Žmogų traiškęs patrulis pavirto bailiu bėgliu

„Nesuprantama, kaip policininkas galėjo likimo valiai palikti jo paties sužeistą, gal net mirštantį žmogų?“ – stebėjosi dotnuviškė Ingrida Saldienė kalbėdama apie jos dukterį avarijoje sužalojusį Kėdainių policijos patrulį Luką Tamošaitį.

Įtariama, jog avariją sukėlęs Kėdainių patrulis L.Tamošaitis važiavo su mylimąja, taip pat dirbančia policijoje.
Įtariama, jog avariją sukėlęs Kėdainių patrulis L.Tamošaitis važiavo su mylimąja, taip pat dirbančia policijoje.
Taip po avarijos atrodė „Opel Corsa“, kurį taranavęs policininkas sunkiai sužeidė vairuotoją.
Taip po avarijos atrodė „Opel Corsa“, kurį taranavęs policininkas sunkiai sužeidė vairuotoją.
Avarijos vietoje liko patrulio mašinos „Audi A5“ numeriai.
Avarijos vietoje liko patrulio mašinos „Audi A5“ numeriai.
2017 metų lapkritį Lietuvoje plačiai nuskambėjo Skuodo policininko Sauliaus Pauliko (nuotr.) pavardė – pareigūnas Aleksandrijos kaime (Skuodo r.), vairuodamas nuosavą BMW, rėžėsi į būrį vaikų.
2017 metų lapkritį Lietuvoje plačiai nuskambėjo Skuodo policininko Sauliaus Pauliko (nuotr.) pavardė – pareigūnas Aleksandrijos kaime (Skuodo r.), vairuodamas nuosavą BMW, rėžėsi į būrį vaikų.
Daugiau nuotraukų (4)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Jun 16, 2017, 6:15 AM, atnaujinta Jun 16, 2017, 11:42 AM

Kėdainių rajono Dotnuvos miestelio gyventojus antradienio vakarą ant kojų sukėlė trenksmas Tilto gatvėje.

Į automobilį „Opel Corsa“, vairuojamą 24 metų Indrės Saldytės, rėžėsi didžiuliu greičiu ne tarnybos metu jai iš paskos važiuojantis Kėdainių policijos komisariato vyriausiasis patrulis 24 metų L.Tamošaitis. Policininko automobilio „Audi 5“ numeriai išskirtiniai – 555.

Policininkas iš avarijos vietos pabėgo.

Įtariama, kad kartu paspruko ir jo artima draugė, taip pat dirbanti Kėdainių policijoje.

L.Tamošaitis net nepasidomėjo, kas atsitiko sunkią traumą patyrusiai jo aukai – ji po stipraus smūgio neteko sąmonės. Merginą iš suniokoto automobilio, apsivertusio kelis kartus, ištraukė ugniagesiai.

Bandė mėtyti pėdas

L.Tamošaitis ir jo draugė gyvena netoli nuo Dotnuvos esančioje Krakių seniūnijoje.

Vietos gyventojai pasakojo, jog antradienį buvo švenčiamas šios patrulės gimtadienis.

Policininkei birželio 11 dieną sukako 22 metai.

Manoma, jog iš avarijos vietos pasprukusį pareigūną ir jo draugę skubiai išvežė pažįstami, atvykę kitu automobiliu.

L.Tamošaitis iš pradžių sukūrė neįtikėtiną versiją – esą automobilį buvo davęs savo tėvui, o šis jį paskolino kažkokiam pažįstamui. Tad jis esą ir galėjo sėdėti prie vairo.

Policijos pareigūnai netgi buvo sulaikę Kėdainių krašte gyvenantį 52 metų vyrą, kuris įpūtė į alkoholio matuoklį 1,24 promilės ir prisipažino sėdėjęs prie „Audi“ vairo.

Bet paaiškėjo, jog šis vyras melavo, – netrukus L.Tamošaitis prisipažino pats vairavęs.

Praėjus maždaug 16 valandų nuo avarijos, ketvirtadienį apie 11 valandą, jis pats atvyko į Kėdainių ligoninę, davė kraujo ir pūtė į alkoholio matuoklį.

Prietaisas rodė nulius – jei pareigūnas ir buvo vartojęs alkoholį, po tiek laiko organizme promilių neliko. Kraujo tyrimo rezultatų teks palaukti ne vieną savaitę.

Kelionę nutraukė smūgis

Draudimo įmonėje dirbanti I.Saldytė antradienį dalyvavo Panevėžyje vykusiuose draudimo specialistų mokymuose, o vakare išvyko į savo namus, esančius Akademijos miestelyje (Kėdainių r.).

Merginai įvažiavus į Dotnuvą, iki namų liko vos 4 kilometrai.

Staiga I.Saldytė pajuto galingą smūgį – į jos „Opel“ galinę dalį rėžėsi „Audi A5“. Laužydamas medžius „Opel“ nuskriejo maždaug 70 metrų.

Policininkas buvo priverstas sugrįžti į savo juostą ir, neapskaičiavęs atstumo, rėžėsi į priekyje ta pačia kryptimi važiuojantį „Opel“.

„Po trenksmo į avarijos vietą sulėkė žmonės.

