Gretos Kildišienės knyga atskleidė ir tokių paslapčių, kurias būtų verta nutylėti

Pakako Ramūno Karbauskio numylėtai damai Gretai Kildišienei tapti rašytoja ir leidėja, ir kaip toje pasakoje apie žveją ir auksinę žuvelę, damai panorėjus, o žuvelei paliepus, Seimas sumažino mokesčių naštą autoriams ir leidėjams.

Greta Kildišienė Svėdasuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Greta Kildišienė Svėdasuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kildišienės knyga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kildišienės knyga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kildišienės knyga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kildišienės knyga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kildišienės knyga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kildišienės knyga<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Greta Kildišienė Svedasuose<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Greta Kildišienė Svedasuose<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Bronislovas Matelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Bronislovas Matelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Rasuolė Bauraitė, Asta Martišiūtė (Laida „24/7“)

Jul 17, 2017, 11:21 AM, atnaujinta Jul 18, 2017, 9:25 AM

Ekspertai sako, kad knyga – tai viso labo startas į Europos Parlamento rinkimus, kur alga toli gražu ne Lietuvos Seimo nario. Per metus ten gali tapti tikra milijoniere, o tokia alga labai tiktų prabangą mėgstančiai damai. Dėl to esą ir samdomi viešųjų ryšių ekspertai, ir advokatai, kad kelias iki svajonių algos būtų rožėmis klotas.

Betgi norint pasibelsti į rinkėjų širdį gali ir ko nereikia prikalbėti. Taip, atrodo, nutiko ir knygos „Atvirai“ autorei G.Kildišienei. Ji viešai pasakoja, kaip nuslėpė kruvinos avarijos kaltininką, kuris vairuodamas girtas sužeidė jos draugę. Panevėžio policija iki šiol prisimena šį rezonansinį įvykį. 

„Lietuvos ryto“ televizijos Žinių tarnybos žurnalistai slaptame susitikime ketvirtadienį užtiko R.Karbauskį su G.Kildišiene ir viešųjų ryšių specialistais. Spėjama, kad slaptas susitikimas buvo skirtas naujai pasirodžiusiai knygai aptarti. Žurnalistų išvaikyti buvo atsiųsti net keturi apsaugos firmos ekipažai. O kad nebūtų sudrumsta R.Karbauskio ir G.Kildišienės ramybė, buvo mestos ne tik privačios, bet ir valstybės pajėgos – atsiųsti dar ir du policijos ekipažai.

Iš susitikimo R.Karbauskis ir G.Kildišienė išėjo atskirai. Oficialiai R.Karbauskis vis dar yra vedęs žmoną Liną, kuri gyvena Ispanijoje.

Ko meldžia, to ir išmeldžia

Pamaldi ir dievobaiminga. Tokia G.Kildišienė save vaizduoja neva pačios parašytoje ir išleistoje knygoje „Atvirai“. Dievas, malda ir bažnyčia paminėti dešimtis kartų. Knygoje ji rašo, kad ko meldžia, to ir išmeldžia, o Dievas jai gailestingas. 

Ir atrodo, kad ir šį kartą ji bus nuoširdžiai pasimeldusi Dievui ar kam nors iš Seimo. Vos tik G.Kildišienė debiutavo kaip rašytoja ir leidėja, Seime tokiems kūrėjams buvo perpus sumažinti mokesčiai. Vieną savaitę pasirodė jos knyga, o kitą savaitę – įstatymas.

Bet reikėtų paklausti, kiek laiko leidėjų ir autorių atstovams reikėjo mindžikuoti prie parlamentarų kabineto durų, kol įstatymas buvo priimtas. Nors R.Karbauskis leidėjais ir kūrėjais buvo pažadėjęs pasirūpinti dar sausį.

Jeigu G.Kildišienė nebūtų tapusi rašytoja, vargu ar pataisomis visi rašytojai dabar džiaugtųsi. Nes dėl įstatymo pataisų pečius rimtai surėmė koalicijos partneriai valstiečiai ir socialdemokratai. Socialdemokratai jokiais būdais nenorėjo nusileisti.

