Seimas svarsto alkoholio ribojimus: gėrikus planuoja suvaryti į „kiaulių gardus“

Seimo Sveikatos reikalų komitetas toliau svarsto nevienareikšmiškai vertinamus pasiūlymus dėl alkoholio ribojimų ir daugelį parlamentarų pasiūlymų atmetė. Komitetas trečiadienį palaimino Ramūno Karbauskio pasiūlymą dėl atskirų zonų įrengimo masiniuose renginiuose, tačiau kai kurie komiteto nariai pašiepė tokius apribojimus ir palygino su kiaulių gardais.

 Kol tėvai gertų alų, vaikai turėtų palaukti atokiau.<br> T.Bauro nuotr.
 Kol tėvai gertų alų, vaikai turėtų palaukti atokiau.<br> T.Bauro nuotr.
 Kol tėvai gertų alų, vaikai turėtų palaukti atokiau.<br> T.Bauro nuotr.
 Kol tėvai gertų alų, vaikai turėtų palaukti atokiau.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 24, 2017, 11:14 AM, atnaujinta May 24, 2017, 3:10 PM

Dauguma komiteto narių nubalsavo, kad reikėtų pritarti R.Karbauskio pasiūlymui, kad masiniuose renginiuose, į kuriuos patenkama nemokamai ir be apribojimų, būtų įrengtos specialios zonos, kuriose leidžiama prekiauti ir vartoti jose įsigytus alkoholinius gėrimus. Tačiau šių gėrimų etilo alkoholio koncentracija negali viršyti 7,5 procento.

Galės gerti tik pasislėpę nuo vaikų iki 20 metų

R.Karbauskis pateikė pasiūlymą, kad nebūtų pasiekiamas alkoholis vaikams ir kitiems asmenims, kurie yra jaunesni nei 20 metų ir neturi teisės įsigyti alkoholinių gėrimų.

R.Karbauskio pasiūlymas sukėlė daug diskusijų, buvo klausiama, kur tėvai paliks vaikus, kai ateis išgerti alaus į zoną. „Kaip devyniolikos metų vaiką vieną paliksi?“ – šyptelėjo komiteto narys Antanas Matulas.

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis „valstiečių“ lyderio pasiūlymus palygino su kiaulių gardais. Pasak jo, kai kiaulės ūkyje paršiuojasi, tai padaromi dideli gardai, kad kiaulė neprispaustų paršiukų ir jie ateitų pasižindyti: „R. Karbauskis kaip agronomas darys atskirus lovius, nupjaus bačką, pripils alaus, ten visi siurbia, o paršiukai už nugaros žiūri. Tokį cirką Europa pamatys pirmą kartą.

Ne agronomo reikalas kištis į šituos dalykus. Savo ūkyje gali taikyti, bet ne įstatymuose“, – R. Karbauskio pasiūlymą įvertino R.Žemaitaitis.

Komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė siūlė žmonių nelyginti su kiaulėmis. „Labai atsiprašau susirinkusių, nes žmonių sugretinimas su kiaulėmis nėra deramas dalykas“, – skubėjo pertraukti pirmininkė.

Gabrielius Lansdbergis pridūrė, kad dabartinė valdžia tikrai turi ryšį su karvėmis ir kiaulėmis.

Kai kurie Sveikatos reikalų komiteto nariai teigė, kad norintys alkoholį vartoti tėvai neturėtų apskritai vaikų vestis į tokias vietas.

Siūlo uždrausti prekybą paviljonuose

Trečiadienį komitetas iš dalies pritarė, kad būtų leidžiama prekiauti nestacionariose prekybos vietose, tačiau nutarė neleisti prekiauti paviljonuose. „Dalis kioskų pavirto paviljonais. Visa prekyba laikinose vietose turėtų būti leistina“, – teigė A.Matulas.

