Kaip trys „valstiečių“ šulai teroristais tapo

Grafičio meistrai juos prilygino ginkluotiems teroristams. Visuomenė dėl jų suskilo ir pykosi. Skandalingoji trijulė – Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė ir Aurelijus Veryga per daugiau kaip pusmetį, praleistą politikos olimpe, nemenkai sužibėjo.

A.Veryga (kairėje), R.Karbauskis ir A.Širinskienė prie grafičio bandė vaizduoti, kad jiems patiko jų darbų įvertinimas.<br>„Facebook“ nuotr.
A.Veryga (kairėje), R.Karbauskis ir A.Širinskienė prie grafičio bandė vaizduoti, kad jiems patiko jų darbų įvertinimas.<br>„Facebook“ nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasa Karmazaitė, „Lietuvos Rytas“

Jul 16, 2017, 1:20 PM

Prieš Seimo pavasario sesijos pabaigą – net dešimt įrašų feisbuke apie Naisių festivalį! Valdančiosios frakcijos seniūnas R.Karbauskis nuo birželio 27 d. iki liepos 9-osios buvo taip pasinėręs į kaimo šventės rūpesčius, kad savo profilyje socialiniame tinkle rašė tik apie ją.

Reklamuodamas Naisius politikas skelbė dronais darytas kaimo nuotraukas, nors anksčiau šių skraidančių aparatų bijojo kaip velnias kryžiaus.

Seimo Kultūros komiteto pirmininkui nerūpėjo jokie kiti per tas dvi savaites šalyje vykę renginiai – nei bliuzo maratonas Varniuose, menančiuose vyskupą, tautos švietėją Motiejų Valančių, nei įspūdingas grupės „Sel“ pasirodymas Klaipėdoje.

Nė vienas jų neprilygo blaiviausio kaimo festivaliui, kur dirigavo tokia tvirta ranka, kad net vietos parduotuvė lyg kraupaus nusikaltimo vieta buvo apjuosta įspėjamąja juosta.

Užsigeidė triušių ir elnių

„Festivalio metu bus atidarytas tiltas į Triušių salą“, – taip R.Karbauskis viliojo į Naisius atvykti kuo daugiau šeimų su vaikais.

Paklaustas, ar ten bus triušių, žaliasis politikas patikino: „Bus.“

„Jis iš gyvūnų daro atrakciją! Joks normalus žmogus, ypač žaliasis, to nedarytų. R.Karbauskio veikla rodo, kad jis nėra žaliasis. Jis tik pasisavino šį vardą.

Politikas turėtų ne išnaudoti gyvūnus, o juos tausoti ir rodyti gerą pavyzdį visuomenei“, – rėžė ilgametis Lietuvos žaliųjų judėjimo tarybos narys Aleksandras Kerpauskas.

Naisiuose R.Karbauskį linksmina triušiai, o prie Meilės įlankos linksmins laukiniai žvėrys. Kauno regioniniame parke mišką ir visą gatvę apsitvėręs „valstietis“ ketina nelaisvėje laikyti du danielius.

Taip politikas davė atkirtį jam ramybę regioniniame parke prie Kauno marių drumstusiems miškų sargams. R.Karbauskis išsaugojo nelegaliai suręstą tvorą ir apėjo Miškų įstatymą.

Prie Meilės įlankos „valstiečių“ vedlys žadėjo kurti mobiliąją asteroidų stebėjimo stotį, tačiau apsigalvojo ir susirentė prabangią poilsiavietę. Ten jam vaizdą į marias atvėrė buldozeris.

Kaunietis mokslininkas A.Kerpauskas mano, kad toks 47 metų politiko elgesys – mažvaikiškas.

„Jo visa veikla – teatro vaidinimas, skirtas kelti šalyje įtampą. Kad ir kokios reformos jis imasi – miškų, universitetų, visur kyla chaosas. Gal jis veikia pagal kieno nors instrukcijas?“ – svarstė ilgametis žaliųjų judėjimo lyderis.

Žmona į festivalį neatvyko

Į Naisius R.Karbauskis kvietė vykti su artimaisiais ir pabrėžė, kad tai – šeimų festivalis. Bet pats ten mindžikavo vienas.

Nei žmona Lina Karbauskienė, nei sūnūs neatvyko pasidžiaugti politiko darbo vaisiais ir paklausyti nuo scenos skambėjusių pagyrų Naisiams.

Prieš rinkimus žadėjęs sugrąžinti emigrantus į gimtinę „valstiečių“ vedlys neįstengė net savo šeimos į Naisių šventę prisikviesti.