„Nepraleido, o viena priežastis buvo ta, kad Vyriausybė žada atnešti paketą, ką atleidžiame, ko ne, ką didiname, o ko ne. Visiems žinoma, kad „Sodra“ turi 3 mlrd. skolų, turime vienas mažiausių pensijų. Visos tos priežastys ir lėmė – ateikite su visu paketu, o ne atskirai tampykime vieną ar kitą siūlymą. Jie pasakė, kad tą padarys rudenį, mes ir siūlėme – nepriiminėkime. Antra, mūsų Vyriausybės programoje viskas surašyta atvirkščiai negu yra daroma“, – aiškino Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas.

Turėjo įsikišti R.Karbauskis

Bet rengiant Vyriausybės programą niekas net pagalvoti negalėjo, kad R.Karbauskio globotinė G.Kildišienė nuspręs apie save parašyti knygą. Ji ir pati apie tai net nesapnavo.

Kad vieša išpažintimi tapusi knyga G.Kildišienei atneštų daugiau pelno, turėjo įsikišti pats R.Karbauskis. Kai Socialinių reikalų ir darbo komitetas užkirto kelią įstatymo pataisoms, pagal Seimo statutą klausimas turėjo būti perduotas Biudžeto ir finansų komitetui. Bet valstiečiai nutarė klausimą pavesti spręsti G.Kildišienės globėjui – R.Karbauskio komitetui.

„Mums buvo sunku argumentuoti Socialinių reikalų ir darbo komitetui. Dėl šio projekto iniciatyvą perėmė Kultūros komitetas – pono R.Karbauskio komitetas ir turime tokius rezultatus“, - sakė A.V.Dobkevičiūtė.

Iš kur pinigai už tiražą?

G.Kildišienė knygą apie save išleido 30 tūkst. tiražu. Tokiu tiražu Lietuvoje leidžiamos tik pasaulinio garso rašytojų knygos. Rinkos senbuviai skaičiuoja, kad išleisti tokį tiražą tolygu nusipirkti naujutėlaitį „Range rover“ ir dar liktų pinigų. O G.Kildišienė, eidama į Seimą, deklaravo turinti tik 15 tūkstančių eurų santaupų, ir tos jau turėjo ištirpti, nes moteris prarado pelningą darbą Seime. 

„Mane sudomino, kad G.Kildišiene nėra turėjusi tiek pinigų, kad būtų galėjusi išleisti knygą. Jei žmogus neturi pinigų, nėra lėšų deklaravęs, bet nusiperka lėktuvą, savaime suprantama, kad Mokesčių inspekcijai turėtų tai rūpėti. Aš paprašiau, kad Mokesčių inspekcija ištirtų, ar yra lėšos ir ar pajamos gautos skaidriai“, - teigė Seimo narys Bronislavas Matelis.

Mokesčių inspekcija aiškina, kad duomenis apie G.Kildišienę jiems uždraudė skelbti Valstybinė duomenų inspekcija. O einant į rinkimus oficialių pajamų G. Kildišienei reikės kaip oro. Nes, atrodo, prabangaus gyvenimo būdo galbūt ir vėl ne pagal kišenę ji neatsisakė. Žmonės gatvėje ją sako matę prie prabangaus automobilio „Lexus“ vairo. 

Vaizduoja save auka

Tuo tarpu viešųjų ryšių ekspertai mano, kad jos knyga yra rinkimų į Europos Parlamentą startas.

„Tai galimas žingsnis. Aš labiau matau asmeninių ambicijų pateisinti situaciją, pasakyti, kad aš turiu kažkokių galimybių politikoje, o ne verslo atvejį, kaip uždirbti iš pačios knygos“, - teigė viešųjų ryšių specialistas Arijus Katauskas.

Kai jauna mergina net du kartus atsiduria areštinėje, pasiteisinti sunkoka. Bet G.Kildišienė savo knygoje dėl visko kaltina aplinką. Girdi ją pakišo, ją nepelnytai apkaltino, ji vienintelė netinkamoje kompanijoje atsidūrė atsitiktinai, kai kiti darė nusikaltimą, ji tik tyliai meldėsi. Ir vis tiek buvo nepelnytai apkaltinta, nepelnytai nubausta. Ir vagile paversta nepelnytai. O nekaltai nuskriaustos įvaizdis, pasirodo, politikoje gali ir praversti. 