Taip pat buvo svarstoma, tačiau komitetas nepritarė ir nepaliko savivaldybėms pačioms spręsti, kur ir kada riboti alkoholinius gėrimus per mokamus ir nemokamus masinius renginius. Parlamentarai bandė aiškinti, kad tai yra perteklinis ribojimas, nesudarysiantis reikšmingų pokyčių užkertant kelią alkoholio ribojimui. Parlamentarai teigė, kad bus nesunku nemokamus renginius padaryti mokamus. Bilietas gali būti parduodamas už kelis centus.

„Šiandien galiojantis reguliavimas leidžia pačioms savivaldybėms nuspręsti, kur riboti alkoholio vartojimą. Savivalda turi išsaugoti savo teisę nuspręsti“, – siūlė G.Lansdbergis, tačiau į jo argumentus komitetas neatsižvelgė ir dauguma jo narių balsavo prieš šiuos pasiūlymus.

Liberalai siūlė specialiuose renginiuose – parodose leisti prekybą vynu, kurio alkoholio koncentracija neviršija 14 procentų. Dabar galiojančiame reglamentavime numatyti 13 procentų. Tokie pasiūlymai buvo pateikti atsižvelgiant į tai, jog aukščiausios rūšies kokybiško raudonojo vyno koncentracija dažnai siekia 14 procentų.


„Lietuvoje yra natūralūs uogų ir vaisių vynai, kurie viršija 13 laipsnių“, – teigė komiteto narys R.Žemaitaitis, tačiau komitete šiam pasiūlymui buvo nepritarta.

Iki 20 metų  alkoholio neragaus

Daugumos komisijos narių buvo atmestas pasiūlymas pasilikti prie dabartinio ribojimo ir leisti alkoholį vartoti nuo 18 metų. „Valstiečių“ iniciatyva likta prie siūlymų apriboti alkoholio vartojimą iki 20 metų.

„Ką mes čia darome Lietuvoje? Aštuoniolikos ir devyniolikos metų žmonės balsuoja, kuria šeimą ir eina ginti Tėvynės. Pagal „valstiečių“ siūlymus, ką čia matome, jie negali išgerti kokteilio, eiti į klubą. Jie yra neįgalūs. Kaip mes žiūrime į saugusius žmones, nė vienoje ES valstybėje tokio reguliavimo nėra. Čia yra kosmosas“, – piktinosi liberalė Aušrinė Armonaitė.

Liberalė prašė Seimo narių susitelkti, o ne auginti ribą, kai didiname nelegalius pardavimus.

Komisijos pirmininkė A.Širinskienė replikavo, kad gerti ir ginti Tėvynę nėra lygiaverčiai dalykai. „Amerikoje nėra kosmonautų – ten yra astronautai“, – šypsojosi A.Širinskienė.

Konservatoriai pasiūlė nuo 18 iki 20 metų apriboti stiprų alkoholį, tačiau komiteto narių dauguma ir tai atmetė.

Komitetas atmetė visų formų reklamos draudimus

Komitete buvo nepritarta konservatorių pasiūlytiems alkoholio reklamos draudimo ribojimams, kai draudžiama visų formų reklama. G.Landsbergis pažymėjo, kad išlygos būtų numatomos masiniuose ar sporto renginiuose.

„Paskutinis registruotas ribojimas uždraudžia bet kokį atvaizdavimą. Mano pasiūlymas šiek tiek atsitraukti nuo pagrindinio draudimo apibrėžiant mažą skaičių vietų“, – teigė G.Lansdbergis.

Komisijos pirmininkė A.Širinksienė pažymėjo, kad praėjusiame komiteto posėdyje buvo nutarta, kad skėtis, bokalas, peleninė, jei ten yra logotipas, tai nėra reklama. Prekybos vietoje leidžiama pateikti prekės ženklą ar logotipą.

„Jei padavėjas prekybos vietoje aptarnauja su marškinėliais, ant kurių yra prekės ženklas, tai leidžiama“, – teigė komiteto atstovė.

Konservatorius pažymėjo, kad jų pasiūlymuose kalbama apie masinius kultūros ir sporto renginius.

„Pasaulio sveikatos organizacija reklamos draudimą įvardija kaip vieną efektyviausių priemonių kovojant prieš alkoholizmo problemas“, – pažymėjo A.Širinskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.