Už grotų gali atsidurti ir gydytoja, ir ligonė

Tariamai sunkią ligonę ir jai tariamą ligą nustačiusią medikę reikia įkalinti 5 metams. Tokį siūlymą skandalingoje menamo aklumo ir stebuklingo pasveikimo byloje Šiaulių apygardos teismui pateikė prokuroras.

Kaltę neigiančias (iš kairės) E.Mockuvienę, D.Milkintienę ir V.Račienę prokuroras pasiūlė pripažinti kaltomis.<br>G.Šiupario nuotr.
Kaltę neigiančias (iš kairės) E.Mockuvienę, D.Milkintienę ir V.Račienę prokuroras pasiūlė pripažinti kaltomis.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Jun 20, 2017, 4:02 PM

Prokuroras pasiūlė skirti įkalinimo bausmę ir menamai ligonei 52 metų Virginijai Račienei, ir jai ligas nustačiusiai akių ligų gydytojai 58 metų Danutei Milkintienei.

V.Račienė yra kaltinama sukčiavimu ir dokumentu klastojimu, o D.Milkintienė – dar ir piktnaudžiavimu.

Trečią teisiamąją šeimos gydytoją 64 metų Eleną Mockuvienę prokuroras Andrejus Mirnas pasiūlė nubausti 5649 eurų bauda: „Jai kaltinimai dėl piktnaudžiavimo, sukčiavimo ir dokumentų klastojimo buvo sušvelninti – pakeisti į netinkamą pareigų atlikimą, nes veiksmuose nebuvo tyčios.“

Be to, byloje yra pateiktas daugiau kaip 17 tūkstančių eurų ieškinys – tiek išmokų iš „Sodros“ ir Šiaulių miesto savivaldybės biudžeto sukapsėjo į V.Račienės kišenę.

Gelbėjo nuo viešos gėdos

Skandalingoji byla teisme nagrinėta beveik pusantrų metų, tačiau informacija apie ją buvo nepasiekiama.

Mat teisėjas Zigmas Kavaliauskas nusprendė ją nagrinėti už uždarų durų.

Tai buvusią ilgametę Šiaulių miesto tarybos narę socialdemokratę V.Račienę ir kartu teisiamųjų suole atsidūrusias medikes išgelbėjo nuo viešos gėdos.

Prieštaringai vertinamą nutartį priėmęs Šiaulių apygardos teisėjas aiškino, kad taip elgtis neva vertė teisiamosios teisė į privatų gyvenimą – bus nagrinėjamos sveikatos problemos.

Ekspertai patvirtino įtarimus

Skandalas kilo prieš pustrečių metų, kai „Lietuvos rytas“ išspausdino rašinių ciklą apie menamai aklą V.Račienę.

Žurnalistui pavyko sužinoti, kad aklą parlamentarą Edvardą Žakarį nuosavu automobiliu vežiojanti, be akinių skaitanti politikė yra pripažinta itin sunkia ligone. Jai neterminuotai buvo nustatytas net 90 proc. regos netekimas ir paskirtos solidžios neįgaliojo išmokos.

Ši žinia pribloškė ir artimus pažįstamus, nes apie regos problemas ir penkmetį gaunamas išmokas nežinojo niekas. Todėl kilo įtarimų, kad liga gali būti simuliuojama siekiant pasipelnyti.

Nors informacija apie bylą yra neprieinama, „Lietuvos rytui“ pavyko sužinoti, kad teisme apklausti ekspertai patvirtino įtarimus. Žinomi specialistai patvirtino, kad V.Račienei buvo nustatytos lėtinės ligos, nuo kurių pasveikti neįmanoma.

Ekspertai pažymėjo, kad tokiomis akių ligomis sergantis žmogus net teoriškai negali vairuoti.

Įklampino rasti dokumentai

Dokumentai liudijo priešingai – kuo labiau blogėjo V.Račienės rega, tuo daugiau ji važinėjo automobiliu.

Mat politikė pati pateikdavo čekius ir iš Šiaulių miesto savivaldybės, Seimo kanceliarijos bei partinės kasos gaudavo kompensacijas už sunaudotus degalus.

Šiaulietė galėjo bandyti gelbėtis – teigti, kad mašiną vairavo kas nors kitas. Tačiau šią versiją neigė V.Račienės padaryti Kelių eismo taisyklių pažeidimai.

Teisiamąją klampino ir įrašai darbovietėje – globos namuose „Šaltinis“ esančiose sveikatos pažymose nurodyta, jog V.Račienė yra sveikutėlė. Įtarimus patvirtino ir medikų išvados.

Kilus skandalui, V.Račienei buvo atliktos dvi papildomos ekspertizės, o jas gavusi Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT) patvirtino įvykusį „stebuklą“ – pasveikusiai šiaulietei išmokų mokėjimas buvo sustabdytas.

Įtariamųjų ratas plėtėsi

Šiaulių apygardos prokuratūroje atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas. Pareigūnų akiratyje po dienraščio paskelbtų faktų atsidūrė dar dvi silpnaregės – V.Račienės duktė 34 metų Eglė Ruzgienė ir 47 metų Rita Jankauskienė.

Įdomi detalė – ir šios šiaulietės yra artimai susijusios buvusiu parlamentaru E.Žakariu. Jos abi dirbo šio politiko padėjėjomis – E.Ruzgienė buvo įdarbinta Seimo kanceliarijoje, o R.Jankauskienė triūsė visuomeniniais pagrindais.

Abiem socialdemokratėms NDNT ekspertai buvo nustatę sunkias akių ligas – pripažino, jog jos neteko 70 proc. regėjimo.

Tai nesukliudė E.Ruzgienei triūsti Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikos operacinėje, o R.Jankauskienei – Šiaulių globos namuose.

Kilus pirmajam skandalui dėl V.Račienės, jos dukra irgi stebuklingai pasveiko. Jauna moteris kažkodėl nebepasirodė NDNT ekspertams, todėl jai išmokų mokėjimas nutrūko.

Ligas nustatė ta pati medikė

Buvusią Šiaulių miesto tarybos narę R.Jankauskienę tyrimą atliekantis žurnalistas rado darbe palinkusią prie kompiuterio ekrano. Moteris dievagojosi, kad akių ligos – asmeninis reikalas, todėl apie jas ir nepranešė darbdaviui.

Vairuotojo pažymėjmą turinti šiaulietė pareiškė, kad mato, tačiau tik tam tikru kampu. R.Jankauskienė sakė, kad į visus klausimus gali atsakyti jai ligas nustatę medikai.

Darbovietėje sveikų, o dokumentuose sunkiai sergančių abiejų šiauliečių moterų byla sujungta į Šiaulių apygardos prokuratūros atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo.

Įtarimai pareikšti ne tik menamoms ligonėms, bet ir joms ligas nustačiusiai tai pačiai šiaulietei medikei D.Milkintienei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.