Lietuvos gėda: Vilniaus oro uoste narkotikų vergai jaučiasi tarsi namie

Vilniaus oro uostas – draugiškas ir atviras kvaišalų vergams: kaulydami išmaldos keleivius net išvykimo salėje atakuoja atgrasūs asmenys, demonstruodami žaizdotas kojas, – tokių dalykų nepamatysi nė vienoje valstybėje, tik Lietuvos sostinėje.

 Į Vilnių atvykę keleiviai greitai patenka į narkomanų glėbį.<br> lrytas.lt montažas.
 Į Vilnių atvykę keleiviai greitai patenka į narkomanų glėbį.<br> lrytas.lt montažas.
Nuolat aplink oro uostą šmirinėjantis Romanas visiems pasakojo tą patį: užpuolikai jį sumušė ir apiplėšė, todėl dabar neturi pinigų grįžti namo į Rygą.<br>D.Umbraso nuotr.
Nuolat aplink oro uostą šmirinėjantis Romanas visiems pasakojo tą patį: užpuolikai jį sumušė ir apiplėšė, todėl dabar neturi pinigų grįžti namo į Rygą.<br>D.Umbraso nuotr.
Pavelas su Irina oro uosto teritorijoje renka tuščius butelius ir neša juos  parduoti į čia pat esantį prekybos centrą. Per dieną uždirba iki 30 eurų. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
Pavelas su Irina oro uosto teritorijoje renka tuščius butelius ir neša juos parduoti į čia pat esantį prekybos centrą. Per dieną uždirba iki 30 eurų. <br> V.Ščiavinsko nuotr.
D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Trečiadienį policijos dėmesį patraukė ir du įtartini vyrai, besiilsintys pievoje šalia  F.Vaitkaus gatvės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį policijos dėmesį patraukė ir du įtartini vyrai, besiilsintys pievoje šalia F.Vaitkaus gatvės.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Jun 11, 2017, 4:51 PM, atnaujinta Jun 12, 2017, 10:12 AM

Besiblaškantis ir garsiai rėkiantis narkomanas staiga susiriečia tampomas konvulsijų. Kelias dienas nesiprausęs vargeta, kaulijantis pinigų prie mokėjimo automato. Butelių šiukšlių dėžėse ieškantis benamis ar žaizdotas kojas demonstruojantis kvaišalų vergas, aukų tykantis laukiamojoje salėje.

Tai – vaizdai Vilniaus oro uoste, iš jo kiekvieną dieną išvyksta ir į jį atvyksta apie 10 tūkstančių keleivių.

Kokį įspūdį jie susidarys miesto vartais vadinamame oro uoste? Kad Vilnius – narkomanų, elgetų ir kitokių asocialių asmenų karalija?

Kitose valstybėse skrupulingai rūpinamasi oro uostų saugumu, o Vilniuje nesugebama išprašyti nei išmaldos prašytojų, nei kvaišalus vartojančių asmenų.

Išmaldą skirs „čekiams“

„Duokite 20 centų vandeniui“, – autobusų stotelėje prie oro uosto anglų kalba kartojo maždaug 25 metų jaunuolis, užsimaukšlinęs kepuraitę su snapeliu.

Kaitino saulė, tad užsieniečiai traukė pinigines gailėdami prašytojo.

Vienas į jo ranką įbruko net penki eurus, taip ir nesupratęs, kad prieš jį stovi narkomanas, kuriam trūks vos vieno euro iki išsvajoto vadinamojo „čekio“.

Angliškai pramokusio narkomano už stotelės laukė du draugai. Vienas jų rankinę buvo užsimetęs ant ratukų. Tai – grobis, kuris taboro lūšnose taip pat bus išmainytas į heroino dozę.

Į oro uostą narkomanai nekliudomai pradėjo plūsti po to, kai policija vieną po kitos ėmė rengti operacijas Aukštutiniame bei Žemutiniame taboruose ir spausti kvaišalų prekeivius.

