Žūtbūtinėje kovoje už blaivybę triumfuoja bambaliai

Manipuliacijos, taip pat savo kailio keitimas apsisukus ant kulno 180 laipsnių? Taip! Juk viskas – dėl to, kad taip tuo metu naudingiau siekiant neva švento tikslo.

R.Karbauskis ir jo bendražygiai bambalinio gėralo mėgėjams atlaidūs. <br>T.Bauro ir M.Patašiaus nuotr. 
R.Karbauskis ir jo bendražygiai bambalinio gėralo mėgėjams atlaidūs. <br>T.Bauro ir M.Patašiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jun 3, 2017, 12:54 PM

Ypač tuo pasižymi „valstiečiai“ ir jų dvasiniai tėvai, įsivaizduojantys, kad žūtbūtinai kovoja su alkoholio demonais, apsėdusiais ir juos pačius, ir Lietuvos žemę.

Tiesa, jau dabar akivaizdu, kad užvakar Seime palaimintas įvairių draudimų paketas, nors gal kiek ir sumažins legalaus alkoholio vartojimą tarp labiau pasiturinčių asmenų, esminių lūžių kovojant su šia socialine bėda nelems.

Paprasčiausiai dėl to, kad tie ribojimai nenutaikyti į pagrindinį šios bėdos židinį – pigius prastos kokybės svaigalus, vadinamuosius bambalius, ir visus tuos gėralus vartojančias socialines apačias.

Seime „valstiečiai“ jau kartą net buvo atmetę siūlymą riboti bambalinio gėralo prekybą, tikindami, kad plastiko taros mažinimą neva reikėtų suderinti su Briuseliu. O pats tai aiškinęs dabartinis karo už blaivybę ministras A.Veryga prieš kelerius metus ragino tai daryti, nes Europos taisyklių paisyti neva nebūtina.

Po šios savaitės didžiojo triumfo A.Veryga jau pažadėjo, kad tai – ne pabaiga ir bus grumiamasi toliau.

Pagrindinis realus blaivininkų pergalės rezultatas – smūgis verslui ir valdančiųjų nekenčiamai žiniasklaidai.

Atrodo, kad to „valstiečiai“ labiausiai ir siekė, nors buvo matyti ir noras pažaisti viešųjų ryšių žaidimus.

Priimtus draudimus, kaip pasistaipymo prieš visuomenę aikštelę, suvokė ir kitos politinės jėgos. Tai rodo galutinis balsavimo rezultatas – po marškinių ant krūtinės draskymo už visas pataisas balsavo net per šimtą Seimo narių, išskyrus kelis iki galo principingus liberalus.

Pagrindinis šalies „valstietis“ R.Karbauskis, jau ne kartą pasižymėjęs kaip miklus savos sermėgos vartytojas, vėl įspūdingai patvirtino šią reputaciją.

Lemiamo balsavimo Seime išvakarėse jis staiga blykstelėjo politine išmintimi – pasiūlė atšaukti vieną kvailiausių, o kartu nereikšmingiausių ribojimų – drausti žmonėms permatomuose maišeliuose nešti alkoholio butelius.

„Valstiečių“ vedlys paskelbė, kad taip nusprendė pasitaręs su sveiku protu ir policija.

Ši pora jį esą ir įtikino, kad kontroliuoti šio draudimo faktiškai neįmanoma.

Tik greitai paaiškėjo, kad išvakarėse R.Karbauskis ir Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnas A.Palionis buvo susitikę su pačia prezidente ir užstalėje kalbėjo apie svaigalus.

Bet ketvirtadienį, atėjus balsavimo dėl šios R.Karbauskio pataisos momentui, pats R.Karbauskis staiga ėmė ir balsavo prieš R.Karbauskį – kaip ir tam vienam R.Karbauskiui lojali jo frakcijos dauguma.

Opozicijai garsiai svarstant, ar nereikėtų pakviesti daktaro, pats pacientas atvirai pripažino, kad taip susidvejino tyčia, supykęs dėl įtarimų, jog jis taip mėgino žaisti kažkokį kompromisinio R.Karbauskio žaidimą ar nuolaidžiauti prezidentei.

Šią savaitę „valstiečių“ dvasinis tėvas figūravo ir plačiai nuskambėjusioje susitrejinimo istorijoje, kai jo ir blaivybės ministro balsavimo kortele pasinaudojo jų pamaldžioji bendražygė A.Širinskienė, registravusi Seimo salėje ne tik save, bet ir tą didžiavyrių porą.

Seimo etikos sargai konstatavo tai, ko negalėjo nutylėti: toks sukčiavimas yra Seimo statuto pažeidimas.

Vienintele tikrąja opozicija besiskelbiantys, bet po „valstiečiais“ vis viena atsigulantys „tvarkiečiai“ paskelbė, jog visai trejybei rengs apkaltos procesą, bet tuojau pat pridūrė, kad apsigalvojo.

Mat pagauti sukčiai atsiprašė sumurmėję, kad tai tik techninė smulkmena.

Trumpą tokios logikos ir mąstymo grandinėlę galima vynioti toliau: juk visas šis sukčiavimas buvo dėl švento tikslo, o tokios manipuliacijos – tik interpretacijos ir ideologinio požiūrio reikalas.

Kad tokio daikto kaip tiesa nėra net plikų skaičių pasaulyje, o viskas priklauso nuo interpretacijos ir ideologinės pozicijos, išrėžė vienas R.Karbauskio „klapčiukų“ T.Tomilinas.

Taip pastarasis politikas reagavo į Statistikos departamento paskelbtus skaičius, jog lietuviai per metus išgeria vidutiniškai 5 litrais alkoholio mažiau, nei teigia šios valdžios pagrindine talkininke tapusi Pasaulio sveikatos organizacija.

O A.Veryga su kompanija, anksčiau būtent skaičių tikslumą, esą rodantį, kad lietuviai yra labiausiai prasigėrę pasaulyje, kėlę aukščiau visko, dabar jau mojo ranka ir teigė, kad tai nieko nelemia, nes „saugi“ riba yra 7 litrai. Tiesa, tokio minimumo nėra pasiekusi nė viena Europos šalis, bet tai dzin.

Nacionalinėse vartymosi varžybose šią savaitę dalyvavo ne tik valstietiškasis centras, bet ir kitos politinės jėgos. Vaidinę nepriklausomus socialdemokratai klusniai balsavo beveik už visus draudimus, o konservatoriai, kurių rinkimų kampanijos „Plane Lietuvai“ juodu ant balto įrašyti ir planai nustatyti 20 metų slenkstį taurelės link, ir kiti radikaliausi draudimai, susidvejino.

Vadinamoji dešiniųjų talibų mažuma rėmė valdančiuosius, bet likusieji su jaunąja partijos vadovybe kovėsi už liberalizmą taip, tarsi rusų tankus stabdydami.

Visų šių kūliavirsčių fone tiesiausias sumanė pasirodyti premjeras S.Skvernelis, per ginčų įkarštį Seime staiga nurodęs „užkišti tam žmogui burną“. O tas žmogus buvo iš planų slėpti butelius „po skverneliu“ besityčiojantis „tvarkietis“ R.Žemaitaitis.

Gerai, jog vienas valstybės vadovų ir pretendentas į prezidentus tautai primena, kad į politiką atėjo iš policijos, o jaunimą pamoko debatų kultūros.

Iš ko gi mes turime imti pavyzdį, jei ne iš valdžios?!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.