Du konservatoriai susikirto dėl sovietinio paveldo

Palangos valdžia vėl paraginta iš kurorto centro iškelti Antrajame pasauliniame kare žuvusių sovietų karių kapus ir sovietine simbolika išmargintą obeliską.

Žuvusių sovietų karių kapavietė ir jiems atminti skirtas obeliskas yra priešais katalikų bažnyčią Palangoje.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Žuvusių sovietų karių kapavietė ir jiems atminti skirtas obeliskas yra priešais katalikų bažnyčią Palangoje.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus, LR korespondentas

2017-05-26 08:03

Seimo narys konservatorius Kęstutis Masiulis šią savaitę viešai kreipėsi į savo partijos kolegą Palangos merą Šarūną Vaitkų ir į miesto tarybos narius ragindamas atsikratyti priešais katalikų bažnyčią esančio sovietinės ideologijos palikimo.

„Kapai turi likti kapinėse, o miesto aikštės ir gatvės turėtų būti skirtos gyviems žmonėms. Palanga turi apsispręsti, ar renkasi modernų ateities miesto įvaizdį, ar toliau saugos kažkieno karo šmėklas“, – pareiškė K.Masiulis.

Tačiau Š.Vaitkus atsikirto, kad šios problemos sprendimas turėtų būti visos valstybės reikalas: „Tokių sovietinių karių palaidojimų netinkamose vietose su sovietine simbolika yra ir daugiau miestų. Šiauliuose sovietų karių kapai su obelisku yra centrinėje Prisikėlimo aikštėje.

Manyčiau, kad Seimas šiuo klausimu turėtų priimti atskirą įstatymą, kuriame būtų reglamentuotas toks palaikų iškėlimas visoje šalyje ir tam numatytos lėšos.“

Anot mero, šių darbų finansavimas savivaldybėms būtų per didelė našta. Be to, šią problemą būtent Seimas turėtų spręsti dar ir todėl, kad kitos šalies karių palaikų perkėlimas yra tarpvalstybinis reikalas.

Tačiau K.Masiulis atrėžė, kad savivaldybėms apsispręsti joks įstatymas nėra reikalingas: „Klausti reikia taip: ar vietinei valdžiai kliūva tokie ideologizuoti objektai, ar ji su jais taikstosi? Gal tokių savivaldybių merų kabinetuose kabo sovietiniai herbai?“

Tiesa, Seimo narys pritarė merui, kad valstybė turėtų finansuoti tokio perlaidojimo išlaidas.

Palangiškių nuomonė dėl paminklo sovietų kariams nėra vienareikšmiška. Didžioji dalis miesto gyventojų verčiasi iš turizmo, o jį vis dar dosniai maitina poilsiautojai iš Rusijos.

„Nusprendę perlaidoti sovietų karius neišvengtume Rusijos politikų ir žiniasklaidos dėmesio, o Palanga nuskambėtų kaip rusams priešiškas kurortas ir sulauktų dar mažiau rusakalbių poilsiautojų.

Tokiam savivaldybės veiksmui miesto verslininkai ir nemaža dalis gyventojų nepritartų“, – anksčiau yra kalbėjęs Š.Vaitkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.