„Zapad“ dienoraštis (2): generolas skaičiuoja kaimynų pajėgas

Baltarusija tik prieš porą savaičių ėmė daugiau kalbėti apie bendras su Rusija pratybas „Zapad“. Iki tol apie šį didžiulį renginį Lietuvos pašonėje buvo tik užuominos, lyg jis nebūtų vertas dėmesio.

 Šiųmetės pratybos „Zapad“ Baltarusijoje – antrosios. Jos vyko ir 2013 metais. <br> Reruters/Scanpix nuotr.
 Šiųmetės pratybos „Zapad“ Baltarusijoje – antrosios. Jos vyko ir 2013 metais. <br> Reruters/Scanpix nuotr.
Ankstesnės pratybos „Zapad“ vyko 2013 metais.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
Ankstesnės pratybos „Zapad“ vyko 2013 metais.<br>„RIA Novosti“/“Scanpix“ nuotr.
 O.Belokonevas prieš kelias dienas paaiškino pratybų „Zapad“ ypatybes.<br> mil.by nuotr.
 O.Belokonevas prieš kelias dienas paaiškino pratybų „Zapad“ ypatybes.<br> mil.by nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas

Sep 14, 2017, 8:03 PM, atnaujinta Sep 14, 2017, 8:42 PM

O prieš kelias dienas Baltarusijos gynybos ministro pirmasis pavaduotojas Olegas Belokonevas pareiškė: tai yra Baltarusijos gynyba ir čia pagalbą šiai valstybei ateina Rusija.

Kartu jis smulkiai išvardijo, kokios karinės pajėgos sutelktos kaimynų valstybėse. Jo žodžiais, pratybos vyksta tvyrant nepaprastai politinei ir karinei situacijai.

Baltarusija žvalgosi į NATO

Šiųmetės pratybos „Zapad“ Baltarusijoje – antrosios. Jos vyko ir 2013 metais. Tuo tarpu Rusijoje, dalyvaujant ir Baltarusijai, jos vyko 2011 ir 2015 metais ir buvo pavadintos „Sąjungos skydas“.

Ir čia O.Belokonevas ima dairytis į kaimynus: Baltijos valstybėse ir Lenkijoje įkurti NATO centrai, pirminio reagavimo pajėgos padidintos nuo 25 iki 40 tūkst. žmonių, keturios daugiatautės taktikos grupės pasiruošusios bet kurią minutę.

Anot O.Belokonevo, Lenkijoje įsikūrusi JAV tankų brigada. O Baltijos valstybėse ir Lenkijoje karinį kontingentą sudaro 8 tūkst. kariškių. Kur dar 72 tankai, 250 šarvuočių, 16 savaeigių ir tempiamų haubicų, 17 sraigtasparnių.

Baltarusijos generolas majoras stebėjosi: visai pašonėje statomos NATO ginkluotės ir technikos saugyklos, tobulinamas aerodromų tinklas, vystoma logistikos sistema, kuri leis NATO pajėgas per trumpiausią laikotarpį permesti iš vienos vietos į kitą.

Stebisi, kad daugėja pratybų

O.Belokonevas bedė pirštu ir į padidėjusį kaimynų valstybėse pratybų skaičių. Baltarusijos duomenimis, lyginant su 2009 metais, jų padaugėjo du kartus. Jeigu iki 2014-ųjų kasmet vidutiniškai vykdavo 41 pratybos, tai 2015-aisiais jų skaičius išaugo iki 76, o pernai – 83. Šiaisi metais planuojamos 85 karinės pratybos.

Baltarusijos gynybos ministro pirmasis pavaduotojas viską žino ir apie pratybose dalyvaujančius kariškius. Štai 2009-2013 metais į jas vidutiniškai būdavo kviečiama 38 tūkst., 2014 metais – 52 200, 2015 metais – 89 410, 2016 metais – 121 700, o šiemet planuojama 120 000 pratybų dalyvių. Ir pusė pratybų vyksta rytinėje NATO pusėje. Vienas Baltarusijos gynybos vadovų pripažino, kad ypatingas Šiaurės Atlanto aljanso aktyvumas 2017-ųjų antrajame pusmetyje yra atsakas į pratybas „Zapad“.

„Ir į tokį žymų karinės jėgos stiprinimą Baltarusija reaguoja ramiai“, – tvirtino O.Belokonevas. Kiek šiuose žodžiuose tiesos?

Prisiekė ištikimybę Rusijai

Ir čia O.Belokonevas pratrūko: ko kaimynai kelia tokį triukšmą dėl „Zapad“ pratybų?Juk, pavyzdžiui, NATO pratybos „Anakonda 2016“ buvo didžiausios Europoje nuo šaltojo karo pabaigos. Jose dalyvavo 24 valstybių atstovai, o „Zapad“ dalyvaus tik dviejų valstybių kariškiai ir technika.

Generolo majoro žodžiais sunku patikėti: neva pernykštes pratybas Lenkijoje ir „Zapad“ dydžiu net nėra ko lyginti. Kariškių jose esą dalyvavo 2 kartus daugiau, karinės technikos buvo sutelkta 4,5 karto daugiau, lėktuvų ir sraigtasparnių – 1,5 karto daugiau. Ir Baltarusija, O.Belokonevo tvirtinimu, nereiškė jokių priekaištų.

„O „Zapad“ – tai unikali galimybė spręsti uždavinius tobulinant Baltarusijos ir Rusijos nacionalinį saugumą“, – užbaigė O.Belokonevas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.