Seime su vynu įkliuvo diplomatas iš Afrikos

Dabartinės valdžios žygiai prieš alkoholį jau glumina net Seimo svečius iš Afrikos. Apie tvarką, draudžiančią į parlamento rūmus įnešti svaigiųjų gėrimų, nežinojęs diplomatas pateko į keblią padėtį.

Beatodairiškiems mūsiškiams kovotojams su alkoholiniais gėrimais net tokia nuotrauka turėtų sukelti siaubą.<br>„123rf.com“ nuotr.
Beatodairiškiems mūsiškiams kovotojams su alkoholiniais gėrimais net tokia nuotrauka turėtų sukelti siaubą.<br>„123rf.com“ nuotr.
Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas  J.Bernatonis nenoriai kalbėjo apie situaciją, į kurią pateko  jo svečias.<br>T.Bauro nuotr.
Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas J.Bernatonis nenoriai kalbėjo apie situaciją, į kurią pateko jo svečias.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius, LR korespondentas

May 25, 2017, 6:20 AM, atnaujinta May 25, 2017, 6:48 AM

Du buteliai šalį reprezentuojančio vyno dovanų maišelyje – toks vienos Lietuvai draugiškos Afrikos valstybės ambasadoriaus nešulys neprasprūdo pro parlamento rūmų akylų apsaugininkų akis.

„Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkui socialdemokratui Juozui Bernatoniui neštą dovaną užsienio diplomatas turėjo palikti apsaugos poste, o į svečius pėdinti tuščiomis.

„Valstiečių“ pradėto aršaus antialkoholinio vajaus kontekste ši istorija pastarosiomis dienomis Seime pasakojama kaip tragikomiškas anekdotas.

Griežtiems draudimams nepritariantys politikai šaiposi, kad netrukus ir visi lietuviai galės jaustis panašiai kaip suglumintas svečias iš Afrikos.

Nesusipratimo nesureikšmino

Tačiau kalbama, kad pastarasis nuotykis Seimo tarpduryje Afrikos valstybės ambasadoriui vis dėlto nepasirodė juokingas. Liudininkų teigimu, dovanų neštą vyną turėjęs palikti aukšto rango diplomatas atrodė suglumęs.

Bet J.Bernatonis šio incidento stengėsi nesureikšminti: „Gal nereikėtų pūsti šitos istorijos? Tai tolimos valstybės ambasadorius, o buvęs nesusipratimas baigėsi normaliai. Mes su ambasadoriumi pasijuokėme, ir tiek.“

Tiesa, Seimo komiteto pirmininkas nutylėjo, kaip galiausiai buvo išspręstas tas nesusipratimas, nes esą tokių dalykų viešinimas gali pakenkti dvišaliams valstybių santykiams.

J.Bernatonis aptakiai kalbėjo ir apie Seimo valdybos palaimintus draudimus, kurie į keblią padėtį įstumia užsieniečius: „Aišku, svečiai irgi turi laikytis mūsų nustatytų taisyklių, bet nesusipratimai įvyksta, kai jie apie jas nieko nežino. Padovanotų knygą. Bet tiesiog žmonės nepagalvoja.“

Jeigu slėptų, neužkliūtų

Jei užsienio šalies ambasadorius vyną į Seimą būtų nešęs po skvernu, apsaugos darbuotojai greičiausiai jo nebūtų suradę, nes į parlamentą einantys diplomatai nėra tikrinami.

Tačiau, pasak Vadovybės apsaugos departamento vadovo Rymanto Mockevičiaus, atrodo, kad diplomatas dovanos neslėpė, todėl teko jį informuoti apie Seime galiojančią griežtą tvarką: „Ambasadorius vyną paliko poste, o išeidamas pasiėmė. Bet jeigu būtų nešęsis rankinėje, kur nematome ir negalime patikrinti, būtų galėjęs įnešti.

Todėl mes ir sakome, kad į Seimą turėtų patekti kuo mažiau nepatikrintų asmenų.“

R.Mockevičius pridūrė, kad didesnių problemų vykdant sausį priimtą Seimo valdybos sprendimą, draudžiantį įnešti alkoholį, kol kas nekyla.

Tvarką ir gyrė, ir peikė

Šiuo metu Seime svarstomi daug aistrų keliantys įvairūs antialkoholiniai projektai pirmiausia palietė pačius politikus – iš pradžių buvo nuspręsta uždrausti prekybą alkoholiu parlamento kavinėje.

Vėliau Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovų siūlymu Seimo valdyba palaimino ir draudimą įnešti alkoholį į parlamento rūmus. Seimo senbuvių kritikuota tvarka, leidžianti vartoti alkoholį tik per oficialius priėmimus, įsigaliojo sausį.

Seimo vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė tuomet aiškino, kad alkoholis į draudžiamų daiktų sąrašą pateko parlamento naujokams išsigandus butelių skambčiojimo – esą įvairūs lobistai šventiniu laikotarpiu tiesiog užplūdo su svaigiaisiais gėrimais.

Ši politikė piktinosi, kad prieš šventes įvairių geradarių nešami gėrimai tapo rimta problema: „Kodėl buteliai turi būti nešami į Seimą? Čia negeriama ir alkoholiu neprekiaujama. Tai nėra butelių sandėlis. Butelių nešimas į darbovietę – nei vienas, nei du.“

Bet kai kuriems parlamento senbuviams tokios blaivybės šauklių kalbos kėlė juoką.

Antai kitas Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas aiškino, kad savo šalies vyno dovanų kartais įteikia atvykstantys ambasadoriai, bet diplomatų, kaip, beje, ir Seimo narių, rankinės nėra tikrinamos: „Jeigu kas nors savimi nepasitiki, tegu riboja. Aš tam nesipriešinsiu, tačiau man tokie suvaržymai kelia juoką.“

Grįžtant prie incidento su Afrikos šalies ambasadoriumi, peršasi retorinis klausimas: kaip „valstiečiai“ pasielgtų, pavyzdžiui, su Prancūzijos parlamento vadovu, jeigu jis su šampano buteliu eitų pas Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.