Ramūnas Karbauskis įsitikinęs: „Socialdemokratai geresnių partnerių už mus neras“

Tai, kad, kaip sako Gediminas Kirkilas, socialdemokratams trauktis iš koalicijos neleidžia partijos statutas, valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis Ramūnas Karbauskis vadina požiūrio klausimu.

Ramūnas Karbauskis tikisi, kad koalicija neskils.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis tikisi, kad koalicija neskils.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis tikisi, kad koalicija neskils.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis tikisi, kad koalicija neskils.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis tikisi, kad koalicija neskils.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis tikisi, kad koalicija neskils.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 30, 2017, 9:02 AM, atnaujinta Aug 30, 2017, 9:07 AM

„Aš manau, kad ta problema, kuri išreikšta socialdemokratų diskusijoje, tai ne statuto, o požiūrio klausimas. Frakcijos požiūris yra toliau dirbti koalicijoje, nes mūsų požiūriai sutampa daugeliu klausimų, nors būna ir nesutarimų. Socialdemokratai žino, kad geresnių partnerių už mus neras“, - „Žinių radijuje“ kalbėjo R.Karbauskis.

Primename, kad antradienį „Lietuvos ryto“ televizija pranešė, kad socialdemokratų gretose kyla nesutarimų. Partijos senbuviai, tokie kaip Gediminas Kirkilas, tikina, kad pasitraukti iš koalicijos jiems neleidžia statutas, nes toks scenarijus jame tiesiog nenumatytas.

Tuo tarpu socialdemokratų pirmininkui Gintautui Paluckui tokie svarstymai kelią juoką. Politikas sakė, kad jei statute numatyta galimybė tapti koalicijos dalimi, tai yra ir galimybė iš jos išeiti.

„Aš tiesiog galvoju, kad mūsų partnerių partijoje yra didelis ginčas dėl to, kokiais argumentais reikia pagrįsti likimą arba išėjimą iš koalicijos. Matome kardinalų skirtumą tarp frakcijos ir partijos pirmininko nuomonės.

Mes tik stebime procesą ir tikimės, kad sveikas protas laimės ir mes dirbsime valstybei. Jie pasiryžo būti valdžioje, bet tas jų ginčas išeina į viešumą“, - apie užvirusią košę dėl koalicijos kalbėjo LVŽS vedlys.

Jis teigė, kad kiekvienos partijos taryba turėtų galėti priimti sprendimą dėl tokių ir panašių klausimų. Jei to nepadaro taryba, gali prezidiumas. O jei ir šiam nepavyksta priimti sprendimo, galima šaukti partijos suvažiavimą. Tai – aukščiausias partijos valdymo organas, galintis keisti statutą.

Laukia, kol baigsis tyrimas

Itin didelės diskusijos kilo ir dėl Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pasiūlymo profesoriui Vytautui Landsbergiui suteikti prezidento statusą. Jau anksčiau R.Karbauskiui pasisakius prieš šią idėją, pirmadienį Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narė socialiniame tinkle pasidalijo įrašu apie tai.

Jame ji rašė, kad R.Karbauskis niekada nenorėjo dirbti taip, kad Lietuva eitų vakarų kryptimi. Ji taip pat teigė, kad R.Karbauskis nepritarė Lietuvos narystei NATO bei Europos Sąjungoje.

„Valstiečių“ lyderis prisiminė, kad tai nėra pirmasis atvejis, kai jis yra kaltinamas prorusiškumu ir tai, pasak jo, yra konservatorių ginklas, naudojamas prieš jį:

„Imtasi naudotis savo ginklais. Priminsiu tokią situaciją, kad, gal dvi dienas po rinkimų, pasirodė informacija apie, neva, egzistuojančią kažkokią pažymą ukrainietišką, apie tai, kad aš bendradarbiauju su kažkokiomis svetimų valstybių tarnybomis.“

Anot R.Karbauskio, prokuratūra pradėjo tyrimą tam, kad išsiaiškintų, kas sukūrė tą pažymą. Pats LVŽS vedlys teigė, kad jos platinimu užsiėmė konservatoriai, tačiau neaišku, ar būtent jie ją ir sukūrė.

Galima svarstyti dėl privilegijų

Apie tai, kad V.Landsbergiui būtų suteiktas prezidento statutas, R.Karbauskio teigimu, negali būti kalbos. Tiesa, jis neneigė, kad būtų galima svarstymai dėl papildomų garantijų suteikimo, bet priminė, kad praėjęs Seimas atsisakė V.Landsbergiui įteikti Laisvės premiją.

„Teisiškai to padaryti (suteikti prezidento statuso – aut.) neįmanoma. Galima tik šnekėti apie privilegijas ar dar ką, tai būtų atskira diskusija, bet tai kaži ar pavyktų padaryti.

Nėra jokio politinio pagrindo vienam ar kitam požiūriui. Niekas neabejoja V.Landsbergio darbais ir jo įtaka tam laikotarpiui. Tik sakau, kad tai, ką pasakė Seimo pirmininkas nėra svarstoma“, - sakė R.Karbauskis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.