Vilniaus pašonėje kuriamas ateities miestas

Riešė – jau ne kuklus rajonas Vilniaus pašonėje, o nedidelis sostinės ateities modelis. Aktyvi bendruomenė pasirūpino, kad priemiestis būtų saugus, jaukus, o jame netrūktų ir linksmybių.

Riešėje veikia ir M.Verbylos vadovaujamas robotikos būrelis. Vietos jaunimas sukūrė universalios paskirties robotą, kuris galės talkinti gyventojams.<br>D.Umbraso nuotr.
Riešėje veikia ir M.Verbylos vadovaujamas robotikos būrelis. Vietos jaunimas sukūrė universalios paskirties robotą, kuris galės talkinti gyventojams.<br>D.Umbraso nuotr.
Riešėje veikia ir M.Verbylos vadovaujamas robotikos būrelis. Vietos jaunimas sukūrė universalios paskirties robotą, kuris galės talkinti gyventojams.
Riešėje veikia ir M.Verbylos vadovaujamas robotikos būrelis. Vietos jaunimas sukūrė universalios paskirties robotą, kuris galės talkinti gyventojams.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-05-29 11:30

Riešės gyvenvietė oficialiai priklauso Vilniaus rajonui, bet faktiškai čia gyvena vilniečiai, dirbantys sostinėje. Ir dauguma nė už ką nemainytų gyvenimo jaukiame priemiestyje į dulkėtą ir triukšmingą centrą.

Čia palyginti mažas nusikalstamumas, sporto aikštynuose skardena balsai, ošia linksmos bendruomenės šventės.

eseniai tradicinis pavasarinis Riešės sporto renginys truko net dvi dienas.

Mergaičių vardų paslaptys

Vienas Riešės bendruomenės entuziastų – informacinių technologijų specialistas 39 metų Mindaugas Verbyla, įmonės „IT projektai“ vadovas.

Bendruomenės tarybos narys M.Verbyla ir jo šeima – išskirtiniai. Ar daug Lietuvoje yra inteligentiškų šeimų, turinčių septynis vaikus?

O M.Verbylos ir Ingridos Verbylienės šeimoje auga 7 dukros.

Vyriausiai, Kotrynai, greitai sukaks 18, jauniausiai Henrietai – pusė metų.

Jaunas gausios šeimos tėvas papasakojo, kaip buvo išrinkti mergaičių vardai: „Visi dukrų vardai – istorijoje žinomų karalienių, princesių. Visi baigiasi „a“ raide, viduryje būtinai – „r“ raidė. Visi vardai – šventieji.“

Išskirtinai pavadintos Verbylų 5 metų dvynės – Dorotėja ir Teodora. Ir vienas, ir kitas vardas reiškia tą patį – Dievo dovana.

Vaikai mokytis netrukdė

Daugiavaikė motina I.Verbylienė – taip pat išskirtinė moteris: vieną po kitos gimdydama dukras ji sugebėjo pabaigti tris aukštąsias ir vieną aukštesniąją mokyklas.

Baigė Mykolo Romerio ir Vilniaus Gedimino technikos universitetus – specialybes, susijusias su aplinkosauga.

Ji net apsigynė disertaciją ir gavo mokslų daktaro laipsnį.

Moteris puoselėja šeimos ekologinį ūkį Širvintų rajone. Darbšti šeima visą Riešės bendruomenę sezono metu aprūpina žaliaisiais krepšeliais – šviežiomis daržovėmis be jokių konservantų ir chemikalų.

Sukūrė universalų robotą

Riešė tampa tarsi savarankiška respublika su savo bendruomenine valdžia, politika ir ekonomika. Ne bet kokia, o išmaniąja ekonomika.

M.Verbyla vadovauja Riešėje įsikūrusiam informacinių technologijų robotikos būreliui – vietos jaunimas sukūrė universalios paskirties robotą.

„Įmontavus mikroschemą, prijungus daviklius robotas važiuos pirmyn ir atgal. Jis mato, kalba, girdi, supranta atstumą, šviesą, drėgmę“, – aiškino informacinių technologijų specialistas.

Jis neatmetė, kad, prijungus daviklius prie roboto rankos, jis galės daug patarnauti Riešės gyventojams, pavyzdžiui, nuskinti obuolius.

Dar nėra visiškai saugu

„Iš tiesų ne vien Riešė garsėja aktyvia bendruomene. Saugios kaimynystės programa, kultūriniu gyvenimu pasižymi ir, tarkime, Balsiai.

Apskritai Vilniaus priemiesčiai puoselėja bendruomenines vertybes. To nėra arba yra mažai centrinėje Vilniaus dalyje, senos statybos rajonuose“, – pabrėžė vilnietis.

Vis dėlto M.Verbyla pripažįsta, kad Riešė dar nėra toks saugus ir ramus priemiestis, kokio jis ir jo bendraminčiai norėtų.

Štai vandenį kartkartėmis sudrumsčia senieji Riešės gyventojai, išlaikę Vilniaus rajono miesteliams būdingą požiūrį į gyvenimo būdą.

Pasitaiko vagysčių, eismo nusižengimų.

„Neseniai buvo toks atvejis, kai jaunuoliai už plaukų merginą įsitempė į automobilį ir nuvažiavo.

Kartą girtas vietos gyventojas vidury kelio atsigulė pamiegoti“, – pasakojo Riešės bendruomenės aktyvistas.

Persikels dar toliau

Gausi Ingridos ir Mindaugo Verbylų šeima gyvena erdviame 8 kambarių kotedže.

Vietos tarsi nemažai, tačiau M.Verbyla su žmona svarsto persikelti į Širvintų rajoną, kur yra jų ekologinis ūkis. Statybos jau prasidėjusios.

Ar mergaitėms nebus sunkumų lankyti mokyklas sostinėje? „Pastebėjau, kad iš tos vietos Vilnių pasiekiu greičiau nei iš Riešės. Labai jau didelės spūstys susidaro rytais pakeliui į sostinę. Tai vienas trūkumų gyvenant Riešėje“, – sakė M.Verbyla.

Statys vėjo jėgainę

Riešėje sporto mėgėjai susibūrė į stiprų krepšinio klubą, yra stalo teniso klubas. Daržininkystės mėgėjus vienija sodininkų, daržininkų ir smulkiųjų ūkininkų klubas.

Bendruomenė puoselėja ambicingą projektą „Žalias kaimas“, kurio tikslas – pastatyti vėjo jėgainę.

„Projektas taip pat mažins Lietuvos energetinę priklausomybę nuo importuojamų energijos išteklių ir šalies energetinį savarankiškumą“, – aiškino M.Verbyla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.