Garsiojoje korupcijos byloje įklimpo dar vienas liberalas: Šarūnui Gustainiui pareikšti įtarimai

Buvusiam Seimo nariui, buvusiam liberalui Šarūnui Gustainiui prokurorai pareiškė įtarimus kyšininkavimu politinės korupcijos byloje.

Buvusiam Seimo nariui, buvusiam liberalui Šarūnui Gustainiui prokurorai pareiškė įtarimus kyšininkavimu politinės korupcijos byloje.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Buvusiam Seimo nariui, buvusiam liberalui Šarūnui Gustainiui prokurorai pareiškė įtarimus kyšininkavimu politinės korupcijos byloje.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2017, 3:27 PM, atnaujinta May 31, 2017, 3:51 PM

„Politinės korupcijos ikiteisminiam tyrimui dėl stambaus masto korupcinių nusikaltimų artėjant į pabaigą, šiandien 2012–1016 m. kadencijos Seimo nariui Š. G. pareikšti įtarimai kyšininkavimu“, - informavo Generalinė prokuratūra.

Ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad buvęs Seimo narys Š. Gustainis iš vieno Lietuvoje esančio koncerno viceprezidento Raimondas Kurlianskis, už koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą Seime, priėmė 8 700 eurų kyšį, užmaskuotą kaip paramą viešajai įstaigai.

Tuometinis Seimo narys, vykdydamas R. Kurlianskio prašymą, 2015 m. spalio–lapkričio mėn. Seime registravo pasiūlymus dėl „Lietuvos Respublikos vartojimo kredito įstatymo projekto Nr. XIIP-3370(2) 8 straipsnio pakeitimo" ir balsavo už šio teisės akto projekto priėmimą.

Atliekant šį ikiteisminį tyrimą, papildomi įtarimai dėl galimo buvusio Seimo nario. papirkimo įteikti koncerno viceprezidentui R. Kurlianskiui.

Šio ikiteisminio tyrimo metu R. Kurlianskiui jau buvo pareikšti įtarimai dėl 2012–2016 m. kadencijos Seimo nario, politinės partijos „Darbo partija“ pirmininko pirmojo pavaduotojo Vytauto Gapšio papirkimo ir prekybos poveikiu, perduodant jam 27 100 eurų kyšį. Už dalį šios sumos padarytos nuolaidos už per koncernui priklausančią televiziją transliuotą Darbo partijos politinę reklamą, kita dalis lėšų buvo užmaskuota kaip parama viešajai įstaigai.

R. Kurlianskio įteiktame praplėstame pranešime apie įtarimą nurodyta, šis kyšis V. G.apšys buvo perduotas už įtaką 2012–2016 m. kadencijos „Darbo partijos“ frakcijos Seime nariams svarstant ir priimant „Lietuvos Respublikos vartojimo kredito įstatymo projektą Nr. XIIP-3370“, svarstant ir priimant įstatymo pataisos projektą „Dėl Lietuvos Respublikos pelno mokesčio įstatymo Nr. IX-675“; taip pat už įtaką Darbo partijos frakcijos Seime nariams priimant Seimo nutarimą dėl 169 300 000 eurų viešojo ir privataus sektorių partnerystės projekto „Kelias Vilnius – Utena“ Nr. XIIP-2013(2); už įtaką tuometinei Žemės ūkio ministrei, jog būtų priimti koncernui ir jo įmonėms finansiškai palankūs sprendimai; už įtaką paveikiant sprendimą dėl AB „Lietuvos geležinkeliai“ generalinio direktoriaus palikimo šiose pareigose dar vienai kadencijai; taip pat už įtaką nulemiant Ignalinos atominės elektrinės skelbiamų viešųjų pirkimų „Labai mažo aktyvumo radioaktyviųjų atliekų atliekyno statyba“ bei „Inžinerinių statinių atkarpų projektavimo, statybos ir prijungimo prie esamos IAE infrastruktūros darbų pirkimas“ rezultatus, palankius koncerno įmonei, o taip pat už asmenišką balsavimą „prieš“ Seime svarstant ir priimant nutarimą „Dėl pritarimo Editos Dambrauskienės skyrimui Lietuvos Respublikos generaline prokurore“.

Be minėtų įtarimų, atliekant ikiteisminį tyrimą, R. Kurlianskiui jau anksčiau buvo pareikšti įtarimai ir dėl 2012–2016 m. kadencijos Seimo nario, politinės partijos „Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis“ pirmininko Eligijaus Masiulio papirkimo ir prekybos poveikiu, jam perduodant didelės vertės 106 000 eurų kyšį, o 2017 m. balandžio mėnesį dėl piktnaudžiavimo tarnyba įteikti įtarimai ir Lietuvos Respublikos Seimo nariui Gintarui Steponavičiui.

Iš viso dėl šioje byloje tiriamų nusikaltimų pranešimai apie įtarimus yra įteikti penkiems asmenims, keturi iš kurių yra buvę ar esami Seimo nariai, taip pat vienam juridiniam asmeniui.

Šį ikiteisminį tyrimą atlieka STT Vilniaus valdybos pareigūnai. Tyrimą organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Justas Laucius. Š. m. gegužės 29 d. Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartimi buvo atmestas jau trečias R. Kurlianskio ir jo gynėjų nušalinimas šiam prokurorui.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.