Verdiktas ūkio ministrui: kartu su tėvu pažeidė įstatymo nuostatas

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) nusprendė, kad Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimus nustatyta tvarka bei terminais deklaruoti privačius interesus pažeidė buvęs susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius (6 straipsnio 1 dalies 4 punktas) bei ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius (7 straipsnio 1 dalis).  

Mindaugas  Sinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Sinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2017, 11:18 AM, atnaujinta Jun 28, 2017, 5:05 PM

Tyrimą VTEK atliko Seimo narių Ingridos Šimonytės ir Agnės Bilotaitės atsiųsto pranešimo pagrindu, kuriame politikės rėmėsi žiniasklaidoje pasirodžiusia informacija. Tyrimo metu nustatyta, kad R.Sinkevičius yra Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Jonavos skyriaus Santakos medžiotojų būrelio narys nuo 1990 m., M.Sinkevičius – nuo 2002 m. Jonavos rajono medžiotojų būrelio „Lokys“ veikloje nario teisėmis R.Sinkevičius dalyvauja nuo 2009 m., o M.Sinkevičius – nuo 2014 m.

Ryšio su šiomis asociacijomis R.Sinkevičius savo privačių interesų deklaracijoje nenurodė, o M.Sinkevičius šiuos duomenis deklaravo tik VTEK atliekant tyrimą. Tyrimo duomenys rodo, kad R.Sinkevičius per pastaruosius trejus metus dalyvavo 20-yje, o M.Sinkevičius 9-iose Panevėžio miškų urėdijoje vykusiose komercinėse medžioklėse.

Duomenų visuma neleidžia daryti vienareikšmiškos išvados, kad už kurią nors iš šių medžioklių R.Sinkevičius ir M.Sinkevičius nebūtų atsiskaitę su atitinkamais fiziniais ar juridiniais asmenimis – gavę dovanas, kurias nustatyta tvarka būtų privalėję deklaruoti ar dėl kurių jiems galėjo kilti interesų konfliktas.

Absoliuti dauguma atvejų yra patvirtinti atitinkamais finansiniais dokumentais, dalį jų liudija buvus šias medžiokles organizavę asmenys. Taip pat medžioklės tvarką reglamentuojantys teisės aktai nenumato, kad po kiekvienos komercinės medžioklės visi medžiotojai su miškų urėdija, ar medžioklės užsakovu privalėtų atsiskaityti nedelsiant, pateikdami rašytinius to įrodymus.

Atsižvelgiant į tokias aplinkybes, tyrimas šioje dalyje nutrauktas. Įvertinusi tyrimo metu surinktus duomenis, VTEK rekomenduoja aplinkos ministrui pakeisti teisinį profesionalių medžioklių reglamentavimą taip, kad šis užtikrintų skaidrų kiekvieno medžioklės dalyvio atsiskaitymą už suteiktas paslaugas.

Tokios priemonės leistų išvengti visuomenėje kylančių abejonių dėl valstybinėje tarnyboje dirbančių elgesio atitikties tarnybinės etikos reikalavimams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.