Remigijaus Žemaitaičio užmojis – Lietuvoje grąžinti mirties bausmę

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) paskelbė, kad Lietuva pažeidžia iki gyvos galvos nuteistų asmenų teises, nesudarydama realios galimybės jiems išeiti į laisvę. EŽTT nuomone, netgi įvykdžiusieji šiurpiausių nusikaltimų „išsaugo esminį žmoniškumą ir turi savyje galimybių pasikeisti“ ir jiems turi būti išsaugota teisė tikėtis, kad kada nors galėtų išpirkti kaltę už savo įvykdytus nusižengimus. Seimo narys Remigijus Žemaitaitis teigia. kad  tokia viltis neturėtų būti iš jų atimta.

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis kategoriškai nepritaria tokioms nuostatoms.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo narys Remigijus Žemaitaitis kategoriškai nepritaria tokioms nuostatoms.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2017, 10:30 AM, atnaujinta May 24, 2017, 10:56 AM

 R.Žemaitaitis kategoriškai nepritaria tokioms nuostatoms. Jo manymu, nuolaidžiavimai baisiausius nusikaltimus padariusiems asmenims tikrai neprisideda prie stabilumo užtikrinimo. Jis teigia, kad šiandieniniame paūmėjusio kriminalinio gaivalo ir vis labiau iškerojančio tarptautinio terorizmo akivaizdoje turėtų būti griežtinamos bausmės.

„Vadovaudamasis tokia nuostata kovo viduryje išsiunčiau oficialų kreipimąsi Europos Komisijos Pirmininkui Žanui Klodui Junkeriui (Jean-Claude Juncker) ir Europos Vadovų Tarybos Pirmininkui Donaldui Tuskui (Donald Tusk) dėl teisinių galimybių grąžinti mirties bausmę Lietuvoje. Tuomet pažymėjau, kad 1998 metų pabaigoje Lietuvoje buvo panaikinta mirties bausmė, nes Konstitucinis Teismas pasisakė, kad pagrindiniame šalies įstatyme, garantuojančiame žmogaus teisę gyventi, nėra prielaidų taikyti tokią bausmę.

Esu įsitikinęs, kad tokia sankcija turi būti numatyta, nes tai viena iš dalinių atgrasymo priemonių daryti tokius nusikaltimus. Šiuo metu mūsų visuomenės saugumui ir demokratijai yra reali grėsmė ne tik dėl sunkių kriminalinių nusikaltimų, bet ir terorizmo. Nors visi pagrindai mirties bausmei atkurti yra, bet reikia politinės valios tai padaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.