Po tragiškos 9-mečio žūties ant traukinio bėgių – ilgai lauktos permainos

Birželį vaiko žūties ant geležinkelio bėgių sukrėsta Palemono bendruomenė prieš naujuosius mokslo metus sulaukė džiugios naujienos – pagaliau čia esančiai gimnazijai skirtas geltonasis autobusiukas.

Palemono gimnazijos direktorė R.Baniulienė įsitikinusi, kad kelionė vaikams šiais mokslo metais bus saugesnė. Vasarą ant bėgių žuvo šios gimnazijos moksleivis.<br>A.Karaliūno nuotr.
Palemono gimnazijos direktorė R.Baniulienė įsitikinusi, kad kelionė vaikams šiais mokslo metais bus saugesnė. Vasarą ant bėgių žuvo šios gimnazijos moksleivis.<br>A.Karaliūno nuotr.
Palemono gimnazijos direktorė R.Baniulienė įsitikinusi, kad kelionė vaikams šiais mokslo metais bus saugesnė. Vasarą ant bėgių žuvo šios gimnazijos moksleivis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Palemono gimnazijos direktorė R.Baniulienė įsitikinusi, kad kelionė vaikams šiais mokslo metais bus saugesnė. Vasarą ant bėgių žuvo šios gimnazijos moksleivis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Palemono gimnazijos direktorė R.Baniulienė įsitikinusi, kad kelionė vaikams šiais mokslo metais bus saugesnė. Vasarą ant bėgių žuvo šios gimnazijos moksleivis.
Palemono gimnazijos direktorė R.Baniulienė įsitikinusi, kad kelionė vaikams šiais mokslo metais bus saugesnė. Vasarą ant bėgių žuvo šios gimnazijos moksleivis.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Karaliūnas, „Lietuvos rytas“

2017-09-10 14:47

„Daugybę metų prašėme autobusiuko, tačiau tik šiemet reikalai pajudėjo“, – džiūgavo Palemono gimnazijos direktorė Ramunė Baniulienė apžiūrinėdama kieme stovintį tviskantį „Mercedes-Benz“.

Pedagogė neabejojo, kad gavus šią transporto priemonę dėl vaikų kelionės ramiau jausis tiek moksleivių tėvai, tiek mokytojai.

Geltonojo autobusiuko poreikį įrodė pasipylę tėvų prašymai dėl jų atžalų pavėžėjimo.

Autobusiuku važinės beveik pusšimtis vaikų, todėl vairuotojui kasdien reikės atlikti mažiausiai du reisus prieš pamokas ir po jų.

Berniuką nušlavė traukinys

Dauguma Palemono gimnazijos moksleivių visą gyvenimą praleido prie geležinkelio, tačiau tai neapsaugo nuo nelaimės.

Birželį vietos bendruomenę sukrėtė skaudi nelaimė, kai elektrinis traukinys parbloškė 9 metų berniuką visai greta jo namų. Tai nutiko maždaug kilometras nuo Palemono geležinkelio stoties.

Vaikas žingsniavo vietinių pramintu taku per geležinkelį. Traukinio mašinistas iškart po nelaimės pasakojo matęs einantį vaiką, kuris paskutinę akimirką tartum sudvejojo, kuria kryptimi pasukti. Po baisaus smūgio berniukas žuvo.

Netoli nelaimės vietos gyvenantys palemoniškiai tikino, kad vaikai į kitoje bėgių pusėje esančią gimnaziją traukia tiesiausiu keliu, nors tai daryti labai nesaugu – driekiasi net trys geležinkelio linijos, o traukiniai lekia labai greitai. Jie norėtų, kad būtų įrengta požeminė perėja.

Aiškina, bet ne visi išgirsta

„Daugybę kartų jiems aiškinome, kaip reikia saugiai elgtis geležinkelyje, tačiau prie kiekvieno vaiko prievaizdo negalime pastatyti“, – kalbėjo R.Baniulienė.

Pasak pedagogės, vaikai per bėgius eina tiesiausiu keliu ir dažnai rizikuoja. Birželį įvykusi skaudi nelaimė tik patvirtino jos žodžius.

R.Baniulienė tikino nenumananti, kaip galėjo įvykti nelaimė ir kodėl vaikas nepajuto artėjančio pavojaus. Visi šeimos nariai puikiai žinojo apie traukinių keliamą grėsmę, mat visą gyvenimą praleido prie geležinkelio.

Berniukas žuvo likus vos porai savaičių iki išvykimo į Nyderlandus. Jis jau buvo atsisveikinęs su gimnazijos mokytojais ir mokslus ketino tęsti užsienyje. Po nelaimės šeima planų nepakeitė ir apsigyveno Nyderlanduose.

Atnaujins visą Marių gatvę

Palemono gimnazijos vadovė R.Baniulienė tikino, kad pavojai vaikų tyko ne tik ant geležinkelio bėgių, mat tenka žingsniuoti neapšviestomis gatvėmis, šaligatvių nėra. Direktorei susidarė įspūdis, kad miesto valdžia porą dešimtmečių buvo užmiršusi Palemoną, o teigiami pokyčiai prasidėjo tik praėjusiais metais.

Kauno savivaldybės atstovai žadėjo, kad netrukus bus rekonstruota Marių gatvės dalis iki Palemono gatvės, įrengiant sankirtą su „Rail Baltica“ geležinkelio trasa.

Savivaldybė dar šiais metais tikisi parengti pagrindinės Palemono arterijos – visos Marių gatvės techninį projektą, kuriame bus numatytas gatvės atnaujinimas, įskaitant ir šaligatvių įrengimą. Projektą planuojama įgyvendinti 2018 metais.

Patikimiausia užkarda – tvora

Donatas Bukis

Palemono gimnazijos tarybos pirmininkas

„Geltonasis autobusiukas išties padės atokesnėse vietovėse gyvenantiems vaikams patogiau ir saugiau pasiekti gimnaziją, tačiau efektyvių saugumo priemonių galėtų būti ir daugiau.

Visą geležinkelio ruožą ties Palemonu reikėtų aptverti tvora, kaip daroma užsienio šalyse. Vaikams nuolat primename apie pavojų, tačiau jie yra smalsūs ir kartais tas smalsumas gali pražudyti.

Ne mažiau svarbūs šaligatviai, mat daugelyje gatvių greta Palemono gimnazijos jų visai nėra arba jie visiškai nepritaikyti vaikams.

Gimnazijos prieigose ant gatvių nėra ir vadinamųjų gulinčių policininkų – tai specialūs kalneliai, priverčiantys vairuotojus sumažinti greitį. Tokios saugumo priemonės įrengtos prie daugelio miesto švietimo įstaigų ir jos labai veiksmingos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.