Narkotikų prekyba po truputį ėmė kraustytis į Rodūnios kelio taborą, kuris anksčiau tuo negarsėjo. Narkomanams oro uostas patinka ir dėl to, kad užsieniečius gali kvailinti net laukiamojoje salėje, – niekas jų nevaro.

Liepė dingti iš stotelės

Tvarka oro uoste – kaip sovietmečiu. Niekas narkomanų nejudino, kol „Sostinė“ apie tai šios savaitės pradžioje nepasiteiravo oro uosto ir policijos atstovų.

Jau kitą dieną po teritoriją zujo tarnybinis policijos automobilis. Sustojo prie stotelės, į kurią pasiramsčiuodamas ramentu vos prieš kelias minutes buvo atėjęs Pavelas su drauge Irina.

„Ramiai sėdėjau, alaus negėriau, nieko blogo nedariau, bet vis tiek man liepė dingti iš stotelės“, – „Sostinei“ apie susitikimą su policijos pareigūnais pasakojo Pavelas.

Jis neprisiminė kito atvejo, kad policininkai draustų sėdėti stotelėje.

Butelių rinkėjų daugėja

Dieną anksčiau oro uoste buvo tikras narkomanų knibždėlynas. Tik trečiadienį jie pradingo, pajutę padidėjusį policijos dėmesį. Tik ar ilgam?

Pavelas su Irina oro uosto teritorijoje renka tuščius butelius ir neša juos parduoti į čia pat esantį prekybos centrą.

Jaunas, bet jau tik su ramentu vaikščiojantis vyras sakė, kad per dieną galima užsidirbti iki 30 eurų. Bet konkurencija didėja – mat tokiu uždarbiu susigundo vis daugiau narkomanų.

„Nusipirksiu batono, konservų, dar ko nors pavalgyti“, – vardijo Pavelas.

Su drauge jis gyvena apleistame name Salininkuose, iš ten kasdien atvažiuoja į oro uostą. Šalia jų glaudžiasi ir butą praradusi pensininkė.

Nors ji gauna pensiją, Pavelas tikino pinigų neprašantis.

O kiti du narkomanai ilsėjosi pievoje šalia F.Vaitkaus gatvės. Policijos automobilis buvo ir prie jų privažiavęs, tačiau pareigūnai iš jo nelipo.

„Latvį“ sudaužė lazdomis?

Dar antradienį narkomanai nesibaimindami vaikštinėjo po oro uostą. Vos įžengus į atvykimo salę žvilgsnis užkliuvo už žydrą striukę vilkinčio jauno vyro. Sunkiai vilkdamas kojas jis žengė prie lagaminais apsikrovusių atvykėlių. Jį traukė užsieniečiai. Tų, kurie laukia atvykstančiųjų, jis nekalbino.

„Atsiprašau, kiek dabar valandų?“ – angliškai kreipėsi jis ir į „Sostinės“ žurnalistus, nors ant sienos kabo laikrodis.

Supratęs, kad galima susikalbėti rusų kalba, vyrukas aiškino esąs iš Rygos ir kartojo tą patį ritualą – pakėlė kelnes rodydamas sutvarstytas kojas.

Tą patį jis darė priėjęs prie juodaodžio, ir tas į saują subėrė kelias monetas.

Toliau – graudi Romano istorija: esą du mėnesius Vilniuje dirbo statybininku, laukė atlyginimo. O kai atėjo atsiskaitymo diena, keli skustagalviai beisbolo lazdomis jį žiauriai sumušė ir išmetė į gatvę.

Labiausiai esą kliuvo kojoms. Tik ar tvarsčiai ne nuo adatų dūrių supūliavusioms galūnėms? Stiklinės Romano akys iš po kepuraitės snapelio dar labiau sustiprino įtarimus.

„Tris dienas gatvėje, beveik nemiegojau ir nevalgiau“, – supratęs, kad pasakojimas kelia abejonių, puolė tvirtinti „latvis“.

Pinigų neva trūksta ne tiktai maistui, bet ir kelionei į Rygą.

