Net grafienę nustebino atnaujinta grafų alėja

Palanga penktadienį pakvietė miestiečius ir kurorto svečius pasivaikščioti atnaujinta alėja, kurią daugiau kaip prieš 120 metų įrengė grafai Tiškevičiai.

E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Vienas svarbiausių alėjos akcentų –  grafo F.Tiškevičiaus skulptūra.
Vienas svarbiausių alėjos akcentų – grafo F.Tiškevičiaus skulptūra.
Daugiau nuotraukų (2)

Alvydas Ziabkus, LR korespondentas

May 27, 2017, 12:51 PM

„Širdis džiaugiasi matant šią erdvę. Mažai kas žino, kad čia ir buvo pirmasis Palangos parkas. Ši vieta buvo Tiškevičių kuriamo kurorto centras“, – kalbėjo Palangos kurorto muziejaus direktorius istorikas Jūratis Viktoras Liachovičius.

Prieš 140 metų žvejų kaimelyje europinį kurortą pasišovęs sukurti grafas Juozapas Tiškevičius pasistatė pirmąjį dvarą (ten, kur dabar stovi „Naglio“ kino teatras), o priešais pradėjo statyti svečių namus – kurhauzą.

Vėliau nuo dabartinės Kęstučio gatvės iki kurhauzo buvo įrengta pasivaikščioti skirta alėja.

Atkurta puošnia Grafų Tiškevičių alėja vakar pasidžiaugė ir jos atidarymo iškilmėse dalyvavęs premjeras Saulius Skvernelis. Jis dėkojo Palangos merui Šarūnui Vaitkui už rūpinimąsi didžiausio šalies kurorto istorija.

Maždaug 230 metrų ilgio alėja buvo pradėta rekonstruoti praėjusių metų rudenį.

Apie 800 tūkst. eurų kainavę numatyti darbai būtų trukę trumpiau, bet kai kuriuose ruožuose bendrovės „Kauno keliai“ darbininkus pristabdė archeologai. Jie apie du mėnesius tyrinėjo čia aptiktas senovinės dvarvietės liekanas.

Alėja išklota net 9 rūšių įvairių spalvų grindinio trinkelėmis. Pėsčiųjų take dominuoja tamsaus bazalto trinkelės. Alėjoje pastatytas 61 retro stiliaus šviestuvas, daugiau kaip 30 iš Italijos atgabentų suolų.

Svarbiausiais akcentais tapo istoriniai iš senovinių nuotraukų atkurti mediniai vartai prie Kęstučio gatvės, taip pat klaipėdiečio skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo sukurtos grafų Felikso ir Antaninos Tiškevičių bronzinės skulptūros.

Alėjoje lotynų ir lietuvių kalbomis įamžintas ir Tiškevičių šeimos šūkis: „Išsirink, ką myli.“

Vakar atidengiant grafų skulptūras dalyvavo ir prieš 9 metus mirusio paskutinio Palangos dvaro šeimininko Alfredo Tiškevičiaus našlė 80-metė Uršula – jai šios iškilmės buvo nemaža staigmena.

Grafienė kasmet atvyksta į Palangą aplankyti čia palaidoto sutuoktinio kapo. Dabar jos kelionė sutapo su planais pailsėti vyro pamėgtoje gimtinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.