Premjeras ir G.Landsbergis sutinka: V.Andriukaičio pasisakymai kenkia Lietuvai

 Eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis prisikalbėjo. Kaip jau skelbė naujienų portalas lrytas.lt Seimo konservatoriai kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį su prašymu inicijuoti Lietuvos atstovo Europos Komisijoje atšaukimą, dėl prorusiškumu kvepiančių pasisakymų.

 Politikai kirto V.Andriukaičiui - jo pasisakymai kenkia Lietuvos pozicijai.<br> lrytas.lt nuotr.
 Politikai kirto V.Andriukaičiui - jo pasisakymai kenkia Lietuvos pozicijai.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-19 11:38, atnaujinta 2017-09-19 13:56

„Vytenis Andriukaitis, būdamas Lietuvos deleguotas Europos Komisijos narys, akivaizdžiai pademonstravo, kad jam Lietuvos oficiali pozicija yra nepriimtina. Taip pat pademonstravo, kad jam Kremliaus lobistų argumentai yra artimesni.

Suprantama, kad kiekvienas Lietuvos pilietis gali turėti savo nuomonę ir ją viešai reikšti, tačiau kai tas pilietis yra Europos Komisijos narys – jo vieši pasisakymai yra žalingi Lietuvai ir labai naudingi Kremliui“, – anksčiau teigė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos (TS-LKD) pirmininkas.

Socialdemokratų, kuriems priklauso V.Andriukaitis, frakcijos Seime seniūnas Andrius Palionis pabrėžė, kad LSDP ir eurokomisaro pozicijos šiuo klausimu skiriasi. Šiuo metu Lietuvoje esantį V.Andriukaitį parlamente esantys socialdemokratai kvietėsi pokalbiui, tačiau to padaryti kol kas nepavyko.

„Bandysime derintis, kalbėti kai jis atvažiuos kitą kartą į Lietuvą. Sunku suderinti darbotvarkes“, - sakė A.Palionis.

Paklaustas, kaip reaguoja į konservatorių siūlymą atšaukti socialdemokratą, pasisakiusį už geresnius santykius su Rusija ir teigusi, kad Astravo AE grėsmės nekelia, iš Europos Komisijos, A.Palionis teigė tokių žodžių nevertinantis, nes atšaukti eurokomisaro negali nei LSDP, nei TS-LKD.

Lietuvos pozicija aiški

Premjeras Saulius Skvernelis buvo kiek griežtesnis, kalbėdamas apie dėl V.Andriukaičio pasisakymų susidariusią situaciją. Anot ministro pirmininko, tokie eurokomisaro išsireiškimai silpnina Lietuvos poziciją, kurią stengiamasi palaikyti tarptautiniu mastu.

Tiesa, spręsti klausimą dėl V.Andriukaičio atšaukimo, premjeras sakė neturintis teisinių priemonių.

„Tiek toje pačioje Europos Komisijoje, tiek man bendraujant su Komisijos pirmininku, laiko dalis buvo skiriama Astravo klausimui. Lygiai taip pat su vicepirmininkais, kurie buvo atvykę, mes turime tą bendrą supratimą. Tie žodžiai, kurie buvo išsakyti rusiškoje žiniasklaidoje buvo Lietuvos pozicijų silpninimas“, - sakė premjeras.

Tiesa, jis neneigė, kad politikas turi teisę garsiai išsakyti savo nuomonę, tačiau pabrėžė, kad Lietuvos pozicija dėl Astravo AE ir dėl santykių su Rusija Europos Komisijoje yra aiški. Taip pat S.Skvernelis pastebėjo, kad V.Andriukaičio pasisakymai nėra tiesiogiai susiję su darbu Komisijoje.

Nusitaikė į Prezidento postą?

Tuo tarpu kreipimąsi į premjerą pasirašęs G.Landsbergis sakė, kad daug klausimų kyla dėl laikotarpio, kurio metu pasirodė skandalingi V.Andriukaičio pasisakymai. Jo manymu keista, kad Lietuvos atstovas Europos Komisijoje trejetą metų tylėjo ir tik artėjant prezidento rinkimams pradėjo garsiai reikštis.

„Turbūt ne paslaptis, kad Vytenis Andriukaitis ne vieną sykį ir anksčiau yra sudaręs tikrai daug erdvės pamąstyti ar jis nebūtų vienas iš kandidatų dalyvauti prezidento rinkimuose. Ir jeigu mes tuos du dalykus, kaip du plius du sudedame, suprantame, kad ta kalba yra skirta prezidentiniams rinkimams, tai kampanijos pradžia“, - antradienį Seime žurnalistams sakė G.Landsbergis.

Jis priminė, kad Europos Komisijos taisyklės aiškiai nurodo, kad komisaras, dalyvaujantis rinkimuose, turėtų susitvarkyti savo pareigas Komisijoje ir tik tada užsiimti kampanija.

„Aš manau, kad tai būtų toks sąžiningas ir komisaro elgesys, ir Vyriausybės įvertinimas lygiai taip pat, kad jau jei gerbiamasis nori kandidatuoti, nori telkti žmones prieš Astravo grėsmę ir už geresnius santykius su Rusija, tai prašome, tegul daro, bet tik ne darbo komisijoje metu“, - sakė G.Landsbergis.

Konservatorių lyderis apgailestavo, kad nebuvo sulaukta griežto vertinimo iš premjero pusės. Tai G.Landsbergis pateisino braškančia valdančiąją koaliciją – esą jei S.Skvernelis griežtai pasisakys apie V.Andriukaitį, socialdemokratai gali pasiskubinti trauktis iš koalicijos.

„Opozicinė partija gali daug ką įžvelgti, bet mes kreipėmės į Vyriausybę ir klausėme ar jie mato tą patį, ką ir mes. Ar čia jų nuomone yra viskas tvarkoje, kad V.Andriukaitis apie tai nekalbėjo trejus metus, o dabar staiga artėjant prezidento rinkimams ėmė ir iššoko su tokia griežta, aiškia antilietuviška pozicija, nukreipta prieš mūsų nacionalinius interesus. Bent jau griežto vertinimo reikėtų iš premjero. Gaila, kad jo nebuvo“, - kalbėjo TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.