„Visą laiką buvo nuo sistemos nukentėjusi persona, kuri nieko blogo nepadarė – visais laikais mes ginsime tokį žmogų, bandysime padėti jam atsistoti ir t.t. Tarkime, jei nebūtų buvusi istorijos pabaiga, dėl ko ji pasitraukė iš Seimo, ne džipas ir ne kailiniai, aukos įvaizdį sukurti būtų lengviau“, - sakė A.Katauskas.

Neabejoja, kad knygą rašė ne ji

Bet apie ruoniuko kailinukus ir prabangų J.Statkevičiaus paltuką knygoje atsakymų nerasite. Ir tiesaus prisipažinimo kad kūno formas tobulino plastikos chirurgai, ir kiek tos paslaugos kainavo, ir iš kur joms pinigai, kai oficialios pajamos buvo mažos – vos 4 tūkstančiai eurų per metus – taip pat. 

Bet bekalbėdama apie kūno formas ji ir vėl prisiminė Dievą. Ji gailestingoji, seka Dievo mokymu ir draugėms liežuvautojoms jau atleido. 

„Ji buvo išrinkta regione ir planuoja ateitį regione. Mes sunkiai įsivaizduojame žmogų su tokia istorija, kuris galėtų laimėti didmiestyje, tarkime, tarp labiau inteligentiškų žmonių“, - dėstė A.Katauskas.

Ir kodėl, kai kalbame apie G.Kildišienės biografiją, niekas net neabejoja, kad knygą parašė ne ji. Sako, kaip gali taip lengvai skaitomą tekstą parašyti žmogus, kuris nesugeba suregzti rišlaus sakinio.

„Turime neužmiršti dar vieno dalyko – parašyti knygą pasitelkus specialistą. Sunkiai įsivaizduojame, kad pati Kildišienė atsisėdo ir per mėnesį parašė. Anksčiau ar vėliau teks pradėti kalbėti, jeigu nori grįžti į politiką, o retorika nėra stipriausia jos pusė. Knyga – dar viena priežastis, kodėl pateikta tokia forma, o ne interviu“, - teigė A.Katauskas.

Bėda – knygos neperka

Tik bėda, kad knygos niekas neperka, nors ji, kaip nurodyta, išleista milžinišku tiražu – net 30 tūkst. egzempliorių.

„Tai rodo, kad iš tiesų tos knygos bus nupirktos, visiškai neabejoju tuo. Tarkime, per savaitę Panevėžyje, jos gimtajame mieste nupirko vieną knygą, ką tai rodo. Vilniuje nupirkdavo 10-15, Kaune taip pat. Iš principo, mano žiniomis, į pardavimo punktus atidavę ne daugiau kaip 1000 egzempliorių visoje Lietuvoje. Kur dar 29 tūkst. tiražo?

Savaime suprantama, kad tie 29 tūkst. bus platinami nemokamai, kaip dovana,  bet tas knygas kažkas turės nupirkti. Mane domina, ar R.Karbauskis, kalbėdamas, kad nieko nežinojo, sakė tiesą ar melavo. Jeigu jis arba jo įmonės nupirks arba platins nemokamai, tai tiesiog parodys, kad politikas eilinį kartą yra nesąžiningas“, - aiškino B.Matelis.

Pašnekovo informacija, pasirodo, jau šiek tiek paseno, Gimtajame Panevėžy buvo nupirktos dar dvi Kildišienės knygos. Iš viso – trys. 

Ekspertai skaičiuoja, kad į knygos leidybą galėjo būti investuota iki 100 tūkstančių eurų. Verslą nuo nulio pradėjusiai ir didelių santaupų neturėjusiai moteriškei toks tiražas akivaizdžiai ne pagal kišenę. Tačiau politikai skaičiuoja: jeigu planas pavyks, ji uždirbs gerokai daugiau.

