Atsargos karininkas – apie blogiausius pratybų „Zapad“ scenarijus Lietuvai Atsargos karininkas: „Gali būti, kad yra planai paskelbti Dieveniškių Liaudies Respubliką“

Tūkstančiai iki dantų šiuolaikiška ginkluote apsiginklavusių Rusijos ir jos sąjungininkės Baltarusijos kareivių,  280 vienetų technikos prie Lietuvos sienų karinių pratybų metu „Zapad 2017“ - baubas, kurio grėsme tikime gal dėl jo tikrumo, o gal dėl to, kad per ilgai save gąsdinome?

 Rusijos ir Baltarusijos karinės pratybos vyks netoli Lietuvos sienų.<br> Scanpix nuotr.
 Rusijos ir Baltarusijos karinės pratybos vyks netoli Lietuvos sienų.<br> Scanpix nuotr.
 Atsargos karininkas D.Antanaitis sakė, kad karinių manevrų metu reali yra provokacijų grėsmė.<br> A.Jančio nuotr.
 Atsargos karininkas D.Antanaitis sakė, kad karinių manevrų metu reali yra provokacijų grėsmė.<br> A.Jančio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-08-22 20:43

Tiksliau pasakius, baugino, jei tik toks tikslas buvo, politikai. Vyresnio amžiaus karta puikiai atsimena, kaip buvo gąsdinami Amerikos imperializmu. Žinoma, dabar mažai tikinčių, kad per šių metų rugsėjo 14 – 20 dienomis vykstančias Rusijos ir Baltarusijos karių pratybas rusiški tankai įrėplios į Lietuvos teritoriją kaip 1940-ųjų birželį. 

Tačiau antradienį vykusios konferencijos „Regioninės lyderystės atkūrimas“ metu prezidentas Valdas Adamkus perspėjo, kad „Zapad“ pavojus yra rimtas. 

Tarptautinėse misijose parako uostęs atsargos karininkas Darius Antanaitis išsakė mintį, kad garsiai apie Rusijos karinių mokymų grėsmę prakalbusi Lietuva tokiu būdu sumažino tos grėsmės riziką. 

- Ar nuolat baimindamiesi dėl artėjančių „Zapad“ pratybų nesukūrėme baubo iš daržų baidyklės, nesutirštinome spalvų? - lrytas.lt paklausė D.Antanaičio.

- Aš vadovaujuosi ne gąsdinimais, nei jausmais, o faktais. Jie yra tokie: 2008 metais prie Gruzijos sienų Rusija surengė pratybas, ir užpuolė šią šalį, atplėšė Pietų Osetijos regioną. Prie Ukrainos sienų 2015 metais taip pat, prisidengus mokymais, buvo pradėtas hibridinis karas. 

Lietuvos krašto apsaugos departamento (KAD) II-ojo kontržvalgybos departamento ataskaitoje karinės pratybos „Zapad“ įvardintos kaip grėsmė nacionaliniam saugumui.

– Ar yra reali grėsmė Lietuvai šių pratybų metu?       

– Nemanau, kad pratybų metu Lietuva gali būti realiai užpulta. Bet mokymų metu, kiek žinoma, bus imituojami kariniai veiksmai Lietuvos teritorijoje. Tokios padėties negalime nevadinti grėsme mūsų saugumui. Bet realu sulaukti provokacijų. Gali, tarkime, pasiklysti rusų žvalgai. Netyčia ar tyčia.

Lėktuvas netyčia ar tyčia nukristi Lietuvos teritorijoje. (2005 metais Šakių r. nukrito sugedęs Rusijos naikintuvas, pilotas išsigelbėjo iššokęs parašiutu. Avarijos vietoje iškastos dvi raketos – red.).
 
– Pietinės Lietuvos sienos – tai tautinių mažumų gausus regionas: Šalčininkų, Vilniaus rajonai. Ar numatyta grėsmė, kad mokymų kontekste gali kilti įtampa tautiniu pagrindu?

– Ir toks scenarijus nėra neįmanomas. Negali būti tikras, kad Kremliuje nėra plano paskelbti Dieveniškių Liaudies Respubliką, kaip kad buvo sukurptos „liaudies respublikos“ Rytų Ukrainoje.

– Bet vis tiek, ar neperlenkiame lazdos garsiai šaukdami apie Rusijos karinių mokymų grėsmes? Kaimyninių šalių, Latvijos ir Rusijos oficialių pareiškimų tonai santūresni?

– Lietuva pasielgė išmintingai, tarptautinei bendruomenei pateikdama griežtus „Zapad“ vertinimus. Pasaulis, mūsų sąjungininkai sureagavo, atidžiai stebės pratybas, tai padės užkardyti grėsmes. Kartoju, nemanau, kad pasinaudodama pratybomis Rusija imsis karinių veiksmų prieš Lietuvą. Bet mūsų šaliai reikėjo pasirengti gintis ir mes pasiruošėme. Juk tuo metu, kai vyks „Zapad“, bus surengtos ir NATO karinės pratybos.

– Ginklais žvangina ne tik Rusija. JAV prezidentas Donaldas Trumpas, pavyzdžiui, pagrasino padėti į vietą karikatūrinę valstybę, Šiaurės Korėją. Ar galima sakyti, kad ginklavimosi varžybos grįžo į Šaltojo karo laikų lygį, praėjusio amžiaus 9-ojo dešimtmečio pradžią? 

– Tada buvo kitokia padėtis. Varžėsi dvi priešiškos supervalstybės, JAV ir Sovietų Sąjunga. Ginklavimosi varžybos tarp jų palaikė pasaulio pusiausvyrą.

Dabar apstu vietinių konfliktų, jų galima suskaičiuoti sukant gaublį nuo Rytų į Vakarus, pradedant Tolimaisiais Rytais, baigiant Amerika. Tai ginkluoti konfliktai Filipinuose, Indijoje, Pakistane, Sirijoje. Taip pat ir teroristų išpuoliai – taip, pasaulis yra įkaitęs. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.