Slapuko politiko namai tapo mįsle gerbėjams

„Kur gyvena Ramūnas Karbauskis?“ – ieško į Naisius atvykę turistai, norintys išvysti šio kaimo puoselėtojo namus. Jiems tenka nusivilti – nors „valstiečių“ lyderis ten deklaravo gyvenamąją vietą, iš tiesų užsuka retai, o politiko keliai – paslaptingi.

Nors R.Karbauskis savo gyvenamąją vietą yra deklaravęs Naisiuose, į garsųjį kaimą atvykę turistai neranda jo namų.<br>V.Ščiavinsko, M.Patašiaus ir R.Vitkaus nuotr.
Nors R.Karbauskis savo gyvenamąją vietą yra deklaravęs Naisiuose, į garsųjį kaimą atvykę turistai neranda jo namų.<br>V.Ščiavinsko, M.Patašiaus ir R.Vitkaus nuotr.
Prieš rinkimus politikas aiškindavo, kad gyvena Kaune, Vytėnų mikrorajone.
Prieš rinkimus politikas aiškindavo, kad gyvena Kaune, Vytėnų mikrorajone.
Naisių gyventojai svarstė, kad R.Karbauskis galbūt apsistoja kultūros namuose.
Naisių gyventojai svarstė, kad R.Karbauskis galbūt apsistoja kultūros namuose.
„Valstiečių“ vedlys ketina įsikurti prabangioje rezidencijoje prie Kauno marių.
„Valstiečių“ vedlys ketina įsikurti prabangioje rezidencijoje prie Kauno marių.
Daugiau nuotraukų (4)

Rasa Karmazaitė, Ričardas Vitkus („Lietuvos rytas“)

Sep 5, 2017, 6:00 AM, atnaujinta Sep 5, 2017, 11:09 AM

„Norėjome pamatyti ne tik Naisių piliakalnį, bet ir paties R.Karbauskio namus, tačiau neradome. Kur jis gyvena?“ – klausė į redakciją paskambinę aukštaičiai, grįžę iš viešnagės blaiviausiame Lietuvos kaime.

„Lietuvos ryto“ žiniomis, 47 metų R.Karbauskis oficialiai gyvenamąją vietą yra deklaravęs būtent Naisiuose.

Ir anketoje, kurią pateikė Vyriausiajai rinkimų komisijai, politikas įrašė, kad gyvena Šiaulių rajone, Meškuičių seniūnijoje, Naisių kaime.

Visų Lietuvos gyventojų prievolė – deklaruoti gyvenamąją vietą ten, kur faktiškai ir gyvena. To reikalauja ir Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymas.

Tada kodėl į Naisius užsukę turistai neranda „valstiečių“ lyderio namų? Kur link Seimo Kultūros komiteto vadovas po posėdžių pasuka galingąjį visureigį „Cadillac Escalade“?

Gimtinėje – tik svečias

Pasirodo, savo gimtinę išpuoselėjęs R.Karbauskis ten – tiktai retas svečias. Taip tikino Naisių gyventojai.

Todėl ir ekskursijų dalyviams surasti politiko būstą vos pusę tūkstančio gyventojų turinčiuose Naisiuose – misija neįmanoma.

„Apie R.Karbauskio gyvenamąją vietą reikėtų klausti jo paties – aš nesu įgaliota atsakinėti apie Seimo narių gyvenamąsias vietas ir kitus dalykus“, – pareiškė Naisių bendruomenės pirmininkė Rita Žukauskienė.

Po kurio laiko atlyžusi R.Žukauskienė patikino, kad tikrai nežino, kur Naisiuose yra R.Karbauskio deklaruota gyvenamoji vieta. Esą žymusis kraštietis savo gimtinėje dabar yra retas svečias.

