Konservatoriai teikia alternatyvius siūlymus kovai su alkoholizmu

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija nepritaria Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos pateiktiems neracionaliems, jos nuomone, alkoholio draudimo įstatymo pakeitimams, tokiems kaip draudimas prekiauti alkoholiu lauko kavinėse ir masiniuose renginiuose, bei teikia alternatyvius savo pasiūlymus.

J. Stacevičiaus nuotr.
J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2017, 2:12 PM

Frakcijos seniūnas Gabrielius Landsbergis pažymi, kad valdančioji dauguma, užuot siūliusi priimti realias ir efektyvias alkoholizmo mažinimo priemones, visą dėmesį sutelkė į neracionalius arba nelogiškus siūlymus, kurie iš esmės pakeitė alkoholio kontrolės priemonių paketo balansą.

„Pasaulio sveikatos organizacija teigia, kad norint mažinti alkoholio vartojimo lygį yra būtina riboti alkoholio prieinamumą, drausti reklamą ir mažinti alkoholio įperkamumą. Tačiau Seime įregistruotoje atnaujintoje įstatymo projekto versijoje didžiąją dalį pasiūlymų sudaro neracionalūs ir visiškai ne į tą visuomenės segmentą orientuoti siūlymai. Esame įsitikinę, jog alkoholio vartojimo masiniuose renginiuose ir lauko kavinėse ribojimas bei draudimas alkoholį gabenti ir laikyti viešose vietose, alkoholinius produktus laikyti viešai matomoje pakuotėje yra perteklinės priemonės, kurių kontrolė būtų sudėtingesnė nei jų teikiama reali nauda. Todėl raginame valstiečius ir žaliuosius šias pataisas, sulaukusias ir neigiamo visuomenės vertinimo, atsiimti", - teigė G. Landsbergis.

TS-LKD frakcija pateikė pasiūlymus valdančiųjų pateiktiems įstatymų projektams, kuriuose raginama atsisakyti perteklinio reguliavimo priemonių, kurios nepagrįstai ribotų prekybą alkoholiu lauko kavinėse (nestacionariose įstaigose ir paviljonuose) bei masinių renginių metu. Šių klausimų reglamentavimą, kaip ir iki šiol, siūloma palikti savivaldybėms. Taip pat siūloma atsisakyti nepagrįsto ir akivaizdžiai perteklinio draudimo gabenti ir laikyti viešose vietose alkoholinius produktus viešai matomoje pakuotėje.

Be to, siūloma amžių, nuo kurio parduodamas alkoholis, koreguoti nustatant, kad silpnas alkoholis (iki 15 laipsnių - į šią kategoriją patenka natūralios fermentacijos alus, vynas, sidras ir kiti gėrimai) būtų parduodamas nuo 18 metų, o stipresnis - tik nuo 20 metų.

Siekiant efektyvios bei subalansuotos alkoholio reklamos ribojimo politikos, TS-LKD siūlo visiškai uždrausti reklamą visuomenės informavimo priemonėse, paliekant galimybę masiniuose renginiuose (ir informacijoje apie tokius renginius) pateikti renginį remiančios ir alkoholinius gėrimus gaminančios arba ja prekiaujančios įmonės pavadinimą ir prekių ženklą. Taip pat siūloma palikti galimybę alkoholio gamintojų prekių ženklus ir kitą informaciją naudoti viešojo maitinimo ir prekybos įmonėse, turinčiose licenciją prekiauti alkoholiu.

Pasak G. Landsbergio, daugelis Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projekto pirminių nuostatų buvo išbalansuotos nepagrįstai atsisakant specializuotų alkoholio parduotuvių idėjos. Konservatoriai neatsisako minties ateityje remti tokių parduotuvių atsiradimo idėją, nes tuomet atsirastų reali galimybė stipriai sumažinti alkoholio prieinamumą.

„Siekdami efektyvaus alkoholio prieinamumo mažinimo bei suprasdami, kad tvarius ir ilgalaikius sprendimus Seime galima priimti tik konsensuso tarp politinių partijų būdu ir matydami, jog Vyriausybė niekaip neapsisprendžia dėl specializuotų parduotuvių likimo, artimiausiu metu teiksime švelnesnę, tačiau panašų kontrolės efektą turėsiančią alternatyvą specializuotų parduotuvių idėjai. Siūlysime gerokai griežtinti alkoholio prekybos vietų licencijavimą, pačios licencijų išdavimo tvarkos keitimą, naudojant licencijavimą kaip kontrolės įrankį. Šiuo tikslu siūlysime didinti licencijų minimalią kainą, nustatyti jų kiekio savivaldybėse ribojamą, skirtingo stiprumo alkoholiui taikyti skirtingų licencijų kainą, o paties licencijų pirkimo vykdymą organizuoti aukciono būdu", - tolesnius žingsnius kovoje su alkoholizmu įvardijo TS-LKD frakcijos seniūnas G. Landsbergis.

Jadvyga Bieliavska

2017 05 19 12.15 val. E.A.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.