R.Karbauskio artimieji, matyt, geriau jaučiasi Ispanijoje, kur turi net du erdvius namus ir dvejus prabangius apartamentus. Tame krašte saulės daugiau, o draudimų – mažiau.

Politiko pažadai nesustabdė emigrantų bangos. Atvirkščiai, iš Lietuvos išvyksta jau ištisi kaimai ir miesteliai. Statistikos departamento duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį emigravo apie 10 tūkst. žmonių daugiau nei pernai per tą patį laiką.

Įspėjo apie pasaulinę krizę

„Jei jūs kviestumėte dažnai pasidžiaugti darbais, kuriuos padarėte valstybės labui, būtų smagiau. O dabar viskas, ką matau, tai tik kvietimai į festivalį“, – įgėlė Giedrė S. politikui jo profilyje socialiniame tinkle.

Per pusmetį parlamente R.Karbauskis gal ir nedaug nuveikė, bet prikalbėjo sočiai, o jo norai buvo gražūs.

Milijonierius buvo užsimojęs už svetimus pinigus aprengti visus šalies mažamečius tautiniais kostiumais, o jo vadovaujamas Kultūros komitetas paprašė verslininkų padovanoti Seimui fortepijoną. Kai užmojai netapo kūnu, politikas ėmėsi naujų akcijų.

R.Karbauskis panoro drausti šaldyti embrionus, įspėjo apie artėjančią finansinę krizę ir aiškino, kad alkoholio prekybos ribojimo pataisos nepalies festivalių.

„Mes iš tikrųjų labai norėtume, kad kultūros finansavimas niekaip nebūtų siejamas su alkoholio prekyba ar tabaku, bet, žinant prognozes, kad mes netrukus galime susidurti su dar viena krize, ekonomikos krize pasauline, tai tokiu atveju mes girdime ir priimame tai, kad mes turime palūkėti su savo norais tai sieti tik su biudžeto procentu (...).

Jeigu krizė ateis, tai mažėjimas biudžete būtų drastiškas, nes reikėtų tą krizę išgyventi. Tai yra labai rimtos kalbos. Mes negalime apie tai negalvoti“, – įspėjo Seimo Kultūros komiteto vadovas.

Išgąsdinęs rinkėjus politikas staigiai išsižadėjo savo žodžių, o žurnalistams grasino etikos sargais: „Apie jokią krizę neminėjau!“

Bet žodžių iš dainos neišmesi, tad visuomenę teko raminti premjerui Sauliui Skverneliui. Vyriausybės vadovas patikino, kad jokių krizės ženklų nėra, o ekonomika auga.

Rankose – grėsmingi ginklai

„Valstiečių“ lyderiui bauginti visuomenę padėjo bendražygiai A.Veryga ir A.Širinskienė, su kuriais jis birželio 22-ąją įsiamžino prie sostinės užkandinės sienos, išmargintos grafičiu.

„Valstiečių“ lyderį, sveikatos apsaugos ministrą ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto vadovę grafičio meistrai pavaizdavo kaip teroristus su grėsmingais ginklais.

Fotografuodamasi trijulė stengėsi šypsotis prie savo šaržų, nors mintyse turbūt keikė viešųjų ryšių specialistus, kurie sumanė tokią akciją.

Medikę šokiravo reforma

Pusę metų be atvangos apie privalomą tautos išblaivinimą, draudimus ir vaistų reformą kalbėjęs 40 metų A.Veryga sulaukė net ištikimų rinkėjų kritikos.

„Man labai gėda, nes aš už jį balsavau. Anksčiau skaitydavau jo straipsnius ir žavėjausi kaip psichiatru. Bet vadovauti jis nemoka ir nesupranta pacientų, sergančių kitomis ligomis“, – žurnalistei guodėsi druskininkietė Rūta Sakalauskienė.

Medikės artimiesiems skaudžiai kirto vaistų reforma. R.Sakalauskienės motina serga diabetu, jai yra būtinas tinkamas insulinas. Liepos pradžioje užsukusi į vaistinę jo įsigyti medikė apstulbo, kai buvo paprašyta primokėti 11 eurų.

„Mano motina patyrusi tris insultus, jai reikia tinkamo insulino. Ji dar serga ir kitomis ligomis, kurios yra diabeto pasekmė. Už būtiniausius vaistus iš viso sumokėjau 28 eurus, o motinos pensija – vos 200 eurų. Su neįgalia 74 metų motina aš negaliu eksperimentuoti ir duoti pakaitalų, tai gali baigtis tragiškai. Ministras – medikas, bet kodėl jis to nesuvokia?“ – stebėjosi R.Sakalauskienė.

