Ramūnas Karbauskis vis giliau klimpsta į melą

Atvirai. Tokiu žodžiu į rinkėjus socialiniuose tinkluose kreipėsi Ramūnas Karbauskis. Šiuo žodžiu knygą pavadino ir eksparlamentarė Greta Kildišienė. Bet atvirumu jų veikla nekvepia – abu slapukauja, o „valstiečių“ vedlys vis giliau klimpsta į melą.

„Valstiečių“ vedlys R.Karbauskis, prieš rinkimus daug kalbėjęs apie skaidrumą, nuolat slapukauja ir išsisukinėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Valstiečių“ vedlys R.Karbauskis, prieš rinkimus daug kalbėjęs apie skaidrumą, nuolat slapukauja ir išsisukinėja.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Karbauskis slepia ryšius su G.Kildišiene, bet tai daryti sekasi vis sunkiau.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis slepia ryšius su G.Kildišiene, bet tai daryti sekasi vis sunkiau.<br>T.Bauro nuotr.
Dominikonų gat.5,Namas kuriame slapstėsi Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dominikonų gat.5,Namas kuriame slapstėsi Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dominikonų gat.5,Namas kuriame slapstėsi Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dominikonų gat.5,Namas kuriame slapstėsi Karbauskis<br>V.Ščiavinsko nuotr.
G.Kildišienės potraukio prabangai nenumalšino ir dėl nežinia iš kur atsirandančių pinigų skandalas – ji vis tiek puošėsi Juozo Statkevičiaus kurtu paltuku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Kildišienės potraukio prabangai nenumalšino ir dėl nežinia iš kur atsirandančių pinigų skandalas – ji vis tiek puošėsi Juozo Statkevičiaus kurtu paltuku.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
G.Kildišienės knyga vadinasi „Atvirai“, tačiau atvirumu joje nekvepia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Kildišienės knyga vadinasi „Atvirai“, tačiau atvirumu joje nekvepia.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Rasa Karmazaitė („Lietuvos rytas“)

2017-07-18 06:28, atnaujinta 2017-07-18 09:36

„Vieną ir paskutinį kartą. Apie legendomis ir pasakomis apaugusį susitikimą. Apie tai, kaip viskas vyko iš tikrųjų. Neiškarpytas, nepadailintas, nedramatizuotas pasakojimas. Nes noriu, kad žmonės žinotų tiesą.

Vilnius, miesto centras, viešųjų ryšių agentūros biuras.

Atvirai, nuo nieko nesislapstydami, pokalbiui susitinka keli asmenys. Po keliolikos minučių minėtame biure pasirodo žurnalistai, reikalaudami pranešti, kas čia vyksta“, – savo profilyje socialiniame tinkle sekmadienio vakarą pratrūko R.Karbauskis.

Vos prieš kelias dienas 47 metų politikas aiškino, kad nežinojo, jog jį filmuojantys ir fotografuojantys asmenys yra žurnalistai.

„Aš nežinau, ar ten buvo žurnalistai, aš mačiau keturis vyrus, aš nemačiau kamerų“, – naujienų agentūrai BNS yra teigęs politikas.

Atlikti sekmadieninę išpažintį „valstiečių“ vedlį pastūmėjo visuomenės sujudimas, kilęs po liepos 13-osios vakarą Vilniuje vykusios neeilinės operacijos, kurioje dalyvavo gausios policijos pajėgos.

Senamiesčio gyventojai tą dieną pastebėjo, kad į pastatą, kuriame įsikūrusi viešųjų ryšių agentūra „PR Service“, atvyko Seimo Kultūros komiteto pirmininkas R.Karbauskis ir eksparlamentarė G.Kildišienė.

Agentūros kaimynai „Lietuvos ryto“ televizijai patvirtino, kad jie abu čia lankydavosi ir prieš pat pasirodant G.Kildišienės knygai „Atvirai“.

Nuvykus žurnalistams buvo iškviesti net keli apsaugos policijos ekipažai. Pareigūnai patvirtino, kad tai – neeilinė operacija.

Agentūros kaimynai teigė matę, kaip prieš pasirodant žurnalistams iš pastato išvyko G.Kildišienė. Ją lydėjo žinoma advokatė Liudvika Meškauskaitė.

