Kliuvo visiems: koalicijos nebėra, konservatoriai kaip turgaus prekeiviai, o R.Karbauskis turi „talibaninį" flangą

 „Man Seimo rudens sesija atrodo pilko veido“, - „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ kalbėjo Liberalų sąjūdžio vedlys Remigijus Šimašius. Pasak jo, prieš kiek mažiau nei savaitę prasidėjusioje parlamento sesijoje trūksta esminių klausimų sprendimų.

Remigijus Šimašius pasisakė apie Seimo sesiją ir politines partijas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius pasisakė apie Seimo sesiją ir politines partijas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius pasisakė apie Seimo sesiją ir politines partijas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Remigijus Šimašius pasisakė apie Seimo sesiją ir politines partijas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gintautui Paluckui liberalų vedlys palinkėjo sėkmės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Gintautui Paluckui liberalų vedlys palinkėjo sėkmės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-09-15 09:01, atnaujinta 2017-09-15 09:22

Įdomus tik du klausimai

Liberalų pirmininkas sakė manantis, kad įdomus yra tik du sesijos darbotvarkėje numatyti klausimai. Tiesa, tik vieną jų R.Šimašius vertina teigiamai. Jis pasidžiaugė, kad Seimas imsis spręsti valstybės tarnybos problemų – sieks daugiau lankstumo, daugiau motyvacijos gerai dirbantiems valstybės tarnautojams, kad valstybės tarnyba būtų mažesnė, bet veiktų geriau.

Tačiau nerimą kelia tai, kad planuojama imtis ir pensijų fondų. Pasak jo, pensijų fondų problema yra akivaizdi. R.Šimašius kalbėjo, kad pensijų fondai gali veikti tik tada, kai yra pasiekiamas tam tikras mastas, o tas mastas tiek ekonominės krizės metu, tiek po jos buvo pamažintas.

Anot R.Šimašiaus gavosi taip, kad žmonės, kurių 2 proc. atlyginimo pereina į pensijų fondus, už administravimą moka neproporcingai didelius mokesčius. Kai buvo didinamos socialinio draudimo pensijos, o tos, kurios kaupiamos pensijų fonduose didėjo pagal rinką, žmonės matė disproporcija, pradėjo kilti nepasitikėjimas. Tačiau šios problemos, kaip sakė liberalas, nėra imamasi spręsti.

„Aš suprantu iš valdančiosios daugumos žmonių šnekų, nes jos tik ir yra, o ne projektai, kad jie susėdo ir pasakė, kad reikia kažką daryti, bet ką – niekas nežino. Aš nesuprantu, kokią čia problemą norima spręsti“, - sakė R.Šimašius.

Koalicija kelia klausimų

Politikas nevengė įgelti braškančiai valdančiajai koalicijai sakydamas, kad nėra aišku, kodėl ji vis dar egzistuoja ir atrodo, kad ji tik išsprendė urėdijų klausimą ir dabar tarp valdančiųjų – štilis.

Paklaustas apie tai, kaip elgtųsi atsidūręs panašioje pozicijoje, kokioje šiuo metu yra socialdemokratų pirmininkas Gintautas Paluckas, R.Šimašius pastebėjo, kad tarp judviejų yra nemažai skirtumų. Jis taip pat teigė, kad jau kone mėnesį aišku, kad socdemai paliks valdančiąją koaliciją.

„Aišku, kad socialdemokratai nedalyvaus koalicijoje taip, kaip jie neva formaliai dalyvauja šiandien. De facto jie jau nedalyvauja ir jų sprendimas de facto yra priimtas. Jeigu užsuki per skyrius apklausą ir skyriai pasako, kad nori trauktis, tai kaip tu gali paskui spręsti? Akivaizdu, kad sprendimas yra priimtas“, - kalbėjo R.Šimašius.

Kalbėdamas apie tai, kuo jo situacija skiriasi nuo G.Palucko, liberalų pirmininkas pasakė, kad pirmiausia tai G.Paluckas dalyvavo rinkimuose į Seimą, tačiau nelaimėjo, o tuo tarpu pats R.Šimašius net nebandė patekti į Seimą, nes neseniai buvo laimėjęs Vilniaus mero postą.

„Kalbant apie frakciją, Seimą ir skyrius, galiu pasidžiaugti, kad pas mus jei ir būna vidinių diskusijų, tai nėra taip, kad partija būtų į vieną pusę, o frakcija visiškai į kitą. O tai labai matoma pas socialdemokratus. Keista, kai taip būna“, - kalbėjo R.Šimašius.

Jis palinkėjo sėkmės G.Paluckui pertvarkant socialdemokratų partiją iš „senų bebrų kontoros į normalią partiją“.

Pas „valstiečius“ - du flangai

Remigijus Šimašius pakomentavo ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) situaciją. Pats liberalas tikino, kad jo vedamos partijos pozicija yra labai aiški – jie lieka opozicijoje, o LVŽS požiūris į valstybės gyvenimą ir vertybės yra kitokios, nei liberalų.

„Man atrodo, kad mūsų požiūris geresnis, kad žmogus turi būti laisvas ir atsakingas. Nereikia jam lipti ant galvos su visokiais reguliavimais ir mokesčių didinimais, ką dabar daro ir dar ruošiasi daryti Vyriausybė. Mes labai aiškiai pasakėme, kad dėl to į mus gali nesiremti“, - kalbėjo R.Šimašius.

Liberalų sąjūdžio pirmininko nuomone, konservatoriai elgiasi kaip „turgaus ar gatvės prekeiviai“, kurie išlindę gaudo galimybę, bando „prastumti palaikymą urėdijoms, už kažkokį PVM reikaliuką“. Jam tai atrodo keistoka.

Tuo tarpu pas „valstiečius“ R.Šimašiaus nuomone yra du flangai – talibaninis R.Karbauskio flangas ir S.Skvernelio racionalesnės politikos flangas.

„Faktas yra tas, kad bent jau Seime „valstiečiai“ yra tie, kurie jeigu gali pasirinkti protingo ir nelabai protingo, tai dažniausiai pasirinks antrą variantą“, - kritikos negailėjo R.Šimašius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.