Per „Zapad“ pratybas Dalia Grybauskaitė išskrenda į JAV

Rugsėjo viduryje šalia Lietuvos prasidėsiančių karinių pratybų „Zapad“ laukiama su nerimu. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pratybas yra pavadinusi Rusijos pasiruošimu karui su Vakarais.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Pratybas atidžiai stebės ir Lietuva.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pratybas atidžiai stebės ir Lietuva.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Arturas Paknys, „Lietuvos ryto“ televizija

Sep 5, 2017, 6:18 PM, atnaujinta Sep 5, 2017, 6:42 PM

Tačiau pati šalies vadovė per pratybas išvyksta į Ameriką, praneša „Lietuvos ryto“ televizija.

Tokia jos komandiruotė vertinama skirtingai. Vieniems atrodo, kad vyriausioji ginkluotųjų pajėgų vadė grėsmės akivaizdoje turėtų likti su tauta. Kiti aiškina, kad „Zapad“ pratybos pernelyg sureikšminamos, jeigu net šalies vadovė nekeičia komandiruočių planų. 

Prie Lietuvos sienų Rusija ir Baltarusija jau telkia tūkstantines karines pajėgas. Rugsėjo viduryje prasidės prieš Baltijos šalis nukreiptos karinės pratybos „Zapad“. 

Kad situacija regione įtempta kalba daug politikų ir gynybos ekspertų. Prezidentė Dalia Grybauskaitė pratybas„Zapad“ netgi yra pavadinusi Rusijos pasiruošimu karui su Vakarais.  

Tačiau neramiu šaliai metu, pačios prezidentės Lietuvoje nebus. Ji ruošiasi išvykti į Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesiją Niujorke, kur rugsėjo 19 dieną sakys kalbą. Kurią tiksliai dieną Grybauskaitė išvyks iš Lietuvos, prezidentūra neatskleidžia. 

„Iš principo ištrimitavom visam pasauliui apie galimą karinę invaziją į mūsų valstybę ir keista, kad tuo metu, kai ta grėsmė labiausiai padidėja, vyriausias karinių pajėgų vadas nusprendžia išvažiuoti iš valstybės ir ne kur nors netoli, bet už jūrų marių, tai daugiau negu keista. 

Kiek man žinoma, būtent kariškiams duotas įsakymas neišvykti iš Lietuvos teritorijos. Jie yra tokioj parengty, kad jeigu kas, per trumpiausią laiką galėtų imti ginklą į rankas ir ginti savo valstybę“, – sakė Seimo narys Povilas Urbšys.

Pagal Konstituciją, būtent prezidentas ginkluoto užpuolimo atveju, priima sprendimą dėl gynybos, įveda karo padėtį ar skelbia mobilizaciją. Kai kurie ekspertai sako, kad prezidentės išvyka į Ameriką leidžia manyti, jog „Zapad“ pratybų pavojus pernelyg sureikšmintas. 

„Tas veiksmas, kad tuo metu gali ir nebūti Lietuvoje atsakingiausio asmens, tai reiškia, kad jie iš tikrųjų gana ramiai žiūri į tą dalyką. O visuomenė savo eiga tegu jaudinasi. Man nepatinka tokia situacija, tai yra spekualiacija visuomenės jausmais saugumo klausimais“, – sakė buvęs VSD vadovas Mečys Laurinkus. 

Kitaip galvoja politikos apžvalgininkas Marius Laurinavičius.

„Aš nematau jokių esminių grėsmių dėl šitų pratybų jeigu kalbant apie kažkokias karines grėsmes Lietuvai ar netgi Baltarusijos ten to scenarijaus kad ten pasiliks ta kariuomenė aš tikrai nematau galimybių.

Aš manau, kad esant tai situacijai tikrai nereikia kelti jokio ažiotažo, jokios panikos ir ramiai gyventi savo gyvenimą“, – komentavo M.Laurinavičius.

Pratybos „Zapad“ prie Lietuvos sienų vyksta kas kelerius metus. 

„Iš tikrųjų šitos pratybos vyksta reguliariai ir netgi kalbant apie pratybų scenarijų, jis dabar pakankamai agresyvus, bet jis buvo dar agresyvesnis kai buvo repetuojamas Lietuvos užėmimas iš dviejų pusių prieš keletą metų tose pačiose „Zapad“ pratybose, tai net ir to agresyvumo požiūriu nieko mes čia naujo nepamatysim“, – sakė politikos apžvalgininkas.

„Zapad“ pratybos Baltarusijoje ir Kaliningrade vyks rugsėjo 14–20 dienomis.

Tačiau anot ekspertų, net ir joms pasibaigus, Kremliaus grėsmė nesumažės. Todėl Lietuvai, gyvenant šalia agresyvių kaimynų, stiprinti savo gynybą reikia nuolat.  

Galima tik prisiminti, kad po karinių pratybų 2008aisiais Kaukaze, Rusija įsiveržė į Gruziją. O 2014ais metais, po Rusijos pratybų prie Ukrainos sienų, prasidėjo karo veiksmai Rytų Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.