O Seimo „valstiečių“ frakcijos seniūnas dar ilgai vakarojo agentūroje ir tik likus pusvalandžiui iki vidurnakčio spruko į automobilį.

Pateikė skirtingas versijas

R.Karbauskis tariamoje išpažintyje dėstė nematęs, kaip atvyko policija: „Aš iš viso to nei matau, nei girdžiu, nes ramiai dirbu biure.“

Kokį darbą net aštuonias valandas atliko viešųjų ryšių agentūroje, „valstiečių“ vedlys neatskleidė, tik patikino, kad jis neturi jokios valstybinės ar visuomeninės reikšmės.

Politikas, matyt, pamiršo, kokias dvi skirtingas versijas pateikė kitą dieną po neeilinės operacijos.

„Pokalbis vyko apie tai, kad mano atžvilgiu yra skleidžiamos tokios keistos žinios, neva aš prisidėjau prie knygos finansavimo“, – portalo delfi.lt surengtoje konferencijoje dėstė politikas.

O Žinių radijui jia aiškino, kad į viešųjų ryšių agentūrą užsuko aptarti būsimos sutarties, kurią planuoja su ta agentūra pasirašyti rudenį.

Neva jis ėjo, užėjo ir nesuprato, kodėl kilo toks ažiotažas.

„Kodėl paprastas pokalbis paverstas kone kriminaline drama?“ – stebėjosi politikas sekmadienį.

Vis dėlto ne visus toks nuoširdumas įtikino. Nemažai R.Karbauskio sekėjų skėlė pamokslus.

„Būtų puiku, jei suprastumėte, kad esate ne mokyklos taryboje, o išrinktas į Seimą. Jūsų sprendimai, pasiaiškinimai ir kai kurie veiksmai primena žaidimus smėlio dėžėje! Liūdna!

Garbingiausias jūsų poelgis būtų – atsistatydinimas. Lietuviai nėra tokie jau būrai, kad visiškai nesuprastų, kas vyksta. Sėkmės jums.

Tikiuosi, pasielgsite garbingai, jei tik jaučiate kokią nors pagarbą rinkėjams“, – į internete išsiliejusį politiką kreipėsi Zita L.

Vėl suko uodegą

„Aš nemeluoju šituo atveju“, – teigė R.Karbauskis kitą dieną po Vilniuje vykusios neeilinės operacijos.

Šie žodžiai nuskambėjo lyg prisipažinimas, kad kitais atvejais politikas meluodavo.

Vis dėlto ir teigdamas, kad nemeluoja, parlamentaras suko uodegą.

Liepos 14-ąją kalbėdamas Žinių radijui politikas sumanymą rengti garsųjį susitikimą priskyrė viešųjų ryšių agentūrai: „Vilniaus centre buvo susitikimas, kurį inicijavo viešųjų ryšių kompanija.“

Tačiau agentūros direktorė Romualda Stonkutė jo versiją paneigė – pareiškė, kad susitikimą sumanė surengti „valstiečiai“.

Užkliuvo globotinės turtai

Bene daugiausia kritikos strėlių į „valstiečių“ lyderį skriejo dėl jo mįslingų ryšių su G.Kildišiene, nors apie ją sekmadienį politikas neparašė nė žodžio.

Lygiai taip pat – kaip ir žavioji buvusi „valstietė“! Autobiografijoje ji nepaminėjo savo geradario, nors kitus vyrus, pavadintus akmenėliais, aprašė išsamiai.

„Duok, Dieve, jums stiprybės. Tik per vieną, tegul ir simpatišką moterį, nepraraskite valstybės, žmonių tikėjimo, savo komandos vieningumo“, – linkėjo R.Karbauskiui jo išpažintį perskaičiusi Rasa P.

Jovydas R. suabejojo politiko atvirumu: „Jeigu jau jis toks švarus ir teisingas, tai gal gali paaiškinti, iš kur pas tą ponią ir jos motiną pinigai naujoms mašinoms?“

Kadangi ten buvo Ta moteris, tai yra eilinis nevykęs pasiaiškinimas. O tauta turi teisę žinoti viską apie viešus asmenis“, – rėžė Saulius N.

Politikas buvo raginamas pagaliau nebūti bailiu ir pasakyti, kas jį sieja su G.Kildišiene.

