Ant koalicijos durų – statuto spyna

Valdančioji koalicija socialdemokratams virsta itin painiu labirintu – valdžioje norintys likti Seimo nariai partijos vedliui Gintautui Paluckui mėgina įrodyti, kad greitai trenkti koalicijos durimis neįmanoma.

G.Kirkilas linkęs toliau būti kartu su R.Karbauskio vadovaujama partija.<br>T.Bauro nuotr.
G.Kirkilas linkęs toliau būti kartu su R.Karbauskio vadovaujama partija.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 30, 2017, 7:07 AM

Kai kurie postus valdžioje užimantys ir iš jų niekur trauktis nenorintys socialdemokratai ėmė baksnoti į partijos statutą, kuriame esą nėra numatyta galimybė trauktis iš valdančiosios koalicijos.

Kairiųjų senbuviai tikina, kad pagrindiniame partijos dokumente kalbama tik apie koalicijų sudarymą, bet nė žodžiu neužsimenama apie tai, kas ir kaip gali spręsti dėl jų išardymo.

Teigiama, jog norėdamas išvesti socialdemokratus iš valdančiosios koalicijos G.Paluckas privalo sušaukti partijos suvažiavimą.

Jeigu pirmininkas elgsis kitaip, netgi pagrasinta už šiurkščius statuto pažeidimus jį versti iš posto.

Socialdemokratų ateitį opozicijoje regintis G.Paluckas yra pažadėjęs, kad sprendimą dėl buvimo valdančiojoje koalicijoje priims partijos taryba rugsėjo pabaigoje, kai bus apklausti visi skyriai.

Tokios situacijos dar nebuvo

Bet partijos vicepirmininkas Gediminas Kirkilas „Lietuvos ryto“ televizijai pareiškė, kad tokį svarbų klausimą gali spręsti tik suvažiavimas: „Mūsų statute yra tik užfiksuota, kad taryba tvirtina koalicinę sutartį, ir faktiškai nėra jokio nurodymo, užrašo ar teisinės normos, kaip reikėtų tą koalicijos sutartį nutraukti, jeigu reikėtų.“

G.Kirkilas taip pat priminė, kad iki šiol socialdemokratai nebuvo atsidūrę panašioje situacijoje – koalicijos, kurioms jie priklausė, arba veikdavo iki kadencijos pabaigos, arba partneriai išsivaikščiodavo.

Taip socialdemokratams yra nutikę būnant valdžioje 2004–2008 metais, kai sueižėjus Viktoro Uspaskicho vadovaujamai Darbo partijai buvo sudaryta mažumos Vyriausybė.

Išėjimo iš valdančiosios koalicijos priešininkai aiškina, kad sušaukti partijos suvažiavimą užtruktų tris keturis mėnesius, todėl skyrybos su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga nebus greitos.

Pavadino išvedžiojimais

Tačiau tokie samprotavimai – nė motais socialdemokratams vadovaujančiam sostinės vicemerui G.Paluckui: „Jeigu yra pasakyta, kaip įeiti į koaliciją, lygiai taip pat turėtų būti pasakyta ir kaip iš jos išeiti.“

Kairiųjų vadovas yra įsitikinęs, kad partijos taryba, kuri priėmė sprendimą sudaryti valdančiąją koaliciją su „valstiečiais“, gali šią sutartį ir nutraukti: „Bet kokie kitokie išvedžiojimai neturi absoliučiai jokio pagrindo.“

G.Paluckas taip pat priekaištavo bendražygiams, kurie bet kokia kaina siekia išsaugoti turimus postus ir todėl ieško įvairių priežasčių, kaip nevykdyti galimo sprendimo trauktis iš koalicijos.

Dauguma skyrių – už išėjimą

Kol kas iš 60 partijos skyrių atsakymus pateikė 38.

28 iš jų buvo už skyrybas su „valstiečiais“, 5 – prieš, o 5 pasiūlė persiderėti dėl koalicijos sutarties.

Tačiau dauguma Seimo socialdemokratų frakcijos narių aiškina, kad skyrių sprendimus esą lemia emocijos, ir ragina neskubėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.