Dviejuose kalėjimuose – Pravieniškių ir Alytaus dirbanti medikė piktinosi, kad kaliniai visus vaistus gauna nemokamai: „Mūsų šalyje ir sergantys vaikai nemokamai negauna vitaminų! O kaliniai gauna geriausius medikamentus, brangiausius vitaminus!“

Pasirodo, kaliniai, reikalaudami brangiausių vaistų, gąsdina medikus, kad skųsis ir prisiteis kompensacijas.

Dzūkę taip pat stebina, kodėl A.Veryga kovoja su alkoholiu, o nemato, kokią didelę žalą daro narkotikai. Medikė žurnalistei pasakojo, kad už grotų kalinčių žmonių, kurie padarė nusikaltimą apsvaigę nuo narkotikų, yra gerokai daugiau.

Bet šios skaudžios problemos A.Verygai – nė motais. Jis net nesiteikė atsakyti į medikės laišką. Ministras, matyt, stokoja laiko, nes vis skaičiuoja, kiek šalyje alkoholikų.

Prokurorai leido šmeižti

Įpiršęs Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) klaidingą statistiką ir pavertęs tautiečius didžiausiais pasaulio girtuokliais ministras tęsia šmeižto kampaniją.

Gal A.Verygą įkvėpė Generalinės prokuratūros sprendimas nepradėti ikiteisminio tyrimo dėl PSO pateiktų melagingų duomenų? Baudžiamajame kodekse už tai numatyta nemenka bausmė – viešieji darbai arba bauda, laisvės apribojimas, areštas, laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Prokurorų palankumo sulaukęs A.Veryga dar pareiškė, kad kas antras Lietuvos vyras yra alkoholikas.

Probleminiais alkoholio vartotojais ministras laiko 46 proc. vyrų ir 16 proc. moterų. Ir vėl jis rėmėsi ne oficialia statistika, o tik tikimybių teorija.

Nuo A.Verygos neatsiliko R.Karbauskis, apšmeižęs net Lietuvos vaikus. „Valstiečių“ lyderio teigimu, kepenų ciroze mūsų šalyje serga net 12-mečiai.

Papiktino palyginimas

Bendražygių akcijose aktyviai dalyvauja ir 41 metų A.Širinskienė. Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė socialiniuose tinkluose gyrė Estiją. Neva 1986–1988 metais ten vykusi antialkoholinė kampanija leido sumažinti ir savižudybių skaičių.

Toks pareiškimas išjudino internetą. Žmonės piktinosi, kodėl A.Širinskienė jiems perša Sovietų Sąjungos pavyzdį.

„Kodėl žmonės nesaikingai vartoja alkoholį – kad nusižudytų ar kad nors kiek nebejaustų vienišumo, lėšų stygiaus, kad pamirštų neviltį dėl nusikalstamo valdančiųjų trumparegiškumo?

Vieni išgali pabėgti iš šalies, kiti – ne, tai nusigeria. Tai kur šaknys – alkoholyje ar Seimo rūmuose? Savižudybės susijusios su emocine būkle, beviltiškumu, alkoholis – tik to pasekmė“, – A.Širinskienę mokė interneto vartotojai.

Rašė apie Dievo bausmę

Sužibėjo A.Širinskienė ir savo komentarais dėl AIDS.

Jos disertacijoje ši liga pavadinta Dievo bausme.

„Tokie pareiškimai klaidina visuomenę, ji pasijunta nesaugi. Pagaliau reikia suprasti, kad ŽIV – ne grėsmė, ne netikėtumas, o dalis mūsų gyvenimo“, – teigė nuo Seimo narės teiginių pakraupęs Lietuvos gėjų lygos vadovas Vladimiras Simonko.

Politikės A.Širinskienės disertacijos „AIDS paaštrintos sveikatos apsaugos problemos ir jų sprendimo etinė-moralinė atsakomybė“ perlai šokiravo ir medikus.

Pavyzdžiui, ji teigė, kad ŽIV buvo naudingas prezervatyvų gamintojams, kad „prezervatyvas visuotinai pripažįstamas kaip nepatikima kontraceptinė priemonė“.

