Politologai įvertino nevykusius Sauliaus Skvernelio juokelius: „Jam reikėtų įkvėpti oro“

Premjeras Saulius Skvernelis vis bando pajuokauti, tačiau jo pokštai vertinami skeptiškai. Politologai mano, jog S.Skvernelio šiurkštokas vyriškas humoras veržiasi per kraštus, tačiau valdžios atstovas turėtų atsargiau rinkti žodžius.

 Politologai mano, kad S.Skvernelis turėtų atsargiau rinkti savo žodžius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Politologai mano, kad S.Skvernelis turėtų atsargiau rinkti savo žodžius.<br> R.Danisevičiaus nuotr.
 Politologai mano, kad S.Skvernelis turėtų atsargiau rinkti žodžius.<br>D.Umbraso nuotr.
 Politologai mano, kad S.Skvernelis turėtų atsargiau rinkti žodžius.<br>D.Umbraso nuotr.
 Politologai mano, kad S.Skvernelis turėtų atsargiau rinkti savo žodžius.<br>D.Umbraso nuotr.
 Politologai mano, kad S.Skvernelis turėtų atsargiau rinkti savo žodžius.<br>D.Umbraso nuotr.
 V.Pranckietis.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 V.Pranckietis.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 V.Dumbliauskas.<br> R.Neverbicko nuotr.
 V.Dumbliauskas.<br> R.Neverbicko nuotr.
 L.Guždinskas.<br> TSPMI nuotr.
 L.Guždinskas.<br> TSPMI nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 18, 2017, 4:17 PM, atnaujinta May 18, 2017, 6:25 PM

„Nenoriu vėl juokauti apie policinę valstybę. Alternatyva policinei valstybei yra kriminalinė valstybė.“ Taip S.Skvernelis kalbėjo ketvirtadienio rytą „Žinių radijuje“ komentuodamas prie Seimo vykusį protesto koncertą.

Kalbėdamas apie vaiko pinigus taip pat juokavo: „Jeigu pasakė Seimo pirmininkas 150 (eurų – red. pastaba), aš jau vakar jūsų kolegoms sakiau, aš turiu pasakyti daugiau, aš manau, kad būtų gerai 250“, – taip atsakė Vyriausybės vadovas, paklaustas apie šiuo metu svarstomas pataisas.

S.Skvernelio atstovai iškart puolė jo ginti teigdami, kad tai juokeliai, ir apgailestavo, jog dalis žmonių tokio humoro nesupranta.

Turėtų atsargiau rinkti žodžius

Politologai mano, kad Vyriausybės vadovas turėtų atidžiau rinkti žodžius. Jų nuomone, premjeras tikrai nebandė sąmoningai pasakyti, kad turėtų būti ribojamos žmogaus teisės ir laisvės.

„Premjeras kaip vienas iš aukščiausių valstybės pareigūnų turi atsargiau rinkti žodžius ir nebūtinai juokauti, net jei jam norisi juokauti. Kita vertus, politikai bando rasti šiltesnį ir linksmesnį kalbėjimą. Manau, S.Skvernelis kartais bando pajuokauti, gal ne visada ir vykusiai, bando nutaisyti neformalų bendravimą su žurnalistais ir aplinkiniais“, – svarstė politologas Liutauras Guždinskas.

Pasak jo, bet koks neformalus ar linksmesnis žodis kartais gali užgauti žmogų, todėl reikėtų būti atsargiems. „Manau, vertėtų kai ką padaryti ir šiuo atveju premjeras tai padarė: patikslino mintį ir vėliau kalbėdamas apie alkoholio draudimą pasakė, kad turi būti gerbiama žodžio laisvė ir ne vien tik draudimais reikia kovoti. Tai sušvelnino galimą interpretaciją“, – pabrėžė politologas.

S.Skvernelis savo pajuokavimais atskleidžia ir kitų dalykų. „Kartais tokie juokai galbūt išduoda padidėjusį nervingumą. Taip yra su visais premjerais“, – pastebėjo pašnekovas.

Sumaišė sąvokas?

Politologas Vytautas Dumbliauskas mano, kad premjeras kalbėdamas apie „policinę valstybę“ galėjo sumaišyti sąvokas ir galbūt turėjo galvoje teisinę valstybę, kuri laikosi įstatymų. Jos alternatyva yra kriminalinė valstybė, kurią valdo nusikaltėliai, siautėja gaujos.

