Seimo valdančioji koalicija braška vis labiau: socialdemokratų apklausa gero nežada

Trauktis iš valdančiosios koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) siūlo 14 iš 18 apklaustų Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) skyrių.

Socialdemokratų lyderis G.Paluckas partijos sprendimą dėl koalicijos žada po rugsėjo 20-osios.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Socialdemokratų lyderis G.Paluckas partijos sprendimą dėl koalicijos žada po rugsėjo 20-osios.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2017, 3:39 PM, atnaujinta Aug 14, 2017, 6:29 PM

Socialdemokratai nurodo, kad Jonavos ir Alytaus rajono skyriai yra už tolesnį darbą su „valstiečiais“, dar du – Akmenės ir Širvintų – siūlo persiderėti dėl koalicijos sutarties.

Už pasitraukimą iš koalicijos jau balsavo Telšių, Palangos, Šilalės, Utenos, Alytaus miesto, Marijampolės, Plungės, Vilniaus rajono, Varėnos, Radviliškio, Kupiškio, Pakruojo, Ignalinos, Biržų LSDP skyriai.

Likusieji savo pozicijų dar nepateikė. Iš viso LSDP vienija 60 skyrių.

Socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas partijos sprendimą dėl koalicijos žada po rugsėjo 20-osios.

Socialdemokratų frakcijos parlamente seniūnas Andrius Palionis, apklausęs partijos narius Seime, teigia, kad iš valdančiosios koalicijos su LVŽS nenori trauktis 13 iš 19 Seimo frakcijos narių.

„Valstiečių“ frakcija Seime turi 56 atstovus, socialdemokratų gretose dirba 19 parlamentarų. Socialdemokratai yra delegavę ūkio, užsienio reikalų ir teisingumo ministrus. Ūkio ministras Mindaugas Sinkevičius ir užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pastaruoju metu yra pareiškę, kad socialdemokratai neturėtų trauktis iš koalicijos.

A.Butkevičius: neatmestina koalicijos sutarties peržiūra

Buvęs socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius neatmeta galimybės peržiūrėti valdančiosios
koalicijos sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Tokią poziciją buvęs Premjeras išsakė vis daugiau Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) skyrių pasisakant už pasitraukimą iš koalicijos. 

Seimo nario A. Butkevičiaus teigimu, jeigu socialdemokratai nuspręstų trauktis iš valdančiųjų gretų, procesas nebūtinai bus staigus. 

„Jeigu bus priimtas kategoriškas sprendimas, žiūrėsime, kaip šioje situacijoje pasielgti solidžiai, nesivadovaujant emocijomis, nes reikia galvoti apie politinio stabilumo išlaikymą ir aišku: ar tai turi būti staiga įgyvendinamas sprendimas, ar gali būti pratęsta iki Naujųjų metų, kad padėtų valdančiajai daugumai priimti svarbius mokesčių reformos ir biudžeto įstatymus“, - pirmadienį naujienų agentūrai ELTA sakė A.Butkevičius. 

Parlamentaro teigimu, koalicijos sutartis su „valstiečiais ir žaliaisiais“ nėra pernelyg įpareigojanti. 

„Ta koalicijos sutartis yra tokia labai neįpareigojanti nei vienos, nei kitos pusės. Tie, kurie jos neskaitė, įsivaizduoja, kad joje yra detaliai viskas surašyta. Tai gali būti ir koalicinės sutarties peržiūrėjimas, prie jos gali būti ir kažkoks memorandumas pasirašomas. Tai čia mano, kaip politiko, filosofija“, - sakė buvęs
premjeras. 

Kalbėdamas apie koalicijos partnerius, parlamentaras pažymėjo, kad bendradarbiaujant su jais būta tam tikrų problemų, o LVŽS yra „labai daug naujokų“. A. Butkevičiaus teigimu, abi partijos, išliekant koalicijai, galėtų pasirašyti memorandumą, kad koalicijos tarybos darbotvarkę jos rengs pasikeisdamos, tokią praktiką esą taikė ankstesnė Vyriausybė. 

A. Butkevičius teigia, kad dabartinę situaciją vertina dvejopai, viena vertus, partijos skyriai turi išnagrinėti, kaip socialdemokratams sekasi dirbti koalicijoje, kita vertus, tai būtina daryti atidžiai ir išsamiai. 

„Kai prezidiumo posėdyje svarstėme šį klausimą, kiek pamenu, iš pasisakiusiųjų beveik 95 proc. teigė, kad nereikia skubėti priimti jokių sprendimų. Skyriams pasiūlymas buvo apsvarstyti šitą klausimą, bet niekas neakcentavo, kad kategoriškai - taip arba ne.

Tai čia truputį esu nustebęs (...) Manau, kad diskusija bus atsakinga, pasvers visus argumentus už ir prieš, įvertins ir grėsmes, ir privalumus tiek būnant valdančiojoje daugumoje, tiek opozicijoje“, - sakė Seimo narys. 

Buvęs Premjeras mano, kad iš tiesų verta analizuoti ir išsakyti pastabų dėl to, ar, pavyzdžiui, pakankamai girdimas LSDP balsas +Seime. Pats A. Butkevičius pažymėjo, kad per šią kadenciją daugiau
kaip trečdalį priimtų įstatymų sudarė jo vadovautos Vyriausybės paruošti teisės aktai. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.