Vaizdas buvo kraupus – neatrodė, kad taip smarkiai sumaitotame „Opel“ Indrė galėjo likti gyva“, – baisias akimirkas prisiminė I.Saldienė.

Ugniagesiai merginą perdavė greitosios pagalbos medikams. Ji patyrė sunkias galvos, kojų traumas, sumuštas visas kūnas, bet pavyko išvengti gyvybei pavojingų sužalojimų ir lūžių.

Paguldė ant operacinio stalo

Nuo sunkesnių sužeidimų ar net mirties I.Saldytę išgelbėjo oro pagalvės.

Iš pradžių ji reanimobiliu buvo pristatyta į Kauno klinikas, o vėliau pervežta į Kėdainių ligoninę.

Vakar rytą dėl kojose susikaupusių skysčių Kėdainių ligoninėje atlikta operacija – baimintasi, jog to nepadarius galima neišvengti infekcijos, rimtų komplikacijų.

I.Saldienės duktė vakar Kauno kolegijoje turėjo gintis bakalauro diplominį darbą, bet pardavimo vadybininko diplomo dar teks palaukti – planus sujaukė trauma, įvykusi dėl policininko kaltės.

„Tikiuosi, nereikės antros operacijos. Antakis buvo susiūtas, po operacijos skauda galvą, visą kūną. „Audi“ automobilyje sėdėjo du jauni žmonės. Vairavo vyras, o šalia, man atrodo, sėdėjo mergina“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo operaciją ištvėrusi I.Saldytė.

Baimindamiesi, kad įvykis nebūtų užglaistytas, I.Saldytės artimieji kreipėsi į advokatus, ėmė patys rinkti informaciją, per socialinius tinklus ieško liudininkų.

Po avarijos įbėgo į kiemą

Žmonės pasakojo, jog po avarijos dėjosi keisti dalykai.

Policininkas ir su juo važiavusi mergina nubėgo prie netoliese agurkais prekiavusių žmonių. Netrukus atvažiavo automobilis, į jį pora įsėdo ir dingo dar prieš atvykstant kelių policininkams.

Dotnuvos gyventojas atkreipė dėmesį, jog į jo kiemą buvo atbėgęs vyras, užsimaukšlinęs striukės gobtuvą. Paklaustas, ką čia veikia, nepažįstamasis atšovė, kad stovi savo kieme.

„Čia mano kiemas, o ne jūsų“, – nustebęs ištarė dotnuviškis. Tada nepažįstamasis dingo.

Pasišalinti iš avarijos vietos gali būti naudinga?

Dėl avarijos sukėlimo pradėtas ikiteisminis tyrimas, L.Tamošaitis nušalintas nuo pareigų.

Jam gresia iki dvejų metų nelaisvės, tačiau jei paaiškės, kad I.Saldytės sužalojimas sunkesnis, grės didesnė maksimali bausmė.

Įvykis smarkiai papiktino Kėdainių krašto gyventojus.

„Nesuprantu, kaip policininkas galėjo palikti jo paties sužeistą žmogų? Kur jo atsakomybė? Argi gali taip elgtis pareigūnas? Pabėgo, o paskui kuria vaikiškas versijas. Miestelyje sklando kalbos, kad jis mėgo ir anksčiau greitai važinėti“, - stebėjosi Dotnuvos seniūnijos buhalterė Jolita Kneževičienė.

Atrodo, kad pasišalinti iš avarijos vietos kelių chuliganams pagal Lietuvos įstatymus yra naudinga.

Jei būtų nustatyta, kad L.Tamošaitis vairavo girtas, jam grėstų griežtesnė atsakomybė.

Policininkas paspruko pražudęs tris vaikus

2007 metų lapkritį Lietuvoje plačiai nuskambėjo Skuodo policininko Sauliaus Pauliko (nuotr.) pavardė – pareigūnas Aleksandrijos kaime (Skuodo r.), vairuodamas nuosavą BMW, rėžėsi į būrį vaikų.

Per avariją žuvo trys namo šalikele iš mokyklos ėję dešimtmečiai berniukai, o jos kaltininkas, užuot iškvietęs pagalbą, paspruko.

S.Paulikas ir kartu su juo važiavęs Mantvydas Kringelis paliko automobilį pakelėje ir persėdo į Aleksandrijos gyventojo Vytauto Juočio vairuojamą „Audi“. Įtarta, kad S.Paulikas buvo neblaivus, bet taip ir liko neaišku, kiek jis buvo apsvaigęs, nes policijai jis pasidavė tik kitą dieną.

Teismas buvusiam policininkui skyrė 9 metų laisvės atėmimo bausmę.

Po tragiškos avarijos atsistatydino tuomečiai vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys ir generalinis policijos komisaras Vytautas Grigaravičius. S.Paulikas į laisvę buvo paleistas atlikęs tris ketvirtadalius jam skirtos bausmės.

Į laisvę paleistas buvęs policininkas kreipėsi į Europos žmogaus teisių teismą (EŽTT) – esą dėl didelio žiniasklaidos dėmesio, politikų komentarų jam nebuvo užtikrinta teisė į teisingą teismą. 2017 metų sausį EŽTT skundą atmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.