Pats nusišalinęs Mykolas Majauskas bando gelbėti savo komisiją

Antradienį Seimas pritarė, kad Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos naikinimo klausimas turi būti įtraukiamas į posėdžio darbotvarkę. Komisijos pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas pats pasiprašė pašalinamas iš pareigų. Taip jis sakė bandąs išsaugoti jo sukurtą ir vadovaujamą komisiją.

M.Majauskas pats pasitraukė iš komisijos pirmininko pareigų. <br>T.Bauro nuotr.
M.Majauskas pats pasitraukė iš komisijos pirmininko pareigų. <br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis sakė, kad sprendimą vieningai priėmė frakcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis sakė, kad sprendimą vieningai priėmė frakcija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis teigė, kad komisijos panaikinimas nėra tikslingas. <br>D.Umbraso nuotr.
G.Landsbergis teigė, kad komisijos panaikinimas nėra tikslingas. <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 13, 2017, 4:17 PM, atnaujinta Jun 13, 2017, 5:24 PM

    Pasitraukimu tikisi išgelbėti komisiją

    „Nenorėčiau vertinti valdomosios daugumos sprendimų. Jie tą turėtų daryti patys. Man būtų nekorektiška vertinti žinant, kad tai susiję su manimi asmeniškai. Galiu tik pasakyti, kad nenorėčiau, jog tas darbas, padarytas per pusmetį, nueitų veltui“, - antradienį Seime žurnalistams sakė M.Majauskas.
    
    Jis teigė, kad būtent dėl to, jog į komisijos veiklą įdėjo nemažai pastangų ir buvo aktyvus bei principingas vadovas, jo veikla galėjo kažkam nepatikti. Nenorėdamas tapti kliūtimi tolesniam komisijos gyvavimui, jis pasirinko palikti postą.

    „Tikrai nenorėčiau kliudyti, tapti kliuviniu šios komisijos veiklai toliau ir suprasdamas, kad mano pasitraukimas gali padėti išgelbėti šią komisiją aš priėmiau sprendimą įteikti prašymą Seimo pirmininkui atstatydinti mane iš šių pareigų. Šias pareigas paskyrė Seimas, todėl Seimas ir turėtų balsuoti dėl mano atstatydinimo“, - sakė konservatorius.

    „Valdantiesiems“ paskelbus, kad siekiama naikinti komisiją ir sudaryti ją iš naujo, pradėta svarstyti, kad sudarius naują komisiją, jos vadovės pareigas eiti pradėtų „valstiečių“ frakcijos narė Dovilė Šakalienė. M.Majausko paklausus, kaip vertina tokia kandidatūrą, jis atsakė, kad Seime yra nemažai žmonių, tinkančių tokiam postui.

    „Aš manau, kad Seime ir valdančioje daugumoje yra daug specialistų, kurie galėtų imtis vadovauti šiai komisijai ar kitai. Man yra smagu, kai atsiranda vis daugiau žmonių norinčių gilintis į savižudybių ir smurto temą. Tai tikrai nepatogios, jautrios temos ir anksčiau žmonės nelabai norėdavo apie tai garsiai kalbėti“, - kalbėjo M.Majauskas.
    
    Susidorojimas su opozicija?

    Po to, kai „valstiečiai“ paskelbė pasiūlymą naikinti esamą komisiją ir nušalinti jos pirmininką M.Majauską, pradėta svarstyti, kad taip valdantieji bando susidoroti su jiems nepatogiu opozicinės partijos atstovu.

    Paklaustas apie tai, M.Majauskas atsakė, kad dar prieš pusmetį R.Karbauskio vedina valdančioji dauguma pritarė dabartinės komisijos sudarymui ir pats komisijos vadovas skambino „valstiečių“ lyderiui ir prašė jo pritarimo.

    „Toks buvo mūsų sutarimas, kad tai yra nepartinė komisija ir iš tikro, ji veikė labai kolegialiai. Mes visada balsuodavome bendru sutarimu ir mano supratimu tai yra be galo svarbu, nes klausimai jautrūs ir sudėtingi. Jei dar būtų politinės kovos viduje, būtų labai sunku. Todėl ši komisija veikė pakankamai darniai“, - kalbėjo M.Majauskas, pridurdamas, kad net jei ir bus sudaryta nauja komisija, jis ir toliau joje dirbs.

    Panaikinus esamą komisiją visos frakcijos turėtų iš naujo skirti žmones. M.Majauskas sakė neįsivaizduojantis, kas tie žmonės galėtų būti. Komisijos sudėtis gali kisti iš pagrindų.

    Į klausimus atsakinėjo trumpai

    Kai kurie Seimo nariai, tarp jų ir „valstiečių“ frakcijos atstovai sakė, kad būtų užtekę prie dabar jau esančios komisijos pridėti dar du narius ir nereikėtų perrinkti visos komisijos. R.Karbauskis tikino, kad tai nebūtų tinkamas variantas, nes bus peržiūrima, kas yra komisijos nariai, o praplėtimas negali būti tiesiog mechaninis, tad po diskusijų frakcijoje nutarta, kad toks sprendimas esą teisingiausias.
    
    Paklaustas, ar komisijai vadovautų Dovilė Šakalienė, R.Karbauskis sakė: „Negaliu pasakyti, pati komisija išsirinks. Neįvardinsiu naujų narių, nes tai frakcijos sprendimas. Kai bus patvirtintas sprendimas dėl 12 narių, tada bus aišku.“

    Sprendimas nėra tikslingas
    
    Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos, kuriai priklauso ir M.Majauskas, pirmininkas G.Landsbergis sakė, kad sunku paaiškinti, kodėl yra uždaroma viena komisija ir atidaroma kita, kurios pavadinime tėra du vietomis sukeisti žodžiai.

    Jis teigė, kad Seimo nutarimu būtų buvę galima išplėsti komisiją pridedant daugiau žmonių ir patiems „valstiečiams“ tuos žmones įtraukus, niekas nebūtų prieštaravę. Dabar ši klausimas įtrauktas į Seimo darbotvarkę prie rezervinių klausimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.