Valdantieji urėdijų reformą jau pavertė drama

Premjeras Saulius Skvernelis ryžosi mesti likimo kortą – pratęstoje Seimo sesijoje žadama ne tik apsispręsti dėl urėdijų reformos, bet ir pasitikrinti, ar jo vadeliojama Vyriausybė turi palaikymą.

S.Skvernelis urėdijų reformą skubina,  o V.Pranckietis linkęs veikti lėčiau.<br>T.Bauro nuotr.
S.Skvernelis urėdijų reformą skubina, o V.Pranckietis linkęs veikti lėčiau.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 28, 2017, 9:02 AM

Nors prieš išvykdamas į JAV Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis pažadėjo urėdijų reformos svarstymą atidėti iki rudens, vakar „valstiečių“ vedlys Ramūnas Karbauskis pranešė, kad balsavimas dėl Miškų ūkio įstatymo pataisų truks plyš turi įvykti kitą savaitę. Dėl to planuojama pratęsti pavasario sesiją.

Apie tokius planus „Lietuvos rytui“ patvirtino Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė. Tiesa, ji tikino, kad sprendimų dar nėra ir leido suprasti, kad viskas priklausys nuo dabar medžiojamų balsų.

Oficialiai teigiama, kad balsavimui nebeliko kliūčių, nes jau šią savaitę Seimą turi pasiekti ilgai lauktos ekspertų išvados. Tačiau R.Baškienė pripažino, kad Vyriausybė balsavimą skubina ir dėl planuojamo S.Skvernelio susitikimo su Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) vadovais: „Jam teks atsiskaityti, kaip vyksta reforma. Nuo to gali priklausyti mūsų narystė EBPO.“

Galbūt todėl R.Karbauskio pareiškimas apie planuojamą balsavimą esą nuskambėjo kaip tam tikras ultimatumas – politikas užsiminė, kad kartu bus sprendžiamas ir Vyriausybės likimas.

Kai kurių politikų nuomone, toks partijos lyderio tonas gali reikšti įspėjimą saviškiams, nes siūloma pertvarka tenkina ne visus „valstiečius“. Negana to, muistosi koalicijos partneriai socialdemokratai.

Todėl trūkstamų balsų žvalgomasi opozicijos stovykloje. Dėl to premjeras vakar buvo susitikęs su konservatorių lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu ir liberalų frakcijos seniūnu Eugenijumi Gentvilu.

Liberalai reformą žada paremti daugiausia penkiais balsais, o iš konservatorių tikimasi maždau penkiolikos. Taigi premjeras rizikuoja pralaimėti balsavimą.

„Jeigu pasiūlytai reformai nebus pritarta, kiltų klausimas, ar S.Skvernelis toliau gali eiti pareigas. „Valstiečiai“ inkščia, kad jiems sukiojamos rankos ir gali būti, kad jie jau palaužti. Nes, atrodo, šis balsavimas yra siejamas su Vyriausybės ateitimi“, – sakė reformą remiantis G.Landsbergis.

Bet kitas konservatorius Jurgis Razma šio balsavimo itin nedramatizavo – esą nepriėmus Vyriausybės siūlomo projekto būtų galima ieškoti kitų reformos variantų.

„S.Skverneliui ir R.Karbauskiui reikėtų ataušti – palįsti po šaltu dušu. Nes kaip atrodys ir V.Pranckietis, kuris miškų ūkyje dirbantiems žmonėms pažadėjo, kad reforma bus svarstoma rudenį. Vėl išeina toks smulkus sukčiavimas“, – kalbėjo J.Razma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.