Kalbėjo apie tvirtas šeimas

R.Karbauskio paskyros sekėjai ne be pagrindo prašė atskleisti tiesą apie jo ryšius su G.Kildišiene.

Būtent šis politikas prieš rinkimus itin aktyviai mojavo skaidrumo vėliava ir daug kalbėjo apie tvirtas šeimas.

Tačiau rinkėjai nė viename renginyje nėra matę jo žmonos Linos Karbauskienės.

Jau daug metų saulėtoje Ispanijoje gyvenanti ir ten sukauptus turtus sauganti lietuvė nebuvo gimtinėje nei per rinkimus į Seimą, nei „valstiečiams“ švenčiant pergalę.

Politiko sutuoktinės nesimatė ir Naisiuose vykusiame festivalyje, nors jos vyrui šis renginys – šventas.

L.Karbauskienė pavasarį tik trumpai paviešėjo gimtinėje, kai atvyko duoti interviu žurnalui „Žmonės“ apie savo esą laimingą gyvenimą.

Skirtis su žmona neketina

R.Karbauskis tiems, kurie suabejoja jo santuoka, vis atkerta, kad jo šeima yra tvirta, o žmona jį palaiko.

„Nesiskirsiu, nesulauksite!“ – rėžė politikas, kai sausį kilo skandalas dėl jo ryšių su G.Kildišiene.

Tada „Lietuvos ryto“ tyrimas atskleidė, kad G.Kildišienė vairuoja Agrokoncernui priklausantį visureigį „Range Rover“, praeityje yra apsivogusi, rinkėjams melavo apie studijas ir nuslėpė skyrybas.

R.Karbauskis jau tada griebėsi melo kortos – paskelbė, kad jį puola priešai, o puolimą neva užsakė medžiotojų būreliai. Esą G.Kildišienė rengė Medžiotojų įstatymo pataisas. Tačiau eksparlamentarės parengtų pataisų niekas nematė. Kaip ir vaikams žadėtų tautinių kostiumų.

Tuometė Seimo Kultūros komiteto narė labiau rūpinosi savo garderobu, kuris – įspūdingas. Pas rinkėjus į Anykščius ji vyko vilkėdama ruonių kailinius, o į Seimą – Juozo Statkevičiaus paltą.

G.Kildišienės visureigio „Range Rover“ nuomos užkulisius tyrusi Valstybinė mokesčių inspekcija nenustatė pažeidimų – apie tai parašė visi naujienų portalai.

Neseniai R.Karbauskis aiškino atvirkščiai – kad apie tai niekas nepaskelbė.

Tačiau politikas nepaaiškino, kodėl melavo apie masinį Agrokoncerno automobilių lizingą, nors paaiškėjo, kad šis atvejis – vienintelis.

Kratosi sąsajų su knyga

G.Kildišienė vėl sužibo prieš porą savaičių, kai net 30 tūkst. tiražu pasirodė jos knyga „Atvirai“.

R.Karbauskis suskubo aiškinti, kad nei jis, nei Agrokoncernas neparėmė knygos leidybos. Nors politikas kratosi sąsajų su knyga, jie – akivaizdūs.

Ta pati spaustuvė talkina ir Naisių projektams, spausdina knygas fondui „Švieskime vaikus“. O jo vienas steigėjų yra R.Karbauskis.

Be to, knyga „Atvirai“ buvo parduodama ir liepos 8-ąją per festivalį Naisiuose.

Už 9 eurus jos galima buvo įsigyti Valstiečių ir žaliųjų sąjungos palapinėje. Knygynuose ji brangesnė – po 11,25 euro.

Vaizdavo kuklų kaimietį

Bandydamas išsisukti „valstiečių“ vedlys dumia akis rinkėjams nuolat, nuo pat rinkimų kampanijos pradžios.

„Dėl savo buities aš per daug nesuku galvos, ji paprasta. Vidutinių pajamų Lietuvos piliečio buitis tikrai pranoksta manąją“, – taip R.Karbauskis viešai kalbėjo apie savo neva kuklų gyvenimą.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vedlys, paprašytas save apibūdinti, išdidžiai ištardavo: „Aš – kaimietis.“

Prabanga politikui neva neturi prasmės, todėl jis tikino neperkantis nei brangių kostiumų, nei prabangių automobilių.