Netrukus tą patį Romanas jau pasakojo britų porai, kuriai „latvio“ išvaizda taip pat nekėlė pasitikėjimo.

Sutiksi ir prie automatų

Narkomanai ne tik okupavę oro uosto sales – jų pilna ir prieigose. Kai kurie tokie įžūlūs, kad perlipa spygliuotos vielos tvorą, kad galėtų pasirausti konteineriuose.

O juose galima rasti ne tiktai maisto – pavyksta ir pusę butelio viskio ištraukti.

„Uždarytų bent taborą Rodūnios kelyje. Pasaulyje nėra oro uosto, kad šalia būtų narkotikų prekybos vieta“, – kalbėjo policijos pareigūnai.

Atvažiavę į oro uostą narkomanai traukia ne į Aukštutinį ar Žemutinį, o į Rodūnios kelio taborą.

Degradavę narkomanai dozę susišvirkščia tabore, o jaunesni nešasi už jo ribų. Tad grįždami „susišauna“ prie oro uosto.

Tai liudija patvoryje besimėtantys švirkštai.

Narkomanų sutiksi ir automobilių stovėjimo aikštelėse prie bilietų automatų, kur jie kaulija pinigų. Jų knibžda ir miškelyje prie F.Vaitkaus ir Dariaus ir Girėno gatvių sankryžos.

Čia – susitikimų vieta. Ateina ir keliaujantys iš Aukštutinio ir Žemutinio taborų, ir iš Rodūnios kelio.

Netoli autobusų stotelė, tad įlipę narkomanai šiurpina keleivius, nemažai jų – užsieniečiai.

Kumščiu smogė į langą

Neseniai 4-ojo maršruto autobuse, kuris pro oro uostą važiuoja į Rodūnios kelią, įvyko incidentas, kai apsvaigęs narkomanas puolė kumščiu daužyti langą.

Keleiviai, tarp kurių buvo ir užsienio piliečių, pasijuto nejaukiai, mat apsvaigusių jaunuolių buvo ir daugiau.

Vairuotojas sustabdė autobusą ir mėgino raminti narkomaną. Jis iš pradžių lyg ir pakluso reikalavimui, tačiau po akimirksnio užsimojo švirkštu. Laimė, vairuotojo jis nepasiekė.

Toks incidentas pro oro uostą važiuojančiuose autobusuose šiemet jau antras.

Pinigų kaulytojų neišgujo

Vilniaus 2-ojo policijos komisariato oro uosto poskyrių viršininkė Aistė Prunskienė pripažino, kad asocialių ar narkotikus vartojančių asmenų galima sutikti ir išvykimo terminale, ir laukiamojoje salėje, ir automobilių stovėjimo aikštelėse. Vien šiemet oro uosto prieigose sulaikytas 41 nuo narkotinių ar psichotropinių medžiagų apsvaigęs asmuo.

„Oro uostas sulaukia elgetų dėmesio. Jie renkasi ankstyvą rytą ir dirba visą dieną, net pamainomis.

Įkyrių asocialių ar narkotikus vartojančių pinigų prašytojų galima sutikti visur“, – atsiduso oro uosto poskyrio viršininkė.

Nors sostinėje jau ne vienus metus galioja draudimas viešosiose vietose duoti ir prašyti išmaldos, pinigų kaulytojų oro uoste tai neatgrasė.

Praėjusiais metais prieigose ir patalpose už išmaldos prašymą nubausti 68 asmenys, šiemet – 22.

Nusikaltimų skaičius didės

A.Prunskienė vardijo skaičius: dabar skrydžių intensyvumas – nuo 4 iki 13 per valandą.

2015-aisiais buvo 3,2 milijono, praėjusiais metais – 3,8 milijono, o po rekonstrukcijos, planuojama, bus 5 milijonai keleivių per metus.

Tad gali padidėti ir nusikalstamų veikų ar kitų teisės pažeidimų skaičius.

Pareigūnai nukentėjusių asmenų statistikos neturi – nuo įvairių nusikaltimų oro uoste nukenčia ir Lietuvos, ir užsienio piliečiai.

