Pribloškiantis pasiūlymas: uždaryti pasmirdusią etikos sargų virtuvę

Dabartinę Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) reikia išformuoti, kad ji nebedarytų gėdos nei šiai institucijai, nei valstybei. Tuo įsitikinę politikai, nes skandalai po etikos sargų stogu nerimsta.

Slapta įrašyti V.Kanapinsko (kairėje) ir S.Katuokos gąsdinimai valdininkui gali atsirūgti šiems Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nariams.
Slapta įrašyti V.Kanapinsko (kairėje) ir S.Katuokos gąsdinimai valdininkui gali atsirūgti šiems Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nariams.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2017, 11:43 PM, atnaujinta Sep 16, 2017, 11:53 PM

Šią savaitę „Lietuvos ryte“ buvo paskelbta informacija apie tai, kad kai kurie Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariai savo darbuotoją spaudė kuo greičiau išeiti iš darbo savo noru ir gauti kompensaciją, nes priešingu atveju po tarnybinio tyrimo jis būtų nubaustas ir išmestas į gatvę.

Tokius etikos sargų veiksmus skandalingais pavadino netgi jų pokalbyje minėtas vienas valdančiųjų „valstiečių“ lyderių Povilas Urbšys.

Šantažas už uždarų durų

„Tau yra dvi alternatyvos, žodžiu. Manau, pirma geresnė. Nu, pristatysiu pirmą. Žodžiu, parašai prašymą, kad atleistų iš darbo savo noru.

Gauni už atostogas, tas, kur sakei, du mėnesius, ir gauni du mėnesius plius, kiek priklauso tų išeitinių. Viena alternatyva tau.

Antra alternatyva – sudarom komisiją, žodžiu, ir gauni drausminę nuobaudą – atleidimą iš darbo. Nes tai bus jau sisteminis pažeidimas. Tų pažeidimų ne vienas. Išeini su nuobauda iš darbo be kompensacijų.

Ta pozicija yra pristatyta Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete, pirmininkas taip pasakė, kad reikia taip daryt.

Nu, žodžiu, tau dvi alternatyvos. Gerai pagalvojus, man atrodo, pirma geresnė“, – taip pokalbį su VTEK Prevencijos skyriaus vedėju Mindaugu Siauriu pradėjo dabartinis laikinasis VTEK pirmininkas Virginijus Kanapinskas.

Šį pokalbį, vykusį pavasarį, slapta įrašė pats M.Siaurys ir dabar jo stenogramą pridėjo prie oficialaus pasiaiškinimo VTEK dėl šiuo metu vykstančio tarnybinio tyrimo jo atžvilgiu.

Pokalbyje taip pat dalyvavo tuometis VTEK pirmininkas Romas Valentukevičius ir komisijos narys Saulius Katuoka.

„Aš dar galiu atskleisti. Virgis ne viską pasakė. Nu, mane nustebino susitikimas Seime.

Dieve mano, tau buvo skirta penkiolika minučių. Tavo klausimui buvo skirta penkiolika minučių! (...) Ten buvo pasakyta – duokit kompensaciją, buvo pasakyta. Buvo pasakyta, Virgi? Duokit kompensaciją, kad jo neliktų“, – per pokalbį M.Siaurį spaudė S.Katuoka.

„Ir P.Urbšys, ir paskui pirmininkas gi, pas pirmininką“, – taip M.Siaurio paprašytas patikslinti, kas davė tokius nurodymus ir po mėnesio patikrins, ar jie įgyvendinti, atsakė V.Kanapinskas.

Pirmininku, akivaizdu, vadino parlamento vadovą Viktorą Pranckietį.

„Aš nustebau, jis tavo pavardę irgi atsimena, – pridūrė S.Katuoka, o ilgo pokalbio pabaigoje lyg ir pasiteisino besispyriojančiam M.Siauriui. – Mes pastatyti į tokias vėžes, kad turim, galim elgtis tik pagal tokį scenarijų, kurį mes tau pasiūlėm.

Jeigu tu nesutiksi, sakau, trečiadienį prasidės tas ir tas. Jau viskas pasakyta, surežisuota.“

Nušalintas nuo pareigų

M.Siauriui vėliau atsisakius trauktis geruoju ir išėjus ilgų atostogų buvo pradėtas tyrimas – esą jis dažnai viršydavo savo įgaliojimus, dalindavo VTEK nuomonei prieštaraujančius viešus komentarus, nepagarbiai elgėsi su kolegomis ir komisijos nariais.

Rugsėjo pradžioje į darbą grįžęs ir pasiaiškinimą su pokalbio stenograma komisijai įteikęs Prevencijos skyriaus vedėjas šiuo metu yra nušalintas nuo pareigų.

Politikos užkulisiuose teigiama, jog M.Siaurys metamas iš komisijos ne tik dėl galbūt padarytų pažeidimų ar įgaliojimų viršijimo, bet pirmiausia dėl to, kad buvo „valstiečiams“ ir Prezidentūrai neįtikusio ir priversto atsistatydinti R.Valentukevičiaus dešinioji ranka.

Politikai stvėrėsi už galvos

„Lietuvos ryto“ pakalbintas P.Urbšys paneigė davęs nurodymus, kurie minimi pokalbyje, bet pripažino, kad kalbėjo su VTEK nariais apie M.Siaurį: „Komisijos nariai tuo metu aiškiai sakė, jog yra dvi problemos – tuometinis pirmininkas ir M.Siaurys.

Tada mes jiems ir sakėme, kad jeigu yra kokių nors pažeidimų, juos reikia nedelsiant ištirti ir taip spręsti problemą.“

Pasak politiko, ir pats M.Siaurys dabar pasitelkė pokalbio įrašus kaip šantažo bei keršto priemonę.

„Bet ir kita pusė privalėjo viską tirti be jokių šantažų ir spaudimų. Kiek suprantu, M.Siaurys greičiausiai skųsis teismui.

Jei ten bus įrodyta, kad viskas taip ir buvo, iš principo yra negerai. Tuomet vienareikšmiškai turi būti sprendžiamas klausimas dėl tų VTEK narių galimybės eiti pareigas, bus kalbama ne tik apie jų kompetenciją, bet ir apie etiką, moralinį pavyzdį kitiems.

Kaip tuomet galima pasitikėti komisijos tyrimais, jeigu tokie dalykai vyksta jos viduje?“ – „Lietuvos rytui“ kalbėjo P.Urbšys.

Dar griežtesnis buvo anksčiau Seimo etikos sargams ilgai vadovavęs Algimantas Salamakinas: „Žemiau kristi jau nėra kur. Manau, komisiją reikėtų išformuoti, po to taip pakeisti įstatymus, kad į ją galėtų būti deleguojami nepriklausomi, autoritetą ir gerą vardą visuomenėje turintys žmonės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.