Bendrapartietė – atvirai apie Gretą Kildišienę, jos knygą ir Ramūno Karbauskio vaidmenį

Po skandalų Seimą palikusi, o dabar rašytoja patapusi Greta Kildišienė turėjo ir turi didelę įtaką valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiui, įsitikinusi buvusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Panevėžio skyriuje Gema Umbrasienė. Nors pats R.Karbauskis visais įmanomais būdais viešoje erdvėje bando atsiriboti nuo G.Kildišienės, atrodo, kad yra kitaip.

Po skandalų Seimą palikusi, o dabar rašytoja patapusi Greta Kildišienė turėjo ir turi didelę įtaką valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiuo, įsitikinusi buvusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė Panevėžio skyriuje Gema Umbrasienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Po skandalų Seimą palikusi, o dabar rašytoja patapusi Greta Kildišienė turėjo ir turi didelę įtaką valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiuo, įsitikinusi buvusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė Panevėžio skyriuje Gema Umbrasienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Po skandalų Seimą palikusi, o dabar rašytoja patapusi Greta Kildišienė turėjo ir turi didelę įtaką valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiuo, įsitikinusi buvusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė Panevėžio skyriuje Gema Umbrasienė.<br>T.Bauro nuotr.
Po skandalų Seimą palikusi, o dabar rašytoja patapusi Greta Kildišienė turėjo ir turi didelę įtaką valstiečių lyderiui Ramūnui Karbauskiuo, įsitikinusi buvusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė Panevėžio skyriuje Gema Umbrasienė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 24, 2017, 9:36 PM, atnaujinta Jul 25, 2017, 12:40 PM

„Visiškai neseniai bendravau su viena iš Panevėžio krašto švietimo įstaigų ir ji gavo dovanų – eilinį paketą knygų, kurias leidžia fondas „Švieskime vaikus“. Tas paketas buvo perduotas nuo Gretos. Tai yra faktas“, - teigia G.Umbrasienė.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir G.Umbrasienės pokalbis - „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Vasara tiesiogiai su Daiva Žeimyte“.

- Ponia Umbrasiene, jūs esate vienas iš tų žmonių, kurie išdrįso pasipriešinti ar tiesiai šviesiai rėžti tai, ką galvoja apie G.Kildišienę, R.Karbauskį. Dabar stebite situaciją, matote, kas vyksta – vėl yra skandalėlis, susijęs su G.Kildišiene ir R.Karbauskiu. Ar iš tiesų ši moteris tokia įtakinga?

- Aš esu viena iš beveik 70 žmonių, kurie pasipriešino R.Karbauskio norams. Negaliu prisiimti sau visos garbės, tiesiog tuo metu buvau Panevėžio skyriaus pirmininkė. Dabar, įvertinant kelių metų patirtį, o mes, panevėžiečiai, iš tikrųjų turime kelių metų patirtį stebėjimo, kas vyko valstiečių partijoje, R.Karbauskio ir G.Kildišienės veikloje, turėčiau sąžiningai pasakyti, kad G.Kildišienės įtaka R.Karbauskiui buvo ir yra didelė.

- Buvo ir yra šiuo metu? Viešoje erdvėje girdime, kad jis neva nuo tos moters yra atsiribojęs po to, kai ji buvo pašalinta iš didžiosios politikos, pasitraukė iš Seimo.

- Galbūt, galima būtų mėginti tuo tikėti, bet Naisių festivalyje pamačius palapinę su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ženklu, kurioje pardavinėjama naujoji knyga, nebegali galvoti, kad G.Kildišienės, R.Karbauskio ir LVŽS ryšio nebėra. 

- Ar galėtumėte tiksliau apibūdinti tą ryšį?

- Mes ir aš pati negalime kalbėti apie dalykus, kurių nesame matę savo akimis. Mes galime tik daryti tam tikrus apibendrinimus, prielaidas iš to, ką mes stebime. Manau, kad mes anksčiau tai pamatėme, jau 2014 m. pabaigoje ir 2015 m. pradžioje. Lietuva tai pradėjo aktyviai stebėti 2017 m. pradžioje. Prašom man atleisti, bet labiau pikantiškų detalių niekaip negalėčiau atskleisti, nes jų neturiu. Visiškai neseniai bendravau su viena iš Panevėžio krašto švietimo įstaigų ir ji gavo dovanų – eilinį paketą knygų, kurias leidžia fondas „Švieskime vaikus“. Tas paketas buvo perduotas nuo Gretos. Tai yra faktas. Reiškia, šie ryšiai egzistuoja. Tai galėčiau vertinti kaip informaciją, kurios dar visi gal nežino. 