„Apie tai, kad Greta kandidatuos į Europos Parlamentą, aš girdėjau vasarą, įsisiūbavus rinkimų kampanijai į Seimą. Buvo sukurtas planas, kad ji pabus Seimo nare, vėliau dirbs įvairiose tarptautinėse parlamentinėse grupėse, ką mes ir matėme, kai norėjo važiuoti į Ameriką. Pasirodys kaip tarptautinės politikos žinovė ir po 2 metų bus kandidatė į Europos Parlamentą. Deja, planas neišdegė, jis lieka. Tos knygos leidimas skirtas tam, kad apsivalytų, kad ir R.Karbauskis galėtų pasakyti, kad štai, ji švari, ji viską paaiškino ir gali būti kandidate į Europos Parlamentą“, - aiškino B.Matelis.

Gali tapti milijoniere

Europos Parlamento narys per 5-erių metų kadenciją uždirba milijoną ir beveik 700 tūkstančių eurų. Jeigu nepasiseka antrą kartą rinkimuose į Europos Parlamentą, jam išmokama daugiau kaip 160 tūkstančių išeitinė kompensacija. Pabuvojus Europos Parlamente dvi kadencijas išeitinė siekia beveik 280 tūkst. eurų.

Tokios sumos tiktų prabangą mėgstančiai moteriškei. Tačiau valstiečiai raukosi išgirdę, kad G.Kildišienė galėtų būti jų partijos kandidatė Europos Parlamento rinkimuose.

„Kol kas nesvarstėme, sąrašo nežinau. Rinkimai dar toli, dabar įgyvendiname strategiškai reikalingas reformas valstybei, o ne kalbame apie Europos Parlamento sąrašus“, - teigė Ekonomikos komiteto pirmininkas Virginijus Sinkevičius. Paklaustas, ar G.Kildišienė galėtų būti sąrašuose, V.Sinkevičius suabejojo, anot jo, sąrašus turėtų vesti stipriausi politikai.

Bet kaip rodo valstiečių partijos istorija, kai kalba pasisuka apie G.Kildišienę, partijos narių nuomonė mažai ką lemia. Du kartus dėl G.Kildišienės išvaikytas partijos Panevėžio skyrius vėl atidarytas, jo vadovu paskirtas G.Kildišienės bendraklasis. Pati G.Kildišienė į skyrių dar nepasiprašė, tačiau tai turbūt tik laiko klausimas. Tik knygoje apie partines intrigas anei žodžio.

„Aš vertinčiau, kad tai yra tas pats piktnaudžiavimas, nepotizmas, kai garsūs ir turtingi politikai tempia į Seimą savo damas ir dar pasako valstybei sumokėti jai atlyginimus ir ją išlaikyti. Jeigu turtingas politikas nori damą išlaikyti, jis gali paskirti ją „Agrokoncerno“ direktore. Bet yra rizika. Jei „Agrokoncernas“ bankrutuos, yra mano milijonai, man iškyla pavojus. Šiuo atveju joks pavojus neiškyla. Užkrauna tą žmogų valstybei ir liepia išlaikyti, mokėti atlyginimą, skirti lėšas parlamentinei veiklai“, - teigė B.Matelis.

Prisipažinimai verčia sunerimti

R.Karbauskis neigia padėjęs G.Kildišienei išleisti knygą. Bet žurnalistai išsiaiškino, kad R.Karbauskis su G.Kildišiene dalijasi ne tik vienu advokatu, bet ir tuo pačiu leidėju, nors knygoje pavadinimu „Atvirai“ jis nėra nurodytas.

„Ramūnas sako, kad nebendrauja, nežino, keliai išsiskyrė, bet matome, kad knygą platina Naisių festivalis. Didžiulė palapinė, knyga pristatyta, daug egzempliorių. Man kyla klausimas, ar Karbauskis nemeluoja. Ir visuomenei kyla klausimas, ar nemeluoja“, - sakė B.Matelis.

Pats R.Karbauskis viešai prisipažino, kad G.Kildišienės knygą perskaitė. Jis – kol kas vienintelis parlamentaras prisipažinęs, kad šios damos knygai skyrė laiko. Net ir ištikimi jo sekėjai G.Kildišienės biografijos skaityti nesiruošia.

Apie santykius su R.Karbauskiu G.Kildišienė knygoje nieko nepapasakojo, visus iki tol sutiktus vyrus ji vadino akmenėliais savo batuose. O akmenėlių jos gyvenime būta nemažai – pagyveno su vienu, po to su kitu. Paskui trečią akmenėlį iš bato išmetė. Bet kaip rinkėjai priims tokios moters įvaizdį, neaišku.