„Anksčiau Ramūnas Naisiuose lankydavosi dažniau, o tapęs Seimo nariu čia pasirodo retokai. Aptarti Naisius liečiančių projektų mes su R.Karbauskiu susitinkame darbo metu, o kur jis nakvoja, man neįdomu“, – pokalbį baigė R.Žukauskienė.

Statybininkai stengėsi

Apie Naisius pernai reportažą rengę „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistai buvo užsukę į Skersvėjų gatvę. Ten vieną iš namų renovavę statybininkai teigė, kad būstas priklauso R.Karbauskiui. Todėl jie stengėsi darbus atlikti kuo geriau.

Bet medinis namas net po renovacijos atrodė kukliau negu kitos Naisių sodybos. Todėl statybininkų patikinimas, kad jame turėtų gyventi politikas, kėlė abejonių.

Tai patvirtino ir Meškuičių seniūnijos, kuriai priklauso Naisiai, seniūnė Jolanta Baškienė.

„Namas priklausė Ramūno tetai. Jei neklystu, po remonto jame buvo apgyvendinta Naisių kultūros namų darbuotojo šeima.

Naisiuose laisvų namų nėra. Kelis būstus yra nupirkęs Agrokoncernas. Juose apgyvendinti koncerno darbuotojai.

Žinau, kad taip buvo išspręstas vienos daugiavaikės šeimos būsto klausimas. Agrokoncerno įmonėse įsidarbinę sutuoktiniai su vaikais gavo pastogę būtent tokiame name. O kur Naisiuose galėtų gyventi pats Ramūnas, nežinau“, – tvirtino J.Baškienė.

Į festivalį – su vairuotoju

Meškuičių seniūnė pasakojo, kad tapęs Seimo nariu R.Karbauskis vis rečiau užsuka į Naisius, dažniausiai – per festivalius. J.Baškienė nežino, kur tada jis apsistoja.

„Ramūnas atvažiuoja su vairuotoju, tai gal po renginių keliauja atgal arba gal permiega kokiame viešbutyje?

Kai kurie į Naisius atvykstantys turistai apžiūrėję vietos įžymybes traukia ieškoti R.Karbauskio sodybos. Jie taip pat spėlioja, kuris iš čia stovinčių namų galėtų priklausyti jam“, – patvirtino Meškuičių seniūnė.

Įsikūrė aktoriaus šeima

Name Skersvėjų gatvėje, kurį pernai rekonstravę statybininkai manė įrenginėją R.Karbauskiui, dabar gyvena vietos aktoriaus šeima. 107 kvadratinių metrų būstas priklauso Agrokoncernui.

Įmonė jį įsigijo 2012 metais. Tada namas buvo įvertintas 8 tūkst. eurų, jo atkūrimo sąnaudos (statybų vertė) – 39,5 tūkst. eurų.

Šalia esantys kiti pastatai – tai viralinė, tvartas, kluonas ir malkinė.

Pardavėja mato retai

Gal R.Karbauskio namus Naisiuose yra matę paprasti šio kaimo gyventojai?

Lietingą darbo dienos pavakarę, be kelių turistų, daugiausia vietinių žmonių buvo galima sutikti prie parduotuvių. Jų ten – kelios.

Užsukus į vieną akys nukrypo į matomiausioje vietoje išdėliotų alkoholinių gėrimų lentynas. Svaigalų asortimentas nesiskyrė nuo to, kurį galima surasti kitų kaimų ir miestelių parduotuvėse.

„Ar R.Karbauskis nesipiktina, kad girdote naisiškius?“ – „Lietuvos rytas“ paklausė pardavėjos.

Moteris šypsodamasi atsakė, kad pardavinėti alkoholį draudžiama tik per Naisiuose vykstančias šventes. O pardavėja paskubomis pridūrė: „Ramūnas į Naisius retai beužsuka.“

Kad parduotuvės lentynose alkoholio buteliai neužsiguli, patvirtino ir į ją užsukęs pusamžis vietos gyventojas, kurio vakarinio apsipirkimo krepšelyje iškart atsidūrė du dideli pigesnio stipraus alaus buteliai.