- Povilas Urbšys po to, kai įvyko R.Karbauskio ir G.Kildišienės neva slaptas susitikimas, pareiškė, kad dėl G.Kildišienės, jos įtakos R.Karbauskis darosi pažeidžiamas. Sutiktumėte?

- Taip. Manau, kad jis visada buvo šiek tiek pažeidžiamas, tiesiog buvo laikotarpis, kai visa Lietuva ir nemaža dalis Panevėžio tikėjo tuo, ką kalbėjo R.Karbauskis ir turbūt net negalėjo pagalvoti, kad yra kitaip. Dabar manau, kad tai yra akivaizdu.

- Ar G.Kildišienės įtaka yra konkrečiam asmeniui – partijos lyderiui, ar įtaka pasireiškia ir pačioje partijoje?

- Aš visą šitą istoriją skelčiau į dvi dalis. Pirmoji dalis baigėsi 2017 m. sausį ir po to – antroji dalis. Užtektų pasidairyti į nuotraukas, kurios buvo viešinamos – rinkiminės kampanijos nuotraukos, partijos suvažiavimo nuotraukos, kitų renginių nuotraukos. Buvo akivaizdu, kad ir daugiau partijos narių, net aukščiausias pareigas užimančių partijos narių sukosi ratu apie G.Kildišienę, buvo šalia. Manau, kad ji buvo vertinama kaip asmuo, labai artimas partijos pirmininkui, ir savaime dėl to sulaukdavo tam tikros pagarbos, palankumo. Po 2017 m. sausio, kai išaiškėjo ir plačiai pasklido informacija, kuri pradėjo kenkti R.Karbauskiui, partijai, juolab, aukštieji LVŽS pareigūnai jau buvo įsitvirtinę tam tikruose aukštose politinėse pozicijose, nuomonė pradėjo keistis. Turbūt prisimename, kokie buvo komentarai artimiausių R.Karbauskio bendražygių jau 2017 m. pradžioje. Dabar tie komentarai dar labiau aršėja. Manau, kad tai buvo istorija, kuriama laimingai pabaigai.

- Kokia ta laiminga pabaiga turėjo būti?

- Konkrečių dalykų nežinojau, bet šiuo atveju tikiu Broniu Mateliu, kuris pasakė, kad jis jau žinojo, kad G.Kildišienė dabar yra patekusi į Seimą, tuoj pat pateks į įvairias tarptautinio lygmens komisijas, grupes ir po truputį yra ruošiama kelionei į šiltesnius, patogesnius kraštus. Manau, kad tai buvo tikslas. Panevėžyje tokios kalbos vaikščiojo iš karto, bet rimtesnį pagrindą tokioms kalbos suteikė B.Matelio žodžiai.

- Kaip jūs aiškinate tai, kad iki tol niekam nežinoma moteris sugebėjo šitaip „prasisukti“?

- Kad ir šioje patalpoje G.Kildišienė yra ne kartą buvusi, ji stojo į LVŽS atvesta kolegės, kurią po to sėkmingai išdavė ir paliko. Tiesiog mačiau, kokią įtaką ji daro žmonėms. Gražūs žmonės daro didesnę įtaką žmonėms, nei visi kiti mes, eiliniai žmonės. Ir gražiai mokėjo pakalbėti, ir sukurti aplink save tokią šiek tiek nuskriausto žmogaus aurą. Prisipažįstu, ir pati buvau tuo patikėjusi. Mes pirkdavome jos rankdarbius, nors patys skaičiuodavome eurus, labai norėjome padėti, reklamavome jos gaminius. Po to išaiškėjo, kad jos finansinė padėtis turbūt buvo kur kas geresnė, nei mūsų. Bet šita pagalba buvo priimama kaip savaime suprantamas dalykas.

- Buvo aukos pozicija?

- Tokia gražios aukos pozicija. Manyčiau, kad ir R.Karbauskis iki šiol jaučiasi ar priima save kaip nuskriausto žavaus žmogaus vienintelį globėją ir rėmėją.

- G.Kildišienės knygą skaitėte?