Apie darbą jogurtų ceche G.Kildišienei teko prisipažinti. Kur dėsies, kai emigrantai atsiuntė net filmuotos medžiagos. Bet apie mokslus Didžiojoje Britanijoje – nei žodžio. O kad mokėsi Anglijoje, buvo parašyta jos oficialioje biografijoje, kuri, pasirodo, buvo melaginga. 

Kai kurie G.Kildišienės prisipažinimai net privertė rimtai sunerimti. Norėdama pasirodyti teisinės sistemos auka ji papasakojo tai, ko ruošiantis rinkimams nederėtų. Pasirodo, G.Kildišienė nutylėjo informaciją apie vieną rezonansinį nusikaltimą. 

Nors kruvinos avarijos kaltininkas G.Kildišienės knygoje anoniminis, buvęs Panevėžio kriminalinės  policijos vadovas, dabartinis parlamentaras Vitalijus Gailius iš G.Kildišienės aprašytų nusikaltimo detalių prisiminė įvykį, kurio pareigūnams ištirti taip ir nepavyko.

„Jeigu žinojo, kad draugė nukentėjo, reikėjo pateikti duomenis. O jeigu eismo įvykyje nukentėjo žmogus, o automobilį vairavo girtas, atsiranda baudžiamoji atsakomybė. Asmuo, kuris nebendradarbiavo ir nepateikė duomenų teisėsaugai, padėjo išvengti baudžiamosios atsakomybės. Jeigu žmogus buvo sužalotas, nusikaltėliui padėjo išvengti bausmės“, - aiškino Seimo narys V.Gailius.

Taip turbūt pačiai netikėtai G.Kildišienė prisipažino tapusi nusikaltėlio bendrininke. Nusikaltėlio, kuris vairuodamas neblaivus padarė avariją, sužeidė jos draugę ir iš įvykio vietos kartu su nukentėjusiąja pasišalino. Kaip rašo G.Kildišienė, jos draugė apie įvykį policijai nepranešė iš baimės, o štai G.Kildišienė pasakoja baimės nejautusi, nuėjusi pas garsų teisininką ir pagrasinusi, kad praneš policijai. Ir spėkite, kodėl nepranešė? Ogi kaip knygoje rašo pati G.Kildišienė, garsus Panevėžio teisininkas reikalus sutvarkė pinigais. Taip sakant, sumokėjo.

„Be jokios abejonės asmuo, kuris žinojo ir nebendravo su pareigūnais, visų pirma elgėsi nepilietiškai. Įstatymų leidėjas yra numatęs atsakomybę asmenims, kurie nepraneša apie labai sunkų nusikaltimą. Jei žmogus, žinojęs aplinkybes nepranešė teisėsaugai, o po to kaltina, turbūt derėtų prisiminti Kenedį. Neklausk valstybės, ką ji tau davė, paklausk savęs, ką tu davei valstybei. Kaltinti teisėsaugą pačiam nepadedant yra nepilietiška“, - aiškino V.Gailius.
 
Tiriant kruviną G.Kildišienės knygoje aprašytą avariją pareigūnai automobilyje rado kraujo, bet kadangi nebuvo pranešta apie sužalotą moterį, kieno tai kraujas pareigūnams taip ir nepavyko nustatyti. 

„Mums nepasakė, kas vairavo. Tuo metu nebuvo atsakomybės už duomenų nepateikimą. Tyrimas tiesiog buvo nutrauktas“, - teigė Panevėžio kelių policijos viršininkas Virginijus Mačėnas.

Avariją girtas padaręs teisininkas, apie kurio padarytą  nusikaltimą G.Kildišienė žinojo, bet policijai nepranešė, taip ir liko nenubaustas ir nepamokytas. Vėliau jis buvo sučiuptas vairuojantis girtas. 

Pačios G.Kildišienės pasiteirauti apie nuslėptą nusikaltimą taip ir nepavyko. G.Kildišienė į klausimus apie knygą atsakyti nepanoro. Ji parašė neturinti laiko net pokalbiui telefonu. 

„24/7“ - sekmadieniais 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.