Svarbu: keičiasi stojimo į aukštąsias mokyklas tvarka

Dar prieš rugsėjo 1-ąją švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė kalbėdama apie nuo šių metų mokyklose atsirandanti brandos darbą, kurį gali rašyti abiturientai, sakė, kad tai bus pirmieji žingsniai link pokyčių vertinimo sistemoje.

Stojantiems 2019-ais metais bus taikoma nauja tvarka. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stojantiems 2019-ais metais bus taikoma nauja tvarka. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministrė J.Petrauskienė sakė, kad dar bus žengiami pirmieji žingsniai link kaupiamojo balo. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ministrė J.Petrauskienė sakė, kad dar bus žengiami pirmieji žingsniai link kaupiamojo balo. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Viceministras G.Viliūnas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Viceministras G.Viliūnas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-09-05 14:10, atnaujinta 2017-09-05 14:16

„Tai pirmieji žingsniai link naujos vertinimo sistemos – kaupiamojo balo, kai svarbūs ne tik formalūs akademiniai pasiekimai, bet ir bendra mokinio veikla“, – pristatydama naujoves kalbėjo ministrė.

Tačiau panašu, kad pirmieji žingsniai žengiami gerokai greičiau, nei buvo galima pagalvoti. Jau 2019-aisiais abiturientams stojant į aukštąsias mokyklas – universitetus ir kolegijas – bus atsižvelgiama ne tik į jų valstybinių brandos egzaminų rezultatus, bet ir į turimus mokomųjų dalykų metinius įvertinimus. Tokią informaciją antradienį patvirtino Švietimo ir mokslo ministerija.

Kaip numato 2017 m. rugpjūčio 30 d. Švietimo ir mokslo ministerijos patvirtinti minimalūs rodikliai, 2019-aisiais priimant į universitetus ir kolegijas bus atsižvelgiama į stojančiųjų brandos egzaminų rezultatus, taip pat ir į metinių pažymių vidurkį.

„Siekiame, kad į aukštąsias mokyklas ateitų visapusiškai išsilavinę žmonės. Tad stojant į aukštąsias mokyklas bus vertinami ne tik brandos egzaminų rezultatai, bet ir pagrindinių dalykų metiniai pažymiai, kurie parodo, kaip stojantysis mokėsi mokykloje, – sako švietimo ir mokslo viceministras Giedrius Viliūnas. – Iki šiol koncentruojantis tik į egzaminus, dėmesys kitiems dalykas buvo nepelnytai sumenkęs“.

Nustatoma egzaminų kartelė

Naujoji tvarka numato, kad 2019-aisiais stojantieji į aukštąsias mokyklas privalės būti išlaikę lietuvių kalbos ir literatūros, matematikos ir užsienio kalbos brandos egzaminus tokiu rezultatu, kad bendras jų įvertinimų aritmetinis vidurkis būtų nemažesnis negu 40. Stojant į kolegijas, šių trijų valstybinių brandos egzaminų įvertinimų vidurkis turės būti ne mažesnis negu 25.

Tiesa, yra išimčių. Jos bus taikomos pasirinkusiems menų studijas. Pasirinkusiems šias studijas, vidurkis bus skaičiuojamas iš dviejų valstybinių brandis egzaminų – lietuvių kalbos ir literatūros bei užsienio kalbos.

Svarbūs bus metiniai pažymiai

2019-aisiais stojant į aukštąsias mokyklas taip pat bus atsižvelgiama į mokomųjų dalykų metinių įvertinimų vidurkį. Į universitetus galės būti priimami stojantieji, kurių penkių privalomų mokytis dalykų įvertinimų vidurkis bus ne mažesnis negu 7, į kolegijas – ne mažesnis negu 6.

Vidurkis bus skaičiuojamas pasirenkant penkis geriausius įvertinimus iš brandos atestato priede įrašytų aštuonių dalykų: lietuvių kalbos ir literatūros; gimtosios kalbos (baltarusių, lenkų, rusų arba vokiečių); užsienio kalbos; matematikos; istorijos arba geografijos, arba integruoto istorijos ir geografijos kurso; biologijos arba fizikos, arba chemijos, arba integruoto gamtos mokslų kurso.

Taip pat meninio ugdymo srities dalyko arba technologijų programos krypties dalyko, arba integruoto menų ir technologijų kurso, arba specializuoto ugdymo krypties programos dalyko; bendrosios kūno kultūros arba pasirinktos sporto šakos, arba specializuoto ugdymo krypties (sporto) programos dalyko.

Kaip numatyta Mokslo ir studijų įstatyme, 2019 metais minimalūs rodikliai pirmą kartą galios ne tik stojantiesiems į valstybės finansuojamas, bet ir į mokamas studijų vietas, tiek į valstybinius, tiek į nevalstybinius universitetus ir kolegijas.

Pagal Mokslo ir studijų įstatymą, minimalūs reikalavimai stojantiesiems į aukštąsias mokyklas tvirtinami prieš dvejus metus iki rugsėjo 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.