„Policinė valstybė turi tokią reikšmę, kur siautėja represinės valdžios struktūros, kai specialiosioms struktūroms per daug suteikiama galių. S.Skvernelis juk nekvailas žmogus ir, manau, čia buvo netyčinis pasakymas“, – teigė politologas.

Politologas mano, kad premjeras turėjo omeny valstybę, kurioje tinkamai veikia policija ir visos teisėsaugos struktūros. „Turėjo galvoje teigiamą prasmę. Kaip pats buvęs policininkas jis apie policiją galvoja tik teigiamai“, – svarstė politologas.

Premjero pajuokavimai apie vaikams siūlomus skirti pinigus atskleidžia jo poziciją valstybės klausimus aptarti su šypsena.

„S.Skverneliui gal reikėtų įkvėpti oro, bet jis nepasikeis. Jis turi tokio šiurkštoko vyriško humoro, bet reikėtų truputį atsargiau kalbėti“, – mano politologas.

Prieš prezidento rinkimus

V.Dumbliauskas svarstė, kad tokia S.Skvernelio pozicija gali būti pasirinkta sąmoningai, rengiantis prezidento rinkimams, kurie vyks 2019 metais.

„Jam reikia būti ryškiam, atkreipiančiam dėmesiu. Gal taip jam patarė ir viešųjų ryšių specialistai, tačiau visuomenė tai nevienareikšmiškai supranta – vieni tą humorą vertina teigiamai, o kiti gali suprasti tiesmukiškai ir piktintis. Reikėtų pagalvoti, kad netaptų tuo politiku, kuris skaido visuomenę. Reikėtų kuo daugiau žmonių sutelkti aplink save. Politikui nebus gerai, jei kitus atstums“, – sakė pašnekovas.

Politologas teigiamai vertina S.Skvernelio žingsnį, kad jis neatskleidžia, ar dalyvaus prezidento rinkimuose. Pasak V.Dumbliausko, rinkimų strategai yra nurodę, kad sprendimą dalyvauti rinkimuose reikia pranešti kuo vėliau, nes anksčiau pranešęs, kad dalyvausi, tampi puolimo objektu.

„Politikoje pats sukasi kelerius metus ir pamatė, kaip viskas vyksta. Generalinis komisaras, vidaus reikalų ministras, paskui konfliktas su Loreta Graužiniene ir prezidente. Jis buvo truputį apšaudytas ir įgijo patirties. Manau, čia teisingas jo žingsnis“, – sakė pašnekovas.

Politologas pastebėjo ir krintančius S.Skvernelio bei „valstiečių“ reitingus. Pasak jo, tai natūralu: „Jei „valstiečiai“ ims skęsti, tai ir jam bus nelinksma. Atrodo, kad „valstiečių“ reitingai krinta. Manau, S.Skverneliui gali stipriai pakenkti Darbo kodeksas, kuris palankus verslui, o ne samdiniams. Kai paaiškės, kad jis verslo atstovas, iškart jo reitingai nukris“, – perspėjo V.Dumbliauskas.

V.Pranckiečio žodžiai – nevykęs pareiškimas

Politologus stebina ne tik  S.Skvernelio pareiškimai, bet ir Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pozicija. Trečiadienio rytą „Žinių radijo“ eteryje pastarasis pakartojo, jog motinoms reikėtų mažiau dirbti, kad gautų daugiau pašalpų.

Politologas V.Dumbliauskas mano, kad patirties stoka negali pateisinti Seimo vadovo, todėl reikėtų atsargiai kalbėti.

„Pašalpos yra mūsų visų pinigai. Mes dirbame ir mokame mokesčius ne tam, kad kas nors kitas nedirbtų. […] Gal jie dar nesupranta, nes, kad ir kaip būtų, V.Pranckietis naujokas politikoje. Patyrimas ateina ne iš karto. Manau, tokių žodžių seni vilkai, tokie kaip Gediminas Kirkilas, Andrius Kubilius, tikrai nepasakytų. 

Politika yra profesija ir matome, kad tikrai ne visi gali joje būti. Tarp „valstiečių“ matome daug žmonių, kurie tikrai ne politikai ir nebus politikai. Jie čia atėjo, vieną kartą pabus Seime ir bus nunešti“, – teigė politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.