Įžvalgos po išpuolio Londone: teroristai rinkimams pasirengę geriau už politikus

Teroristinis išpuolis Londone neabejotinai paveiks rinkėjų nuotaikas ir gali turėti įtakos pirmalaikiams Parlamento rinkimams, kurie Jungtinėje Karalystėje rengiami ketvirtadienį. Jiems teroristai yra pasiruošę geriau, nei šios šalies politikai.

 Anot A.Kubiliaus, atrodo, kad teroristai yra geriau pasiruošę rinkimams Didžiojoje Britanijoje nei politikai.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Anot A.Kubiliaus, atrodo, kad teroristai yra geriau pasiruošę rinkimams Didžiojoje Britanijoje nei politikai.<br> Lrytas.lt fotomontažas
 Politologas L.Kojala.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Politologas L.Kojala.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Konservatorius A.Kubilius.<br> T.Bauro nuotr.
 Konservatorius A.Kubilius.<br> T.Bauro nuotr.
 Politologas G.Česnakas.<br>nuotr. iš feisbuko
 Politologas G.Česnakas.<br>nuotr. iš feisbuko
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 4, 2017, 4:30 PM, atnaujinta Jun 4, 2017, 4:31 PM

Tokiomis įžvalgomis sekmadienį dalijosi kai kurie mūsų šalies politikai bei politologai.

Seimo Europos reikalų komiteto vicepirmininkas konservatorius Andrius Kubilius vienas iš nedaugelio šalies politikų socialiniuose tinkluose pasidalijo komentaru, kaip išpuolis Londone gali paveikti rinkimus.

Teroras tampa kiekvienos rinkimų kampanijos Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje ar Vokietijoje sudėtine dalimi. Nekaltos aukos, kraujas ir siaubas demokratines rinkimų kampanijas paveikia labiau nei partijų rinkimų programos ar lyderių debatai“, – įsitikinęs buvęs konservatorių lyderis.

Anot A.Kubiliaus, atrodo, kad teroristai yra geriau pasiruošę rinkimams Didžiojoje Britanijoje nei konservatoriai ar leiboristai: „Po Brexit referendumo tapusi Jungtinės Karalystės premjere Theresa May iki tol ilgą laiką buvo Vidaus reikalu ministre: teroras Londone neišvengiamai primins, kad ji paliko daug spragų gynybos nuo teroro reikaluose.

Kaip baigsis rinkimai Didžiojoje Britanijoje, kol kas sunku atspėti: Jeremy Corbyno, su visa jo anti-NATO retorika, vadovaujami leiboristai sparčiai vejasi Th.May vadovaujamus konservatorius. Bet atrodo, kad po rinkimų Jungtinė Karalystė tikrai netaps stipresne. O to labiausiai ir nori - tiek ir teroristai, tiek ir Kremlius.“

Politologas Giedrius Česnakas taip pat įsitikinęs, kad išpuolis Londone, kaip ir nesenas išpuolis Mančesteryje, neabejotinai paveiks priešrinkiminę kampaniją, kuri po praėjusios nakties įvykių yra suspenduota 48 valandoms: „Saugumo klausimas veikiausiai taps dominuojančiu diskursu iki pat rinkimų dienos. Kampanijos dalyviai skirs daugiau dėmesio saugumo klausimams, pasitraukimo iš Europos Sąjungos ir ekonominiai klausimai taps mažiau akcentuojami.“ 

 

Vis dėlto, G.Česnako nuomone, negalima teigti, kad išpuoliai iš esmės paveiks rinkimus Didžiojoje Britanijoje.

„Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) palaikymas siekia vos 5 proc., D.Britanijoje nėra nieko panašaus į Marine Le Pen partiją, kuri grasintų gauti didelį skaičių mandatų ir galėtų efektyviai išnaudoti susidariusią situaciją. Leiboristai saugumo klausimais tegali kritikuoti Konservatorių partiją, bet patys negali pasiūlyti konkrečių sprendimų ir susilaiko nuo radikalumo imigracijos bei saugumo klausimais“, - mano politologas.

Rytų Europos studijų centro vadovas Linas Kojala mano, kad konservatoriams ir premjerei Th.May svarbu pademonstruoti ryžtą ir lyderystę, kurios poreikis visuomenėje neatslūgus emocijoms po teroro aktų yra didžiulis: "Tą ir matėme jos šiandieniniame pasisakyme, kuris buvo tvirtas, akcentuotas bei siūlantis tam tikrus sprendimus (pvz., didesnė didžiųjų interneto kompanijų atsakomybė už terorą skatinančių vartotojų nesuvaržymą)". 

Anot politologo, akivaizdu, jog grėsmė niekur nedings ir ateityje, todėl dvejojantys rinkėjai atkreips dėmesį į politinių lyderių reakciją.

„Leiboristams, kurie pastaruoju metu vijosi konservatorius, ši tema turbūt nebuvo pati sėkmingiausia kampanijos metu, iš dalies dėl kandidatės į vidaus reikalų sekretores Diane Abbott, kuri būtų atsakinga už teisėsaugą, kontroversiškų pasisakymų. Be to, teroro aktai gali  turėti neigiamą įtaką rinkėjų aktyvumui, o leiboristams buvo svarbu pritraukti naujų rinkėjų“, - portalui sakė L.Kojala. 

Minėtą D.Abbott pastaruoju metu Leiboristų partijos lyderiai bara už keistus interviu, per kuriuos ji ranka numojo į anksčiau savo išsakytą paramą teroristinei organizacijai IRA. Be to, politikė gegužę tapo kritikos objektu dėl neteisingų spėjimų apie tai, kiek uždirba Jungtinės Karalystės policininkai, ir dėl to, kad premjerę Th.May išvadino rasiste.

Jungtinės Karalystės premjerė Parlamento rinkimus paskelbė įsitikinusi, kad konservatoriai juos užtikrintai laimės. 

Tačiau naujausia, prieš paskutinįjį teroro išpuolį atlikta apklausa atskleidė, kad daugumą gali iškovoti kitos partijos.  

Užtat opozicijai buvo prognozuojamas pakilimas. Leiboristai galėtų laimėti 257 vietas Parlamente vietoj dabar turimų 232. Kitos partijos iškovotų dar 83 vietas.

Jei „YouGov“ modelis pasitvirtintų, Th.May birželio 8-ąją netektų daugumos Parlamente – kaip tik prieš prasidedant svarbioms deryboms su Briuseliu dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos.

O premjerė būtent dėl jų ir sušaukė pirmalaikius rinkimus, kad galėtų iš naujo užsitikrinti rinkėjų pasitikėjimą ir sutvirtintų savo įgaliojimą iškovoti britams naudingą susitarimą su Bendrija. 

Iškart po netikėtos žinios apie rinkimus valdančiųjų reitingai buvo geri, tačiau vėliau kai kurie Th.May pareiškimai rinkėjus nuvylė. Premjerė pasiūlė planą, pagal kurį vyresnio amžiaus žmonės patys iš savo kišenės turėtų padengti didžiąją dalį sumos, skirtos jų priežiūrai. Tokį pasiūlymą kritikai jau spėjo pakrikštyti „senatvinės silpnaprotystės mokesčiu“.

Konservatoriams nepadėjo ir Mančesteryje įvykdyta teroro ataka, per kurią žuvo 22 žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.