Vyriškis taip pat nežinojo, kur gyvena „valstiečių“ lyderis.

Parduotuvės prieigose lūkuriavusio kito pusamžio vyriškio liežuvis jau pynėsi: „Šiaip aš jau ne vietinis. Ruošiuosi vėl vykti į Švediją. O kur R.Karbauskio namai, nežinau. Girdėjau, jis įsirengęs kambarį kultūros namuose. Gal ten ir apsistoja?“

Priglaudžia kultūros namai?

Kad R.Karbauskis gali apsistoti Naisių kultūros namuose, svarstė ir gatvėje sutikta ilgametė naisiškė. Ji tikino, kad R.Karbauskis kaime namų neturi.

„Jei jis čia turėtų sodybą ir joje gyventų, mes tikrai žinotume. Žmonės kalbėjo, kad Ramūnui atiteko tetos namelis.

Bet, kiek žinau, jis jį renovavo ir užleido gyventi aktoriui.

O kultūros namuose yra kambarys, kuriame gali apsistoti ir Ramūnas, ir kas nors iš kviestinių svečių“, – kalbėjo Naisių gyventoja.

Vaizdavo gyvenąs kukliai

Prieš rinkimus R.Karbauskis yra tvirtinęs, kad gyvena Kaune. Vytėnų mikrorajone, Užnerio gatvėje, jam priklauso erdvus mūrinis namas. Šalia įsikūręs ir Agrokoncerno, kurio akcininkas yra politikas, biuras.

Šį namą prieš rinkimus į Seimą Agrokoncerno savininkas rodė ir žurnalistams. Politikas pabrėždavo, kad gyvena kukliai, baldus pirkęs prieš 25 metus.

Į šį namą duodama interviu žurnalui „Žmonės“ žurnalistus buvo pakvietusi ir Lina Karbauskienė. Ispanijoje įsikūrusi politiko žmona į Kauną buvo užsukusi tik trumpam, kai kilo skandalas dėl jos vyro ryšių su eksparlamentare Greta Kildišiene.

Tačiau dabar R.Karbauskis į Kauną užsuka retai. Taip tvirtino ten sutiktas apsaugininkas bei kiti Agrokoncerno darbuotojai. Jie pasiūlė politiko namų ieškoti kitur: „Ne čia, o Vilniuje jis apsistojęs. Dar sodybą prie marių turi.“

Įsikurs prie marių

Politiko rezidencija prie Meilės įlankos, Jakštonių kaime, jau baigiama įrengti. Ją juosia aukšta metalinė tvora. Nelegaliai suręstą tvorą buvo nurodyta pašalinti, bet R.Karbauskis rado būdą apeiti įstatymą.

Jam priklausanti įmonė Žemės ūkio inovacijų centras išrūpino leidimą nelaisvėje laikyti du danielius, tad tvora liko.

Sklypus Kauno marių regioniniame parke 2013 metais supirko Agrokoncernui priklausantis Žemės ūkio inovacijų centras.

Prieš metus paklaustas, kam gi jam prireikė tiek daug sklypų, R.Karbauskis tikino statysiantis mobiliąją asteroidų stebėjimo stotį. Esą krintantys asteroidai kelia grėsmę žemei.

Po „Lietuvos ryto“ publikacijų apie prabangią rezidenciją, nė iš tolo neprimenančią observatorijos, politikas pakeitė nuomonę – esą ten ketina gyventi. Prie marių statomas gyvenamasis namas, poilsio namas ir sandėlis neva yra investicinis projektas, kurį jis planuoja pirkti.

„Jeigu įpirksiu“, – kukliu apsimetė R.Karbauskis, prieš rinkimus pabrėždavęs, kad vidutinio lietuvio buitis pranoksta jo buitį.

Pro būsimų namų langus „valstiečių“ vedlys matys kerintį vaizdą į marias.

