Priėmus PVM lengvatą šildymui – valstiečių vienybė subliuško

Antradienį Seimas ypatingos skubos tvarka pritarė Vyriausybės siūlymui laikinai sugrąžinti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą šildymui. Lengvata galios nuo spalio 1-osios iki gruodžio 31-osios. Nuo 2018 metų pradžios numatoma kompleksiškai peržiūrėti dabar taikomus PVM tarifus ir nustatyti nuolatinį sumažintą PVM tarifą šildymui, kuris greičiausiai bus 15 proc.

 Seimas antradienį pritarė 9 proc. šildymo PVM tarifui iki gruodžio 31d.<br>D.Umbraso ir J.Stacevičiaus nuotr.
 Seimas antradienį pritarė 9 proc. šildymo PVM tarifui iki gruodžio 31d.<br>D.Umbraso ir J.Stacevičiaus nuotr.
S.Jakeliūnas vienintelis iš savo frakcijos balsavo prieš Vyriausybės pasiūlymą.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
S.Jakeliūnas vienintelis iš savo frakcijos balsavo prieš Vyriausybės pasiūlymą.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis kartu su partijos kolegomis kreipėsi į prezidentę.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis kartu su partijos kolegomis kreipėsi į prezidentę.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
M.Majauskas kartu su partijos kolegomis kreipėsi į prezidentę.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
M.Majauskas kartu su partijos kolegomis kreipėsi į prezidentę.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Seimas antradienį pritarė 9 proc. šildymo PVM tarifui iki gruodžio 31d.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 Seimas antradienį pritarė 9 proc. šildymo PVM tarifui iki gruodžio 31d.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis kartu su partijos kolegomis kreipėsi į prezidentę.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
G.Landsbergis kartu su partijos kolegomis kreipėsi į prezidentę.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis teigė, kad toks sprendimas užtikrins 700 tūkst. žmonių naudojimąsi lengvata.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
R.Karbauskis teigė, kad toks sprendimas užtikrins 700 tūkst. žmonių naudojimąsi lengvata.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 19, 2017, 6:17 PM, atnaujinta Mar 17, 2020, 9:19 AM

Iš karto po balsavimo didžiausia Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad „valstiečiai“ vieningai palaiko tokį Vyriausybės siūlymą.

„Metų pradžioje nebuvo aišku, ar tam bus finansinės galimybės – planuojant 2017 metų valstybės biudžetą pridėtinės vertės mokesčio (PVM) už šildymą lengvata iš viso numatyta nebuvo, tačiau Vyriausybė rado galimybę tą lengvatą taikyti visus šiuos metus.

Seimo sprendimas užtikrins, kad nuo spalio šia lengvata vėl naudosis apie 700 tūkst. šalies gyventojų“, – teigė LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Svarstant šį įstatymo pakeitimo projektą iš viso balsavo 117 Seimo narių, o priėmimo stadijoje 105. Nors absoliuti dauguma 9 proc. PVM tarifui pritarė, buvo ir tokių, kurie susilaikė arba buvo prieš.

Tai, kad lengvatai nepritarė, tarkime, liberalai, nestebina. Tačiau netikėtai atrodė tai, kad prieš Vyriausybės siūlymą pasisakė vienas „valstietis“. Kuomet visa frakcija vieningai palaikė tokį siūlymą, vienintelis LVŽS narys, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas balsavo prieš.

Lengvata – socialiai neteisinga

Prieš siūlomą 9 proc. tarifą balsavęs S.Jakeliūnas kalbėdamas telefonu naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad jo pozicija dėl lengvatos šildymui nesikeičia jau kurį laiką.

„Laikausi tos pozicijos, kuri buvo išreikšta ir pernai gruodį, ir šiemet birželį, tai yra, kad ta lengvata yra socialiai neteisinga. Gruodžio mėnesį tai įvertinus ji buvo pratęsta, su sąlyga, kad bus sukurtas, išplėstas kompensavimo mechanizmas.

Buvo padaryta tai, birželio mėnesį nubalsuota. O lengvata dabar nebegalioja“, - kalbėjo Seimo narys pridurdamas, kad šildymo lengvatos sugrąžinimas kelia teisinių problemų.

Taip pat galimai pažeidžiamas fiskalinės drausmės įstatymas, kuriame numatyta, kad jei biudžete yra perteklinių pajamų, jos turi būti skirtos deficito mažinimui valstybės biudžeto.

„Ta problema, kad visos tos ekonominės sąlygos, prielaidos, pajamų augimas, neapmokestinamo pajamų dydžio didėjimas ir tolesnis didinimas, pensijų tendencijos didinimo, sudaro galimybes, kad tiems žmonėms, kurie gali apsimokėti, pajamos didėja sparčiau, negu galimai augtų šildymo kainos.