- Deja, ne. Turbūt neskaitysiu. Prisipažinsiu, aš esu knygomanė. Pirmiausia, aš noriu tikėti kiekvienu žodžiu, kuris yra parašytas knygoje. Mūsų asmeninė patirtis įstūmė mane ir visą komandą į tam tikrą nepavydėtiną situaciją, kai mes tais žodžiais niekaip negalėsime patikėti. Tai būtų beprasmiškas laiko leidimas.

- Yra klausimų, kaip ta knyga atsirado. Per labai trumpą laiką buvo išspausdinta, labai greitai parašyta. Gal Panevėžyje irgi yra minčių apie tai?

- Deja, negaliu nieko konkretesnio pasakyti, nes knygos atsiradimas man ir mano aplinkai buvo kaip mažas stebuklas. Mes žinojome apie atostogas, poilsį, iš R.Karbauskio žinojome, kaip blogai žmogus jaučiasi. Turbūt knygų rašymas nėra pirmas darbas, kuriuo užsiima blogai besijaučiantys žmonės. Objektyviai vertinant, tai yra labai trumpas terminas, bet kaip tai atsitiko, manau, kad sužinosime ateityje. Visi, kurie yra rašę ką nors – straipsnį, apžvalgą ar baigiamąjį darbą, bet kokį rašytinį kūrinį, žino, kad tai yra nepaprastai trumpas laikas. Daugybė žmonių, iš karto sužinoję apie knygą, pasakė, kad politiškai protingiau būtų buvę tiesiog nutylėti. Jeigu ta knyga nebūtų išleista, nežinau, kuo viskas būtų pasibaigę. Galvoju, kad padaryta dar viena ar eilinė klaida, išleidžiant šią knygą, neįvertinant to, kad aplinkybės yra stipriai pasikeitusios, kad yra daugybė žmonių, kurie jaučiasi savaime reikšmingi, galvoja apie savo politinę ateitį. Toks balastas ar cituojant „akmenėlis“ gali pakenkti jų asmeninei karjerai.

- Šiokie tokie bruzdesiai valstiečių ir žaliųjų partijoje, po paskutinio G.Kildišienės ir R.Karbauskio skandalėlio lyg ir prasidėjo, lyg reikalaujama atsakomybės. Jūs tikite tuo nuoširdumu šioje situacijoje?

- Ne. Netikiu tuo nuoširdumu. Manau, kad tie bruzdesiai ar veiksmai, kurie dabar prasidėjo, yra greičiau noras ar skatinimas kažkokiu būdu pateikti kažkokią informaciją, kuri leistų šią įvykių seką tiesiog užbaigti. Nemanau, kad bus siekiama visiško skaidrumo ar tikrosios tiesios, o ir abejoju, kad išvis bus įmanoma ją pasiekti. Manau, kad LVŽS bet kokia kaina norėtų užbaigti šią istoriją. Mane labai apstulbino Seimo pirmininko žodžiai, kad tai yra dviejų žmonių asmeninis reikalas, kai vienas iš jų yra vienas iš Lietuvos politinių lyderių. Tam tikra prasme šie žodžiai patvirtina ir mano pamąstymus, kad ieškoma būtų užbaigti šią situaciją, padėti kažkokį tašką ir po to pradėti dirbti ignoruojant praeitį. 

- Ar jūs, kai prasidėjo visi įvykiai, bandėte kalbėtis su R.Karbauskiu, jo klausti, kodėl priimami tam tikri sprendimai, kodėl vyksta tokia situacija? Kaip jūs aiškinate jo poziciją visame šiame reikale?

- Labai apgailestauju, kad tie įvykiai Panevėžyje, kurie prasidėjo 2015 m., sunaikinant tuometinį sėkmingai veikusį ir nemažą pergalę savivaldos rinkimuose pasiekusį skyrių, jei būtų įvertinti ir fiksuoti tada, tikrai Lietuvos politinis laukas būtų kur kas šviesesnis ir skaidresnis. Taip jau atsitiko, kad tuo metu į viešąją erdvę patekdavo tik R.Karbauskio žodžiai, nuomonė. Apskritai labai keista ir ko niekada nebuvo ir nėra, kiek mes matome – mums net nebuvo suteikta teisė į atsakomąją nuomonę, kas šiaip jau būtų ir garbinga, ir privalu. Mes kvietėme R.Karbauskį atvažiuoti, kreipėmės į partijos valdymo organus, prašėme mus svarstyti partijos Etikos ir procedūrų  komisijoje. Mes negaudavome jokių atsakymų ir tik po to vienas partijos Etikos ir procedūrų komisijos narys pasakė, jog jiems apskritai buvo uždrausta rinktis ir bet ką apie mus kalbėti. Mes darėme viską, ką galėjome, kad ši situacija būtų kažkokiu būdu aptarta, prašėme išsakyti kaltinimus. Mantas Leliukas prašė išsakyti kaltinimus, daugybė skyriaus žmonių pasirašė prašymus tai padaryti. Mes tikrai nuoširdžiai norėjome sužinoti, galbūt egzistuoja kažkas, ko mes nežinome. 

