Gintautas Paluckas įsiuto: „Darbo birža yra nesusipratimas“

Penktadienį Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pristatyta Darbo biržos pertvarka, rodos, patinka ne visiems. Nuspręsta, kad nuo kitų metų spalio Darbo birža tampa Užimtumo tarnyba – ji į vieną struktūrą sujungs dabar atskirai veikiančius teritorinius šios įstaigos padalinius.

G.Paluckas pasisakė apie Darbo biržos pertvarką.<br>T.Bauro nuotr.
G.Paluckas pasisakė apie Darbo biržos pertvarką.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2017, 11:52 AM, atnaujinta Aug 18, 2017, 3:44 PM

Tokia naujiena įsiutino Vilniaus miesto vicemerą, socialdemokratų pirmininką Gintautą Palucką. Savo socialinio tinklo paskyroje jis pasidalijo įrašų, kuriame Darbo biržai ir siūlomai pertvarkai negailėjo kritikos strėlių.

„Darbo birža yra vienas didžiausių nesusipratimų viešajame sektoriuje. Darbo biržoje darbo nėra. Darbas yra kažkur už Darbo biržos durų. Tai ką daro Darbo birža? Ji rūpinasi jūsų įsidarbinamumu.

Šiandien (penktadienį. – Aut.) ministerija pranešė, kad reformuoja Darbo biržą į Užimtumo tarnybą. Ar ši „nauja" tarnyba rūpinsis užimtumu (t.y. duos DARBĄ)? Ne, be administracinės struktūros, niekas nesikeičia“, – piktinosi G.Paluckas.

Socialdemokratų vedlys teigė, kad statistiškai per pastaruosius du dešimtmečius niekada nebuvo pakankamai darbo vietų, kad būtų užtikrintas užimtumas. Todėl, pasak jo, Darbo biržos pastangos didinti įsidarbinamumą yra bergždžios, o tikrąją užimtumo problema, deja, sprendžia emigracija.

„Jei norime tikros Užimtumo tarnybos, tai reikalinga rimta reforma su aiškiai keliamais tikslais – užtikrintų (sukurtų) darbo vietų skaičiumi. Ir taip, darbo vietas gali kurti ne tik verslas, bet ir valstybė! Socialinės, aplinkos tvarkymo, kultūros srityse yra milžiniškas paslaugų ir žmonių poreikis.

Nereikėjo naikinti Viešųjų darbų programos. Ją reikėjo plėsti ir įvairinti. Ypač į tuos rajonus (regionus), kuriuose nedarbas ir šiandien siekia 12–15 procentų“, – rašė G.Paluckas. 

Netruko atsakyti

Tiesa, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija tylėti neketino ir sureagavo į G.Palucko kritiką. Taip pat socialiniame tinkle išdėstyta ministro Lino Kukuraičio pozicija. 

Jis priminė G.Paluckui, kad Darbo birža pati niekada nekūrė ir nekurs darbo vietų - jas kuria verslas. Taip pat, jo teigimu, klysta socialdemokratų vedlys ir teigdamas, kad „statistiškai per pastaruosius dvidešimt metų niekada nebuvo pakankamai darbo vietų."

Ministras kategoriškas - toks teiginys nėra teisingas, nes darbo vietų pasiūla statistiškai beveik visada viršija paklausą. L.Kukuraitis teigė, kad Darbo biržos paskirtis - būti aktyviu moderatoriumi tarp darbo ieškančio žmogaus ir darbdavio. 

„Valstybė turi padaryti viską, kad žmonėms darbą susirasti būtų kuo paprasčiau, o gyvenimas iš pašalpų nebūtų patraukli alternatyva.

Valstybei svarbi kiekviena darbo vieta. Stengiamės pritraukti kiek galima daugiau užsienio kompanijų, padėti vietos verslininkams. Darbo birža neturi būti kabinetuose sėdinčių tarnautojų būrys. Vadovai turi aktyviai bendrauti su verslu, žinoti, kokių specialistų labiausiai trūksta, kaip tinkamai perkvalifikuoti žmones.

Taip pat svarbu, kad atėjusiam į Darbo biržą žmogui nereiktų skęsti biurokratinių reikalavimų jūroje. Sistema turi būti aiški, skaidri ir efektyvi. Darbo birža turi keistis taip, kad darbdaviams ir laikinai darbo neturintiems žmonėms būtų skiriamas visas darbuotojų dėmesys.

Ir dėl Viešųjų darbų programos. G. Paluckas sako, esą ji buvo panaikinta. Ji buvo panaikinta dėl neefektyvumo, bet tuo pačiu buvo suteikta galimybė savivaldybėms pačioms spręsti, kokių darbų joms reikia, siekiant skatinti jų vaidmenį ir įsitraukimą. Argi tai ne svarbiau? Tuo metu buvote Vilniaus vicemeras, juk pamenate?

Tikiu, kad naujoji Užimtumo tarnyba, kuri perorganizuojama dėl žmogaus, siekiant suteikti jam kuo labiau kokybiškas paslaugas, bus verta visų mūsų pasididžiavimo", - dėstė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.