O tiems, kurie turi mažesnes pajamas, kompensavimo mechanizmo išplėtimas, iki 10 proc. tos kartelės nuleidimas, sudaro galimybes ir visai nepatirti išlaidų padidėjimo“, - kalbėjo S.Jakeliūnas.

Jis teigė, kad nemato jokių galimybių, kad keistų savo poziciją, kadangi tam nėra nei teisinių, nei ekonominių priežasčių.

Frakcija informuota

Prieš frakcijos srovę balsavime dėl šildymo lengvatos plaukęs S.Jakeliūnas tikino, visi likę „valstiečiai“ dar prieš susirenkant į posėdį žinojo, kad jo nuomonė kardinaliai skiriasi nuo tos, kurią skelbia kiti LVŽS nariai.

„Niekas nieko nenustebino. Tai kas vyksta frakcijoje, vyksta frakcijoje. Aš laikausi savo pozicijos, frakcija balsavo priimdami ir palaikydami savo sprendimą ir čia jokių problemų nėra“, - tikino S.Jakeliūnas.

Jis teigė, kad bendravimas ir bendradarbiavimas frakcijoje vyksta, net jei ir skiriasi nuomonės. S.Jakeliūnas sakė, kad demokratijos sąlyga yra nuomonių įvairovė ir diskusijos. Būtent tai, pasak jo, vyksta ir frakcijoje.

Prašo vetuoti

Nors dauguma Seimo narių ir vieningai pasisakė už 9 proc. lengvatinį tarifą iki 2017-ųjų gruodžio pabaigos, opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai kreipėsi į prezidentę su prašymu vetuoti antradienį priimtas įstatymo pataisas.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis reaguodamas į šiandien Seimo plenarinių posėdžių salėje vykusį įstatymo projekto svarstymą, teigė, jog socialdemokratų frakcija savo rankomis garantavo šildymo kainos kilimą viduryje sezono, kadangi po svarstymo pritarta ne TS-LKD inicijuotoms pataisoms, o valdančiųjų pasiūlymui.

„Socialdemokratai, kurie šiuo metu svarsto koalicijos su valstiečiais-žaliaisiais likimą, teigė, jog viena pagrindinių sąlygų koalicijai neiširti buvo PVM lengvata šildymui, tačiau šiandien jie pademonstravo savo valią ir padarė viską, kad gyventojai nežinotų, kokia šildymo kaina bus sezono viduryje“, – sakė G. Landsbergis.

Seimo TS-LKD frakcijos nariai G.Landsbergis, Mykolas Majauskas ir Ingrida Šimonytė kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentę Dalią Grybauskaitę, prašydami vetuoti įstatymą dėl lengvatos pratęsimo tik iki Naujųjų metų.

„Vyriausybė elgiasi neatsakingai palikdama gyventojus nežinioje. Per artimiausius kelis mėnesius neįvyks nieko, kas sudarytų pagrindą didinti šildymo tarifą. Todėl prašome Lietuvos Respublikos Prezidentės vetuoti priimto įstatymo nuostatą dėl šildymo lengvatos galiojimo vos keliems mėnesiams ir pasiūlyti neribotą galiojimo laikotarpį“, – teigė M. Majauskas.

Tuo tarpu I.Šimonytė priminė, kad D.Grybauskaitė ne kartą yra pasakiusi, kad lengvatos panaikinimas buvo klaida. Pasak Seimo narės, ne mažesnė klaida yra lengvatą tarsi sugrąžinus, kartu įstumti žmones į nežinią, kaip kainos keisis šildymo sezono viduryje.

„Vyriausybės planuojamos PVM tarifų pervartos neatrodo pagrįstos nei ekonominiu, nei fiskaliniu požiūriu, kadangi dalį galiojančių lengvatų numatoma didinti, nors jų poveikis galutinei kainai ir nauda vartotojams neapibrėžti, kai tuo tarpu kitą dalį, įskaitant vienintelę tikrai tenkančią vartotojams – šildymo – mažinti ir dar paties šildymo sezono viduryje.

Manyčiau, kad bereikalingos įtampos ir kaitaliojimai aplink PVM tarifą šildymui jau yra per daug ir būtų protinga šias diskusijas baigti“, – komentavo I. Šimonytė.

Naujienų portalas lrytas.lt primena, jog TS-LKD frakcija inicijavo Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas, kuriomis buvo siūloma 9 proc. PVM lengvatą šildymui užtikrinti neribotą laiką iki tol, kol bus vartotojams garantuota konkurencinga kaina už teikiamą centralizuoto šildymo paslaugą, tačiau antradienio balsavime (palaikė 39, prieš buvo 39, susilaikė – 32) pataisos palaikymo iš valdančiųjų nesulaukė. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.