Skaičiai neguodžia: pirmokų Lietuvoje mažėja

Dar pernai šalies mokyklos džiaugėsi, kad auga mokyklų slenksčius peržengiančių pirmą kartą vaikų skaičius. Tačiau šiemet jau aiškėja kiek kitokia realybė – pernai pirmos klasės mokinių visoje šalyje buvo apie 30 tūkst., o šiemet skaičiuojama, kad jų bus tūkstančiu mažiau – apie 29 tūkst.

Skaičiuojama, kad šiemet į mokyklas ateis mažiau pirmokų nei pernai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Skaičiuojama, kad šiemet į mokyklas ateis mažiau pirmokų nei pernai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2017, 11:27 AM, atnaujinta Aug 18, 2017, 11:30 AM

Keletą metų iš eilės pirmokų vis daugėjo – 2015-aisiais jų buvo apie 29 tūkst., keliais šimtais šis skaičius skyrėsi ir 2014 metais.

Sostinėje skaičius augo

Nors bendras būsimų pirmokų skaičius ir sumažėjo, Vilniaus mokyklos skųstis negali. Sostinės savivaldybė skaičiuoja, kad iki rugpjūčio vidurio norą mokytis Vilniaus mokyklose pareiškė apie 6,7 tūkst. septynmečių. Tai yra 600 daugiau nei pernai.

Didžioji dalis Vilniaus pirmokų mokysis lietuvių kalba, tokių bus apie 5,5 tūkst. Tuo tarpu rusų kalba mokysis apie 900, lenkų apie 400 pirmokų. Taip pat 22 vaikai mokslus pradės baltarusių kalba.

15-oje sostinės mokyklų steigiamos papildomos pirmos klasės, kad visi norintieji galėtų mokytis kuo arčiau namų. Daugiausiai prašymų sulaukė Vilniaus Gabijos gimnazija ir VGTU inžinerijos licėjus.

Taip pat Antakalnio, Žemynos, Simono Daukanto, Martyno Mažvydo, Jono Basanavičiaus ir kt. progimnazijos, Abraomo Kulviečio klasikinė gimnazija, Žėručio pradinė mokykla.

Priėmimas į ugdymo įstaigas tebevyksta todėl nuolat atsiranda tėvelių, kurie nebuvo pateikę prašymų mokytis ir kurie šiuo metu yra nepateikę prašymų į pirmas klases, tačiau iki priėmimo pabaigos visi prašymai bus patenkinti.

Informacija apie laisvas mokymosi vietas nuolat yra skelbiama mokyklų bei savivaldybės interneto svetainėse. Mokymosi sutartys su mokyklomis bus pasirašomos iki rugpjūčio 31 dienos, gavus patvirtinimą apie priėmimą ir pateikus mokyklai visus reikalingus dokumentus“, - apie priėmimą į pirmas klases kalbėjo Vilniaus miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento vadovas Algminas Pakalniškis.

Mokinių tikisi mažiau, nei gauta prašymų

Pirmoku skaičiumi ne itin skundžiasi ir Kauno mokyklos. Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo Virginijaus Mažeikos teigimu, bendras moksleivių skaičius laikinojoje sostinėje stabilizuojasi.

Ne itin, palyginti su praėjusiais metais, kito ir pirmokų skaičius. Šiemet jau gauta apie 3,2 tūkst. prašymų. Tiesa, V.Mažeika nemano, kad būtent tiek vaikų susirinks į mokyklas, nes kai kurios šeimos vaikus iš karto registravo daugiau nei į vieną mokyklą.

„Manau, kad vaikų yra mažiau. Tikimės, kad į mokyklas rugsėjo 1-ąją ateis apie 3,1 tūkst. pirmokų“, - sakė V.Mažeika.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.