Vis dėlto labiausiai specialistus pribloškė „valstietės“ teiginiai apie ligos plitimo priežastį: „AIDS plitimas primena, jog žmogaus buvimas pasaulyje gali būti įtakojamas ne tik jo valdomų jėgų. Šiuo atveju Dievo, kuris baudžia lytiniu keliu plintančia liga už padarytą moralinį blogį, lytiškumo paskirties iškraipymą.“

A.Širinskienė pasižymėjo ir paslaugumu. „Valstietė“ priglaudė bendražygių darbo pažymėjimus ir juos prieš posėdį Seime užregistravo.

„Kortelių žaidimu“ pramintą parlamentarų elgesį įvertino etikos sargai: A.Širinskienė, R.Karbauskis ir A.Veryga pažeidė Seimo statutą.

Seimo „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos atstovai reikalavo, kad šiems „valstiečiams“ būtų pradėtos apkaltos procedūros. Bet trijulė ir šį kartą iš balos išlipo tik sušlapusi batus.

Bandė nuslėpti ryšius

Kad ir kaip stengėsi R.Karbauskis su bendražygiais, jų šuolius užgožė Gretos Kildišienės kūrybinis debiutas. Net pasigirdo kalbų, kad taip bandoma nukreipti dėmesį nuo šalies problemų. Bet kas gali būti svarbiau už jausmus?

„Valstiečių“ partijos pirmininko ekspavaduotoja, po skandalų pailsėjusi Tailande, suskubo ne rožinių paltukų siūti, kaip planavo, o regzti kito verslo plano.

Sužibusi rašytoja pasidalijo jautriais išgyvenimais – kiek į jos batus buvo įkritę akmenėlių ir kaip jie visi tik spaudė.

Ji neapsikentusi iškratydavo savo batelį ir eidavo toliau.

Nors ir nemenka vyrų kolekcija pažerta, skaitytojai pasijuto apgauti. Mat kūrinys vadinasi „Atvirai“, bet jame nėra įspūdingiausio akmens.

Rašytojos knyga išleista pasakišku tiražu, bet slepiama, kokia spaustuvė jį išspausdino.

„Taip, mes ją spausdinome“, – „Lietuvos ryto“ žurnalistei patvirtino bendrovės „Agentūra „Jungtinės spaudos paslaugos“ vadovas Rytis Matuliauskas.

Jis neatskleidė, kas mokėjo už G.Kildišienės knygos spausdinimą, bet patvirtino, kad išleista net 30 tūkstančių egzempliorių: „Tikrai toks tiražas, jo meluoti negalima.“

Pasirodo, ta pati spaustuvė talkina ir Naisių projektams, spausdina knygas fondui „Švieskime vaikus“. O jo vienas steigėjų yra R.Karbauskis.

Neeilinė operacija Vilniuje

Nors R.Karbauskis ir G.Kildišienė neigia juos siejančius ryšius, slapukauti sekasi nelengvai.

Dar neseniai „Lietuvos ryto“ televizijai „valstiečių“ vedlys teigė, kad su panevėžiete nesusitinka. Tačiau liepos 13-osios vakarą Vilniaus centre vykusi neeilinė operacija parodė, kad jis vėl melavo.

Senamiesčio gyventojai pastebėjo, kad į pastatą, kuriame įsikūrusi viešųjų ryšių agentūra, atvyko R.Karbauskis ir G.Kildišienė.

Agentūros kaimynai „Lietuvos ryto“ televizijai patvirtino, kad jie abu čia lankydavosi ir prieš pat pasirodant knygai „Atvirai“.

Žurnalistams buvo iškviestas apsaugos ekipažas, vėliau – dar trys, o galiausiai – du policijos ekipažai. Pareigūnai patvirtino, kad tai – neeilinė operacija.

Agentūros kaimynai teigė matę, kaip prieš pasirodant žurnalistams iš pastato išvyko G.Kildišienė. O R.Karbauskis tik prieš vidurnaktį spruko į automobilį.

„Apie jų artimus santykius gandai sklido dar prieš rinkimus.

R.Karbauskis ištisai meluoja ir tyčiojasi iš atskirų visuomenės grupių. Ar jis nors kartą atsiprašė, kad suklydo?“ – klausė parlamentaras Bronius Matelis.

„Valstiečių“ frakciją Seime palikęs politikas šios partijos lyderį palygino su didmeistriu apsimetusiu Ostapu Benderiu iš romano „Dvylika kėdžių“, kuris žaisdamas šachmatais Vasiukuose slapta nugvelbdavo bokštą.

„Gali ateiti laikas, kai R.Karbauskį, kaip ir legendinį didmeistrį, apgauti žmonės vysis su šachmatų lentomis“, – pranašavo B.Matelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.