Sovietmečio garbintojas sulaukė ne Rusijos tankų, o antros bylos

Rusijos tankus ir karius su gėlėmis pasitikti žadėjęs vilnietis Jurijus Subotinas stos prieš teismą dėl sovietų nusikaltimų ir tarybinės valdžios aukštinimo ir šįkart gali atsidurti už grotų, nes iki šiol nėra sumokėjęs baudos, kuri jam buvo skirta už nesantaikos kurstymą. 

 Prieš trejus metus J.Subotinas žadėjo važiuoti į Donbasą ir kariauti separatistų pusėje, tačiau vis dar sėdi Lietuvoje ir garbina okupantus.<br> J.Stasevičiaus nuotr.
 Prieš trejus metus J.Subotinas žadėjo važiuoti į Donbasą ir kariauti separatistų pusėje, tačiau vis dar sėdi Lietuvoje ir garbina okupantus.<br> J.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2017, 5:38 PM

Teistumas ir 1883 eurų bauda nepakeitė save komunistu vadinančio 67 metų J.Subotino mąstymo. 

Teismo skirtos baudos nesumokėjęs ir dėl to į antstolių rankas patekęs vilnietis netrukus vėl turės minti teismų slenksčius, nes Vilniaus policija baigė ir teismui perdavė bylą, kurioje J.Subotinas kaltinamas nesantaikos kurstymu, sovietų agresijos pritarimu ir žmonių, nukentėjusiųjų nuo sovietų padarytų nusikaltimų, įžeidimu.

Tokiu grėsmingai skambančiu kaltinimu buvo įvertintas J.Subotino portale lrytas.lt parašytas komentaras, kuriame vilnietis bandė apginti savo bendramintį iš Klaipėdos rajono Vaidą Lekstutį, kuris taip pat yra pripažintas kaltu dėl tautinės nesantaikos kurstymo.

„Ačiū Stalinui, Sniečkui ir tarybų valdžiai! Kam nepatinka būti kartu su Rusija – von nakui iš Lietuvos! Čemodan-vokzal-Amerika. Jurijus Subotinas“, - pernai lapkričio 30-osios naktį parašė J.Subotinas.

Jo keiksmažodžiais atskiestas ir meile sovietmečiui dvelkiantis komentaras, nepatiko jaunam vilniečiui. Vyras kreipėsi į policiją, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuris tęsėsi beveik devynis mėnesius. 

Į apklausą iškviestas J.Subotinas bandė neigti rašęs komentarą, tačiau buvo nustatyta iš kokio kompiuterio buvo rašytas komentaras, o buvusi J.Subotino žmona patvirtino, kad tą naktį prie jos kompiuterio sėdėjo ir komentarus internete rašė buvęs jos sutuoktinis.

Tai jau antras kartas, kai bylas J.Subotinui iškelia neabejingi Lietuvos piliečiai. Pirmoji byla sovietų tankų šaukliui buvo iškelta Kęstučio Rupulevičiaus, buvusio aktorės Astos Baukutės vyro, iniciatyva. 

Jis surinko J.Subotino pasisakymus internete, kuriuose buvo teigiama, kad tik Rusija gali išgelbėti Lietuvą, o kitaip mąstantiems grasinta trėmimais į Sibirą ir kreipėsi į teisėsaugą.

„Tik rusų tankai grąžins lietuviui norą gyventi. Taip buvo 1940 metais, taip bus ir dabar“, - ne viename savo komentare rašė J.Subotinas.

Vėliau prie bylos buvo pridėtas ir LNK laidos „KK2“ įrašas, kuriame J.Subotinas kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir pareiškė, kad pats suburs du kuopas lietuvių, kurie su ginklais rankose kovos prieš Lietuvos valdžią ir jos žmones.

„Patikėkit manimi, ir jeigu dabar ateitų rusų kariai į Lietuvą, tai būtų panaši situacija, kaip keturiasdešimtaisiais metais. Jie susitiktų, bučiuotųsi, su gėlėmis sutiktų, bučiuotųsi su rusų kariais ir būtų laimingi iki išprotėjimo. 

Gerbiamas Rusijos federacijos prezidente, absoliuti dauguma broliškos Lietuvos žmonių nori, kad jūs nepaliktumėte mūsų bėdoje ir padėtumėte taip pat, kaip broliška rusų liaudis šiuo metu padeda naujajai Rusijai. 

Dvi kuopas tikrai surinkčiau, va dabar šiandien surinkčiau dvi kuopas lietuvių, nebūtinai vilniečių, ir tarp kitko, domėjausi, absoliuti dauguma Lietuvos tautybės“, - kalbėjo J.Subotinas.

Pirmosios instancijos teismas J.Subotiną buvo išteisinęs, tačiau nuosprendis buvo apskųstas ir priimtas visiškai priešingas sprendimas.

Kadangi J.Subotinas teismo jam skirtos 1883 eurų baudos nesumokėjo ir neturi turto, kurį antstoliai galėtų parduoti, antras nuosprendis vyrui gali būti lemiamas, nes už sovietų nusikaltimų neigimą yra numatoma laisvės atėmimo bausmė iki dvejų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth