Vieni trokšta pasinerti į paslaptis, o kiti – ne

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis sulaukė priekaištų dėl savavaldžiavimo – atsirado parlamentarų, kurie piktinasi jo nurodymu gauti leidimus dirbti su slapta informacija.

A.Sysas: „Man nereikia slaptų pažymų, kad žinočiau, koks skurdas Lietuvoje.“
A.Sysas: „Man nereikia slaptų pažymų, kad žinočiau, koks skurdas Lietuvoje.“
Seimo pirmininkas V.Pranckietis reikalauja, kad parlamentarai kreiptųsi į VSD dėl leidimo dirbti su slapta informacija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo pirmininkas V.Pranckietis reikalauja, kad parlamentarai kreiptųsi į VSD dėl leidimo dirbti su slapta informacija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-06-16 06:44

Leidimus dirbti su slapta informacija išduoda Valstybės saugumo departamentas (VSD). Bet jo vadovas Darius Jauniškis praėjusią savaitę Seime pranešė, kad leidimų dar nepaprašė trylika parlamentarų.

Šią savaitę jų skaičius sumažėjo iki dviejų, tačiau V.Pranckietis prakalbo apie planus griežtinti tvarką – esą gali būti siūloma prievolę gauti tokius leidimus numatyti Seimo statute.

Tačiau leidimų neprašę Seimo nariai piktinasi tokiais V.Pranckiečio užmojais ir kaltina jį viršijant savo įgaliojimus. Seimo nario priesaiką davę politikai tvirtino neprivalantys dar kartą prisiekti VSD.

Pažeidėjai – irgi paslaptis

V.Pranckietis savo potvarkiu yra patvirtinęs Seimo pareigų, kurias einantiems asmenims reikia gauti leidimus dirbti ar susipažinti su slapta informacija, sąrašą.

Tačiau šis sąrašas yra pažymėtas žyma „riboto naudojimo“, todėl nei Seimo pirmininko sekretoriatas, nei parlamento kanceliarija „Lietuvos rytui“ nesutiko įvardyti Seimo narių, kurie vis dar nėra paprašę leidimų.

Tačiau toks V.Pranckiečio reikalavimas juos tik dar labiau papiktino.

„Nei vieno, nei kito net neketinu daryti. Man atrodo, Seimo pirmininkas viršija jam suteiktas konstitucines galias, ir tai jam sakiau. V.Pranckietis to nesupranta, labai gaila, kad ir jo aplinka bijo tai pasakyti ir protingai patarti“, – atkirto Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui vadovaujantis socialdemokratas Algirdas Sysas.

Neoficialiomis žiniomis, be A.Syso, leidimo dirbti su slapta informacija taip pat nėra paprašęs ir Seimo Žmogaus teisių komitetui vadovaujantis Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas Valerijus Simulikas.

Apie skurdą ir taip žino

A.Sysas pripažino, kad yra spaudžiamas pateikti prašymą leidimui dirbti su slapta informacija, tačiau tikino nesiruošiantis to daryti ir net pagrasino Konstituciniu teismu.

Pasak Seimo senbuvio, per 20 metų, nors jis buvo ir Seimo vicepirmininku, jam nė karto neprireikė to leidimo.

„Man nereikia jokių slaptų pažymų, kad žinočiau, koks Lietuvoje yra skurdas“, – atkirto komitetui vadovaujantis socialdemokratas.

Politikui nepriimtina, kad prašydamas leidimo dirbti su slapta informacija jis privalo duoti sutikimą sekti ne tik jį, bet ir jo šeimos narius: „Aš prisiekiu valstybei ir atskirai prisiekti saugumui nematau reikalo.“

Socialdemokratas teigė, kad nei Seimo statute, nei šalies Konstitucijoje nėra numatyta, jog negavus VSD leidimo negalima eiti pareigų: „Visi Seimo nariai lygūs ir negali būti taip, kad vieniems leidimų reikia, o kitiems ne.

Paprašė, bet leidimų negavo

Kai kurie parlamentarai yra paprašę leidimų dirbti su slapta informacija, tačiau vis dar nėra jų gavę. Neoficialiomis žiniomis, Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje tokių yra penki.

Tai Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vicepirmininkas Tomas Tomilinas, Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vadovas Kęstutis Mažeika, Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Kęstutis Smirnovas, Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos vadovė Laimutė Matkevičienė ir Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Povilas Urbšys.

Pastarasis anksčiau yra vadovavęs Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybai.

„Man yra tekę dirbti su slapta informacija, todėl šio dalyko aš labai nesureikšminu“, – „Lietuvos rytui“ sakė P.Urbšys.

Suskubo po M.Basčio bėdų

Anot P.Urbšio, leidimo jis nutarė prašyti kilus skandalui dėl socialdemokrato Mindaugo Basčio.

Buvęs Seimo vicepirmininkas neteko šių pareigų, kai VSD nesutiko jam išduoti leidimo dirbti su slapta informacija dėl buvusių įtartinų ryšių su Kremliui ir nusikalstamam pasauliui artimais asmenimis.

Dėl to M.Basčiui gresia apkalta. Seimas kreipėsi į Konstitucinį teismą išvados, ar savo veiksmais M.Bastys sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją.

„Matydamas, kokios gali kilti interpretacijos, atlikau tą formalumą. Bet praėjo jau trys mėnesiai, o aš atsakymo iš VSD vis dar neturiu“, – stebėjosi P.Urbšys.

P.Urbšys juokavo nesąs be nuodėmės, tačiau mano, kad jos nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui.

„Valstiečių“ vedlys leidimą jau turi

Seimui vadovauti pradėjęs V.Pranckietis nusprendė papildyti sąrašą parlamentarų, kurie privalo turėti leidimus dirbti su slapta informacija.

Tai Valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas padarė, kai tokio leidimo užsigeidė šios partijos lyderis R.Karbauskis.

BNS žiniomis, po VSD patikrinimo praėjusią savaitę V.Pranckietis pasirašė leidimą dirbti su slapta informacija ir Seimo Kultūros komiteto pirmininkui.

VSD vadovo teigimu, kol kas vienintelis šią kadenciją leidimo dirbti su slapta informacija paprašęs ir jo negavęs Seimo narys – M.Bastys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.