Lietuvis diplomatas Maskvoje: jau užteks interviu

„Per ketverius metus daviau daugiau nei 250 interviu, todėl šiandien jų nebus“, – šmaikštavo kadenciją baigiantis ES ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas, surengęs atsisveikinimo vakarėlį žurnalistams „Rose Bar“ restorane Maskvos centre.

Per atsisveikinimo su Maskvos žurnalistais vakarėlį V.Ušackas ir kalbėjo rimtai, ir juokavo.<br>A.Savatejevo nuotr.
Per atsisveikinimo su Maskvos žurnalistais vakarėlį V.Ušackas ir kalbėjo rimtai, ir juokavo.<br>A.Savatejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 8, 2017, 9:25 PM

Europos Sąjungos diplomatiniam korpusui 52-ejų V.Ušackas vadovavo ketverius metus. Į jo vietą jau paskirtas dabartinis Vokietijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Markus Edereris.

Pastaruoju metu lietuvis diplomatas dažnai dalyvauja ir oficialiuose atsisveikinimo priėmimuose, kuriuos rengia Rusijos valdžios institucijos, ir draugiškuose vakarėliuose.

„Man, nedidelio Lietuvos miesto vaikinui (gimė Skuode. – Red.), buvo didelė garbė atstovauti 28 Europos Sąjungos šalims Rusijoje tokiu sudėtingu ir kritiniu mūsų santykių metu.

Neslėpsiu, tai tapo dideliu profesionalumo iššūkiu ne tik man, bet ir visiems mums.

Niekas nelaukė, kad Europos Sąjungos ir Rusijos santykiai atsidurs tokiame dugne – priešpriešos, didžiulių prieštaravimų ir net konflikto situacijoje.

Mano komanda ir aš padarėme viską, ką galėjome, bet ne viską, ko norėjosi. Mes atstovavome Europos Sąjungos interesams ir juos gynėme. Taip pat padarėme viską, kas nuo mūsų priklausė, kad apgintume bendražmogiškas vertybes, geros kaimynystės sambūvio principus, kad išsaugotume tiltus ir ryšius tarp mūsų tautų“, – kalbėjo V.Ušackas maskviečiams žurnalistams, kurių susirinko apie šimtą.

Ambasadorius dirbo ne tik savo biure. Per ketverius metus jis surengė net 110 kelionių po visą Rusiją – nuo Kaliningrado iki Južno Sachalinsko, nuo Abrau Diurso iki Anadyrio.

Dalyvavo 300 įvairių forumų, konferencijų, seminarų, o savo rezidencijoje priėmė maždaug šešis tūkstančius svečių.

„Tai daugiau nei gyventojų mano gimtajame mieste Skuode“, – priminė lietuvis.

V.Ušacko ir jo žmonos Loretos namuose Maskvoje surengtuose priėmimuose lankėsi dešimtys rašytojų, muzikantų, dailininkų, keliautojų, politikų.

„Vyno butelių, kurie išgaravo mūsų renginių metu, skaičiaus man primygtinai rekomendavo neminėti“, – su šypsena tarstelėjo ambasadorius.

V.Ušackas visuomet siekė būti diplomatiškas, bet principiniais klausimais likdavo tvirtas, tai pademonstravo net atsisveikinimo su žurnalistais vakarėlyje: „Mano nuomonė lieka nepakitusi: Rusija turi europinę ateitį. Bet kelias į Europą eina per Kijevą, pagarbą Ukrainos nepriklausomybei ir europietiškam jos pasirinkimui.“

Šie žodžiai buvo palydėti draugiškų plojimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.