- Pavyzdžiui, gal jūs buvote neteisūs?

- Žinoma. Mes prašėme mus svarstyti ir per partijos tarybos posėdį, kurį, beje, buvo mėginta nuo mūsų nuslėpti ir sprendimus priimti už akių. Viskas tarybos posėdyje baigėsi balsavimu, R.Karbauskiui kelis kartus bėgant į tribūną ir sakant, jog balsuojant prašau nepamiršti, kad balsuojama už mane arba prieš mane. Tokie buvo motyvai. 

- Tai, ką jūs kalbate, rodo tam tikrą diktatą partijoje – vieno lyderio nuomonę, kuri yra nepaneigiama. B.Matelis yra kalbėjęs apie tai, kad tam tikrais atvejais yra gyvenama lyg ne tokioje realybėje, buvo palyginimas su tam tikromis pasakomis ar filmais – R.Karbauskis lyg kitiems leidžia suprasti, kad jei nebūsite su manimi, jus užpuls žiniasklaida, persekios jūsų šeimas. Tai yra savotiškas gąsdinimas. Jutote tą patį?

- Drįsčiau teigti, jog tai, kas vyko 2015-2016 m. Panevėžyje, 2017 m. Vilniuje – visa tai yra identiški scenarijai su tais pačiais veikėjais ir tuo pačiu tikslu. Turėčiau tiesiog pasakyti, kad B.Matelis buvo patyręs žurnalistas Panevėžyje iki atėjimo į politinį gyvenimą. Jis buvo turbūt informatyvesnis už bet kurį iš mūsų. Ta informacija, kurią jis turėjo, nematė, kad reikalinga pasidalinti su žmonėmis. Kadangi buvo aišku, kad R.Karbauskis į politiką ateina tam tikra prasme „va bank“, bus metami dideli pinigai – ir buvo mesti dideli pinigai, reklaminę kampaniją visi žinom, buvo labai prašmatni, brangi. Žinoma, ir B.Matelis, ir P.Urbšys, puikiai žinodami situaciją ir jos priežastis, nutarė pasinaudoti šia rinkimine kampanija. Tada tie santykiai, apie kuriuos šnypštė visas miestas, jiems nepasirodė svarbūs. Nepaisant to, kad turiu aiškią nuomonę apie P.Urbšio ir B.Matelio politinį etiškumą, turiu pasakyti, kad B.Matelis yra teisus. 2015 m. mūsų visų kaltinimai taip pat mums atrodė iš pasakos srities. Mes nesupratome, su kuo tai susiję, su kokiais veiksmais. Mes prašėme bet kokio objektyvaus pagrindo, negavome ir nesame gavę iki šiol. 

- Jūs nebijote kalbėti?

- Kodėl turėčiau bijoti ir ko?

- Jūs pati esate sakiusi, kad R.Karbauskis jums turbūt neatleis iki pasaulio galo.

- Taip, esu tai sakiusi ir manau, kad taip ir bus. R.Karbauskis nemoka pralaimėti, nebent gyvenimo ir politinės pamokos būtų tokios, jo aplinkos spaudimas būtų toks, kad jis nutartų sustoti, apsidairyti, pažvelgti į praeitį, dar kartą pasitikrinti savo veiksmus, jų teisingumą, garbingumą ir priimti savyje sprendimą pradėti politikoje elgtis kitaip. Bet visi mes matome, kad net ir tokių turtingų ir galingų žmonių, kaip R.Karbauskis, ribos egzistuoja. Nemanau, kad aš ar mano kolegos galėtų būti persekiojami, su mumis dar kažkas daroma vien todėl, kad mes kalbame apie tai, ką matėme savo akimis, pergyvenome. Tiesiog patvirtiname, kad visas veikimo mechanizmas kartojasi. Manau, kad tai yra tam tikra pamoka, kurią derėtų mums visiems politiniame gyvenime išmokti. 

„Vasara tiesiogiai su Daiva Žeimyte“ - nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 21.00 val. per „Lietuvos ryto“ TV. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.