Emigrantas po penkerių metų sulaukė laiško iš Lietuvos: žinia pribloškė

„Esu visiškai nusivylęs Lietuva! Jaunimas, tik bėkit greičiau iš čia“, – skambiu pareiškimu laišką naujienų portalo lrytas.lt redakcijai pradėjo Tomas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – aut.), šiuo metu gyvenantis užsienyje.

 Studentas sužinojo, kad teks pakloti nemažą sumą.<br> 123r nuotr.
 Studentas sužinojo, kad teks pakloti nemažą sumą.<br> 123r nuotr.
 Studentas sužinojo, kad teks pakloti nemažą sumą.<br> 123rf nuotr.
 Studentas sužinojo, kad teks pakloti nemažą sumą.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 4, 2017, 10:22 AM, atnaujinta Aug 4, 2017, 4:24 PM

Vaikino pasipiktinimas kilo, kai gavo laišką, kuriuo jis raginamas sumokėti beveik 700 eurų už studijas Klaipėdos valstybinėje kolegijoje (KVK), kurias nutraukė prieš keletą metų.

Tikina skolų neturėjęs

Tomas pasakojo, kad prieš penkerius metus buvo įstojęs į Klaipėdos valstybinę kolegiją ir studijavo statybų inžineriją. Tiesa, ilgai studijos netruko ir pirmajam semestrui einant į pabaigą jis teigė studijas nutraukęs savo noru.

„Bandžiau mokytis, bet darbas buvo svarbiau. Mečiau mokslus savo noru, užpildžiau dėl to dokumentus“, – pasakojo vaikinas. Buvęs studentas teigė, kad jam buvo pasakyta, jog kadangi mokėsi valstybės finansuojamoje vietoje, už studijas mokėti nereikės.

Jis taip pat teigė, kad iš kolegijos pasitraukė semestrui dar nesibaigus, o tai reiškia, kad ir akademinių skolų neturėjo. Ramiai mokslus nutraukęs jaunuolis gyveno penkerius metus, kol gavo laišką, kuriame rašoma, kad jis turi sumokėti 696 eurus, nes buvo išmestas iš kolegijos dėl prastų mokymosi rezultatų.

„Lyg žaibas iš giedro dangaus atėjo laiškas, kad turiu susimokėti už mokslus, nes esu išmestas už blogą mokymąsi. Vagių kraštas ta Lietuva, kad tik apgautų ir pasidarytų naudos“, – toliau laiške dėstė Tomas.

Jis teigė kreipęsis į kolegiją, bet buvo pasakyta, kad dokumentų, kuriuos pildė išeidamas, nebėra, o kur jie, nežinia.

Viskas buvo kiek kitaip?

Naujienų portalas lrytas.lt susisiekė su Klaipėdos valstybine kolegija. Tomo situacija Studijų ir karjeros centro vadovei Vilmai Bridikienei puikiai pažįstama, tačiau, jos teigimu, viskas vyko kiek kitaip, nei nurodė jaunuolis.

„Bandėme daug padėti šitam studentui, išsiaiškindami, atsakydami, nors jau ilgas laikas praėjęs nuo jo studijų nutraukimo“, – sakė V.Bridikienė.

Prieš penkerius metus, sausio 31-ąją, pirmojo studijų semestro pabaigoje, Tomas turėjo daugiau nei tris akademines skolas. Noro pasitraukti iš studijų jis neišreiškė, tačiau turėjo tai padaryti per 10 dienų, jei norėjo išvengti mokesčio už studijas.

„Pagal Valstybinio studijų fondo (VSF), kuris ir administruoja valstybės finansuojamų dotacijų grąžinimą, nuostatus kad  nereikėtų grąžinti pinigų, jis turėjo 10 dienų iki naujo semestro pradžios raštu kreiptis ir savo noru nutraukti studijų sutartį“, – pasakojo KVK atstovė.

Tomas nesikreipė į kolegiją ir prašymo trauktis iš jos neparašė, o kadangi studijavo, dalies mokomųjų dalykų egzaminus išlaikė, vadinasi, paslaugą, už kurią moka valstybė, gavo.

Fakultetas, kaip ir numatyta įstatytuose, laukė Tomo prašymo nutraukti studijas iki paskutinės dienos, bet jis jo taip ir nepateikė.

Kadangi kolegija privalo atėjus naujam semestrui pašalinti tuos, kurie turi daugiau nei 3 akademines skolas, Tomas buvo pašalintas iš studentų gretų. Be to, vasario 3-iąją KVK Tomui išsiuntė informacinį pranešimą sutartyje nurodytu adresu, kad jis šalinamas iš sąrašų ir VSF turės grąžinti 50 proc. metinės studijų kainos.

Laiškas Tomo nepasiekė, ant pašto pranešimo buvo nurodyta, kad gavėjas nerastas arba jis laišką paimti atsisakė. Informacinis kolegijos pranešimas grįžo į Klaipėdą.

Kai Tomas buvo pašalintas iš kolegijos, jo duomenys buvo perduoti VSF, šis ėmėsi pranešti vaikinui, jog turįs susimokėti. Pranešimą apie įsiskolinimą VSF išsiunčia per metus po studijų sutarties nutraukimo.

Susimokėti dabar jau buvusiam studentui duodama 3 metai. Jei per tą laiką jis nesusimoka, ima kapsėti delspinigiai ir išsiunčiamas pakartotinis pranešimas. Būtent jį lyg žaibą iš giedro dangaus ir gavo Tomas. Dabar vaikinui teks susimokėti, kitaip pinigai bus išieškoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.