Kad jis atsivertų, teko paplušėti buldozerininkui – pakeisti reljefą, išvartyti medžius. Buvo padaryta 2262 eurų žala gamtai.

Priimdavo svečius Vilniuje

„Jis dar turėjo namus Vilniuje. Partijos bičiuliai užsukdavo ten pasitarti“, – teigė buvęs R.Karbauskio bendražygis iš Šiaulių.

Pašnekovas prisiminė, kad namo rūsyje buvo įrengtos gintaro dirbtuvės, esą „valstiečių“ lyderis vertėsi ir Baltijos aukso prekyba.

„Lietuvos rytas“ paklausė ir paties R.Karbauskio, kur jis iš tiesų gyvena ir sugrįžta po posėdžių Seime. Iš politiko atskriejo atsakymas, kad didžiąją privataus laiko dalį jis leidžia Naisiuose ir Kaune.

Tada kodėl „valstiečių“ vedlio ten nerandama, o išlaidos už degalus, kurias jis pateikė Seimo kanceliarijai, to neatspindi?

Nuo sausio iki birželio Seimo Kultūros komiteto vadovas automobiliui eksploatuoti iš parlamentinių lėšų išleido 750 eurų – po 125 eurus per mėnesį. Jo visureigis ryja apie 14,7–20 litrų 100 kilometrų.

Už melagingus duomenis gresia bauda

– Kodėl gyventojai, deklaruodami gyvenamąją vietą, turi nurodyti faktinę – kur iš tiesų gyvena? – „Lietuvos rytas“ paklausė Vidaus reikalų ministerijos Viešojo valdymo politikos departamento specialistų.

– Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo tikslas – rinkti ir kaupti duomenis apie asmenų gyvenamąją vietą, kad asmuo būtų pasiekiamas valstybės ir savivaldybių institucijoms. Šis tikslas gali būti pasiektas tik tada, kai visi Lietuvos Respublikos gyventojai deklaruos gyvenamąją vietą ten, kur faktiškai gyvena.

Todėl svarbu, kad renkami ir kaupiami oficialūs duomenys apie asmenų gyvenamąją vietą maksimaliai atspindėtų faktinę situaciją.

– Kokiais dar atvejais yra svarbus tikslus gyvenamosios vietos deklaravimas?

– Faktinis gyvenamosios vietos deklaravimas reikalingas ir formuojant savivaldybės biudžetą (kur vienas rodiklių yra savivaldybės gyventojų skaičius), kad savivaldybės galėtų racionaliai planuoti viešąsias paslaugas gyventojams.

Tikslūs duomenys apie asmenų deklaruotą gyvenamąją vietą svarbūs ir siunčiant teismo šaukimus, antstoliams išieškant skolas, policijai, organizuojant rinkimus.

– Kokios sankcijos gali grėsti, jei asmenys pateikia melagingus duomenis deklaruodami gyvenamąją vietą?

– Melagingų deklaravimo duomenų pateikimas užtraukia administracinę atsakomybę – įspėjimą arba baudą nuo 10 iki 14 eurų (siūloma griežtinti nuo 50 iki 100 eurų).

Pakartotinai padarytas administracinis nusižengimas užtraukia baudą nuo 14 iki 30 eurų (siūloma griežtinti nuo 100 iki 150 eurų).

Mažėja nedeklaravusiųjų gyvenamosios vietos

Gyventojų registras siekia kaupti aktualius ir tikslius duomenis apie šalies gyventojus.

Registrų centro duomenimis, į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą Lietuvoje įtraukta apie 70,5 tūkst. asmenų. Jų mažėja, nes beveik prieš metus tokių buvo apie 82 tūkst.

Prievolė deklaruoti tikslią gyvenamąją vietą yra svarbi, Registrų centras Kauno filiale penktadienį per Klientų dieną pradeda apie tai dalyti atmintines. Bus platinama ir elektroninė atmintinės versija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.