiausia, – tai Lietuvos regionuose. Tų pasiūlymų netgi pats dydysis alkoholio ribojimo guru Karbauskis ir Veryga neteikė į Seimą. Tai mulkinimas, dviveidytsė ir kaltų ieškojimas kaip visada“, – teigė pašnekovas.

G.Lansdbergis mano, kad R.Karbauskis suprato atsidūręs beviltiškoje situacijoje. „Turi nulipti nuo savo marmurinio sosto, ant kurio pats užsikėlė. Maža to, kad palaikymo nei Seime, nei visuomenėje nėra. Tai turbūt labai audrina ir sukelia neracionalų elgesį.

Ką Karbauskis turi galvoje, aš neįsivaizduoju ir nežinau. Man sunku suprasti, ką jis turi galvoje. Prieštaravimas sau, nuolatiniai nepaaiškinami ir kvaili juokeliai. Kaip vaikų darželis. Turėtume jau ieškoti specialistų, kurie mums paaiškintų, ką Karbauskis mano“, – sakė G.Lansdbergis.

S.Skvernelis: G.Landsbergio vieta – ant legendinės nusiraminimo kėdutės“

Saulius Skvernelis įsitraukė į lyderių ginčą ir pliekė konservatorius. „Vienam beveik opozicijos lyderiui esu pasakęs, kad rinkėjų sprendimu jo vieta – ant atsarginių suolelio. Turiu pripažinti, kad klydau. Matyt, suolelis čia jau nebepadės. Gali prireikti ir legendinės nusiraminimo kėdutės“, – savo „Facebook“ profilyje parašė premjeras S.Skvernelis.

Premjeras stebėjosi TS-LKD taktika: „Noriu – atsimenu, noriu – ne“ ir jų pernai pateiktus pasiūlymus dėl alkoholio ribojimo. Sukurptus bandant pagauti populiarumo bangą. Iš 25, projektą teikusių tada, šiuo metu TS-LKD frakcijoje darbuojasi 15. Ką tada jie siūlė? Tai, ką dabar kritikuoja“, – skelbė S.Skvernelis ir, kaip ir R.Karbauskis, pakartojo įstatymo pataisų punktus, kuriuos tuo metu teikė konservatoriai.

Premjeras stengėsi pabrėžti, kad Vyriausybė tik pateikė savo išvadas, o ne projektus dėl minėtų TS-LKD pasiūlymų ir kito priemonių paketo, kurį teikė parašus surinkę piliečiai: „Nepykite, kad ne viskam, ką siūlėte, pritarėme. Tikimės, kad dėl šio „nesusipratimo“ jūsų žadėta parama mūsų kukliems darbams neišblės. Ir kad jūs leisit mums toliau „dyrpt“, – šmaikštavo S.Skvernelis.

Konservatoriams tai atrodo nerimtai, tad siūlo sustabdyti įstatymo svarstymą

Konservatoriai savo socialinėje paskyroje taip pat davė atsaką „valstiečiams“. Jie klausė, ar opozicinės partijos apkaltinimas dėl LVŽS siūlymų yra geriausia, ką pavyko sugalvoti.

„Turime nuvilti, bet bandymas cituoti mūsų 2016 metų siūlytas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas nėra nei kažkoks slaptas ginklas, nei kažkas, ko mes gėdijamės. Mes palaikome ir palaikysime protingus sprendimus (pvz., alkoholio pardavimo laiko ribojimas ar reklamos ribojimo griežtinimas)“, – rašė konservatoriai.

Dešinieji teigė nepritariantys absoliučiam alkoholio reklamos ribojimui, alkoholio prekybos draudimui lauko kavinėse ir nemokamuose renginiuose (tai iki šiol sėkmingai reguliavo pačios savivaldybės), draudimui gabenti ir laikyti alkoholį viešose vietose viešai matomoje pakuotėje, alkoholio pardavimo amžiaus didinimui iki 20 metų, jei tai nesusieta su specializuotomis parduotuvėmis.

Jie pasigenda siūlymų dėl prekybos alkoholiu licencijų išdavimo griežtinimo; kovos su nelegalaus alkoholio pardavimo taškais; siūlymų dėl gydymo ir psichologinės pagalbos, darbo su bendruomenėmis.

„Esmė paprasta – „valstiečių“ įregistruotas įstatymo projektas atrodo nerimtai, o valdantieji nesugeba paaiškinti savo siūlomų iniciatyvų ir taip diskredituoja visą kovos su alkoholizmu idėją. Ką siūlome šioje situacijoje? Laikinai stabdyti tolesnį įstatymo svarstymą ir siekti didesnio politinio sutarimo dėl papildomų priemonių įtraukimo į projektą ir esamų persvarstymo“, – teigė konservatoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.