Tačiau A.Prunskienė pabrėžė, kad 80 procentų ikiteisminių tyrimų, pradėtų dėl oro uoste ir jo prieigose įvykdytų nusikalstamų veikų, yra tarptautinio pobūdžio, kai nukentėję ar įvykdę nusikalstamą veiką asmenys yra užsienio piliečiai.

„Tai apsunkina tyrimą – ypač jei nusikalstamą veiką įvykdę asmenys yra ne Europos Sąjungos piliečiai. Tokiu atveju į atitinkamas šalis siunčiame teisinės pagalbos prašymą“, – pasakojo A.Prunskienė.

Ji priminė, kad visos pagrindinės oro uosto erdvės yra stebimos vaizdo kameromis, jos nukreiptos į įėjimus, išėjimus, pardutuves. Gal todėl šiemet nebuvo užfiksuota atvejų, kai narkomanai vogtus daiktus prie oro uosto pardavė taksi vairuotojams.

Policijos poskyrį nutarta iškelti

Policijos oro uosto poskyris netrukus bus uždarytas. Toks yra Vidaus reikalų ministerijos (VRM) sprendimas, paskelbtas šią savaitę. Trylika poskyrio darbuotojų bus perkelti į 2-ąjį policijos komisariatą, tad narkomanams ir elgetoms oro uoste ir jo prieigose bus dar ramiau.

Vilniaus oro uosto direktorius Olafas Martensas sukritikavo VRM sprendimą uždaryti policijos poskyrį. Jis pripažino, kad viena aštriausių problemų yra narkomanai iš taboro.

„Iki šiol vagysčių atvejais mes iš karto kreipdavomės į pareigūnus, dirbančius oro uoste, dabar, kaip ir visi kiti piliečiai, skambinsime 112 ir lauksime atvykstančių patrulių“, – atsiduso O.Martensas.

Jis pripažino – iki šiol Vilniaus oro uosto policijos poskyryje dirbantys pareigūnai operatyviai pagelbėdavo, dabar policijos reakcijos teks laukti ilgiau.

Aviacinio saugumo darbuotojai neturi teisės narkomanų sulaikyti, apriboti prieigos į oro uosto patalpas. Jie gali tik pranešti policijai.

O.Martensas suskaičiavo, kad, vertinant keleivių srautui tenkančias policijos pajėgas, Vilniuje budi tris kartus mažiau pareigūnų nei Rygos oro uoste.

Anot O.Martenso, bėda ir tai, kad nei policija, nei Viešojo saugumo tarnyba neturi pakankamai lėšų saugumui oro uosto teritorijoje užtikrinti. Tad Vilniaus oro uostas šioms tarnyboms padeda visomis išgalėmis – skiria patalpas, įrangą, transportą ir kitaip ekonomiškai jas remia.

Mėgina prasmukti ir į viešbutį

Anatolijus Kravecas

Vienas šalia oro uosto esančio viešbučio „AirInn“ savininkų

„Jei bus panaikintas policijos poskyris, tai bus katastrofa. Tie, kurie netiki, kiek problemų oro uostui kelia narkomanai, tegu ateina prie mūsų viešbučio. Iš jo prieigų galima stebėti, ką tie asmenys veikia.

Nuo narkomanų kenčia ir viešbutis. Jie vagia svečių daiktus, ne kartą dingo televizoriai. Vakarais narkomanai tyko, kada galės prasmukti į vidų. Patekę jie gąsdina gyventojus, vaikščiodami po aukštus ieško be priežiūros paliktų daiktų. Todėl administratoriams ir apsaugos darbuotojams reikia nuolat būti budriems. Dėl narkomanų viešbučiui tenka tvora atsitverti nuo kelio, kuriuo jie eina į Rodūnios kelio taborą. Šį kelią mes praminėme gyvybės keliu.

O jeigu policijos poskyris naikinamas tik dėl to, kad trūksta patalpų, mielai pareigūnus priglausime viešbutyje. Tegu tik jie budi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?