Iš tiesų R.Karbauskis kalbėjo vienaip, o elgėsi kitaip. Tai patvirtino, „Lietuvos ryto“ į dienos šviesą išvilkti jo įspūdingi turtai Ispanijoje, taip pat galingas visureigis „Cadillac Escalade“.

Vis tikslino deklaraciją

Kai rinkėjai, perskaitę „Lietuvos rytą“, sužinojo, kokį rojų jų išrinktas politikas susikūrė Ispanijoje ir kokią didelę, net 770 tūkst. eurų, paskolą nuslėpė, jis neatsiprašė. „Valstiečių“ vedlys gynėsi: „Pasitaiko klaidų.“

R.Karbauskis net tris kartus šiais metais tikslino interesų deklaraciją, kurią pernai pateikė Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK).

Pataisytame dokumente kaip grybų po liūties pridygo įmonių, kurias valdo ir kurių akcijų turi Agrokoncernas.

Koncerno savininkas įrašė per 30 bendrovių – dalis jų padėjo apeiti Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymą ir supirkti per 30 tūkstančių hektarų.

Seimo narys buvo „pamiršęs“ ir Ispanijoje jo žmonos garaže stovintį „Porche Cayenne“.

Deklaracijoje visureigis atsirado po to, kai apie jį paskelbė „Lietuvos rytas“.

VTEK, ištyrusi dienraštyje pateiktą informaciją apie R.Karbauskio ir jo žmonos nedeklaruotus sandorius ir privačius interesus, nusprendė, kad politikas pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Ketino stebėti asteroidus

Rinkėjų patiklumu R.Karbauskis manipuliavo ir kurdamas sau ramybės oazę prie Meilės įlankos. Kauno marių regioniniame parke žadėjęs įrengti mobiliąją asteroidų stebėjimo stotį, iš tiesų milijonierius susirentė prabangią poilsiavietę.

Kad ten nelandžiotų smalsuoliai, didelis miško plotas ir net gatvė buvo aptverta tvora. Aplinkosaugininkai sujudo, surašė pažeidimų protokolą, tačiau apsukrus politikas rado išeitį.

Aplinkos apsaugos agentūrai R.Karbauskio įmonė Žemės ūkio inovacijų centras pateikė prašymą leisti nelaisvėje laikyti du laukinius žvėris – danielius. Politikas leidimą gavo – taip davė atkirtį jam ramybę prie marių drumsčiusiems miškų sargams ir apėjo Miškų įstatymą.

Kerintį vaizdą į marias naujakuriui atvėrė buldozeris.

Nors gamtai buvo padaryta nemenka žala ir tai papiktino tikrus žaliuosius, R.Karbauskiui tai – nė motais.

Žaliųjų judėjimo lyderis mokslininkas Aleksandras Kerpauskas politiko elgesį pavadino mažvaikišku: „Jo visa veikla – tik teatro vaidinimas, skirtas kelti šalyje įtampą. O laikyti laukinius žvėris – tai mazochistinė menkai išsilavinusio žmogaus pramoga.“

Grasino etikos sargais

Bene ryškiausiai R.Karbauskis apsimelavo įspėdamas apie artėjančią naują finansinę krizę ir po to aiškindamas, kad to nekalbėjo.

„Mes iš tikrųjų labai norėtume, kad kultūros finansavimas niekaip nebūtų siejamas su alkoholio prekyba ar tabaku, bet, žinant prognozes, kad mes netrukus galime susidurti su dar viena krize, ekonomikos krize pasauline, tai tokiu atveju mes girdime ir priimame tai, kad mes turime palūkėti su savo norais tai sieti tik su biudžeto procentu (...).

Jeigu krizė ateis, tai mažėjimas biudžete būtų drastiškas, nes mums reiktų tą krizę išgyventi. Tai yra labai rimtos kalbos. Mes negalime apie tai negalvoti“, – įspėjo Seimo Kultūros komiteto vadovas.

Po tokios pranašystės visuomenę teko raminti premjerui Sauliui Skverneliui.

O išgąsdinęs rinkėjus R.Karbauskis staigiai išsižadėjo savo žodžių, negana to, žurnalistams grasino etikos sargais: „Aš apie jokią krizę neminėjau!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.