Tik pradėję Oro policijos misiją Belgijos naikintuvai jau vaikėsi rusus virš Baltijos

Perėmę ir pradėję Oro policijos misiją Baltijos šalyse Belgijos kariai jau po kelių valandų kėlė į orą naikintuvus, dislokuotus Emario aviacijos bazėje Estijoje. Pakilę belgai virš Baltijos jūros perėmė ir palydėjo Rusijos orlaivius.

 Belgijos naikintuvas F-16 virš Baltijos jūros lydi rusų orlaivį Su-27.<br> Belgijos KOP nuotr.
 Belgijos naikintuvas F-16 virš Baltijos jūros lydi rusų orlaivį Su-27.<br> Belgijos KOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2017, 3:42 PM

Kaip oficialiame pranešime informuoja NATO, Belgijos kariai savo naikintuvus F-16 į orą iš Emario aviacijos bazės kėlė antradienį po pietų. NATO radarai užfiksavo, kaip Rusijos oro erdvę ties Kaliningradu palieka du naikintuvai. Įskridę į tarptautinę oro erdvę virš Baltijos jūros, jie pasuko į šiaurę.

NATO informuoja, kad kariniai orlaiviai nebuvo įjungę autoatsakiklių ir nebendravo su skrydžių valdymo centrais. Todėl pagal galiojančias standartines procedūras į orą iš Emario aviacijos bazės Estijoje buvo pakelti vos prieš kelias valandas Oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdyti pradėję Belgijos naikintuvai F-16.

Belgai bekraštėje dangaus platybėje surado rūpestį keliančius naikintuvus. Paaiškėjo, kad tai yra Rusijos naikintuvai Su-27. Jie tarptautinėje oro erdvėje pasitiko iš žemyninės Rusijos dalies atskridusį sunkųjų transporto orlaivį Il-76.

Su-27 apsisuko ir transporto lėktuvą nulydėjo į Kaliningradą. Tuo tarpu rusų orlaivius identifikavę ir lydėję Belgijos orlaiviai grįžo atgal į Emarį.

Stebimas suaktyvėjimas

Kitą savaitę Rusijos ir Baltarusijos kariuose poligonuose vyks rūpestį NATO keliančios didelio masto pratybos „Zapad 2017“. Spėjama, kad jų scenarijus bus puolamojo pobūdžio.

Dalis šių pratybų vyks ir Kaliningrado srityje esančiuose poligonuose. Todėl neatmetama, kad pastaruoju metu suintensyvėję Rusijos aviacijos skrydžiai virš Baltijos gali būti susiję su pasirengimu mokymams.

Lietuvos krašto apsaugos ministeriją skelbė, kad vien praėjusią savaitę NATO oro policijos funkcijas Baltijos šalyse vykdantys naikintuvai septynis kartus kilo atpažinti ir lydėti tarptautinėje oro erdvėje virš Baltijos jūros skridusių Rusijos Federacijos karinių orlaivių. Bent keliais atvejais tai buvo transportiniai orlaiviai, galintys gabentį karinę techniką ir nemažą kiekį karių.

Trečiadienį virš Baltijos taip pat buvo stebimas Rusijos karinių orlaivių, tarp jų ir transporto lėktuvų, judėjimas. 

NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse šiuo metu vykdo Aviacijos bazėje greta Šiaulių dislokuoti JAV kariai su naikintuvais F-15. Emario bazėje dislokuoti belgai su nakintuvais F-16.

Apie perimtus lėktuvus

Antradienį Belgijos karių perimti naikintuvai Su-27 (pagal NATO klasifikaciją – „Flanker“) yra sovietų laikais sukurti daugiafunkciniai labai manevringi karo orlaiviai, galintys atlikti užduotis bet kokiomis oro ir paros meto sąlygomis. Su-27 skirtas oro erdvės užvaldymui ir kontrolei.

Šis orlaivis gaminamas nuo 1977 metų ir tai mūsų dienomis tai yra vienas iš pagrindinių Rusijos armijos karinių lėktuvų.

Dar sovietų laikais pradėtas gaminti Il-76 (pagal NATO klasifikaciją – „Candid“) yra skirtas desantuoti kariams, pervežti keleiviams, taip pat ir gabenti kovinę techniką, įskaitant vidutinius tankus.  

Tai keturių variklių sunkusis krovininis lėktuvas, 1967 m. pradėtas kurti kaip komercinių krovinių pergabenimo platforma. Šiuo metu karines jo versijas (įskaitant ir degalų papildymo ore orlaivius ar net skraidančias vadavietes) naudoja nemažai valstybių Europoje, Azijoje ir Afrikoje.

Lėktuvą valdo 6-7 žmonių įgula, orlaivis gali į orą kelti iki 47 t krovinį arba 126 pilnai ginkluotus desantininkus, 9-12 km aukštyje jis išvysto 760-800 km/val. greitį.

Pusiau krautas (su kroviniu iki 20 t) šis lėktuvas nepasipildydamas degalų gali nuskristi iki 7 tūkst. 200 km. Krautas pilnai (42 t), jis degalų turėtų pildytis jau po 4 tūkst. 200 km.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.