Socialdemokratų frakcijoje esantys „darbiečiai“ supyko: „Jie elgiasi nevalstybiškai“

Jau už poros dienų paaiškės valdančiosios koalicijos ateitis. Šeštadienį Socialdemokratų partija rinksis į tarybos posėdį, kur balsuos, ar trauktis, ar likti tarp valdančiųjų. Savo nuomonę šiuo klausimu jau išsakė kone visi socialdemokratai, esantys Seime.

 Darbo partijos atstovai turės priimti sprendimą dėl ateities socialdemokratų frakcijoje.<br> lrytas.lt nuotr.
 Darbo partijos atstovai turės priimti sprendimą dėl ateities socialdemokratų frakcijoje.<br> lrytas.lt nuotr.
Petras Čimbaras.<br>T.Bauro nuotr.
Petras Čimbaras.<br>T.Bauro nuotr.
Valentinas Bukauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Valentinas Bukauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 21, 2017, 11:54 AM, atnaujinta Sep 21, 2017, 8:22 PM

Tačiau kol kas gana tyliai laikėsi toje pačioje frakcijoje esantys kitos partijos nariai. Vieninteliai du į Seimą patekę Darbo partijos atstovai Petras Čimbaras ir Valentinas Bukauskas vienu balsu teigė, kad susiklosčiusi situacija jų netenkina, o vidinės socdemų intrigos darbui nepadeda.

Kalti socialdemokratai

Valstybės valdumo ir savivaldybių komitete besidarbuojantis V.Bukauskas įsitikinęs, kad diskusijos dėl koalicijos ateities įsisiūbavo jau per daug, o daugiausia prie to prisidėjo patys socialdemokratai.

Pasak Seimo nario, situacija, kai partijos pirmininkas ir frakcija nesutaria dėl vieno iš esminių klausimų, jo tikrai netenkina. Spėti, kokia ateitis laukia koalicijos, V.Bukauskas nedrįso. Taip pat nenorėjo svarstyti ir kokių veiksmų, jei griūtų koalicija, imtųsi jis ir kitas „darbietis“ P.Čimbaras.

„Ketvirtadienį 14 val. laikinasis Darbo partijos pirmininkas Šarūnas Birutis renka partijos valdybą, ten diskutuosime tuo klausimu.

Aš nenorėčiau būti tas prognozuotojas. Yra mūsų valstybėje tų, kurie išsako išankstines nuomones, kaip bus, jeigu bus“, – sakė V.Bukauskas ir pridūrė, kad gali tik palinkėti atviros diskusijos ir kad priimti sprendimai būtų paremti ne emocijomis, o racionaliu mąstymu. Jis teigė manantis, kad Seimo nariai turėtų būti susitelkę ir atsakingi savo rinkėjų atžvilgiu.

Priklausys nuo to, koks bus balsavimas

Kitas parlamento „darbietis“ Kaimo reikalų komiteto narys P.Čimbaras teigė, kad šiuo metu socialdemokratų gretose vyksta itin keistų dalykų. Seimo narys buvo itin nustebęs, kai socialdemokratų frakcija rinko naują seniūną ir juo tapo Andrius Palionis.

„Dalyvaudamas frakcijos posėdyje sužinojau naujieną – kad frakcijos seniūnas bus deleguotas socialdemokratų tarybos sprendimu. Aš tada klausiau, kam reikalingas aš, Darbo partijos atstovas, socialdemokratų gretose, jeigu seniūną deleguos socialdemokratų taryba“, – piktinosi P.Čimbaras.

Jis teigė, kad visose frakcijose įprasta, kad seniūną renka patys parlamente esantys partijos atstovai. Seimo narys pasakojo, kad tik jam išdėsčius tokią poziciją buvo nutarta, kad ne taryba, o frakcija rinks seniūną.

Ne tik dėl to P.Čimbaras reiškė nepasitenkinimą. „Darbiečio“ teigimu, šiuo metu socialdemokratų frakcija yra visiškai susiskaldžiusi: „Prieš metus socialdemokratai surengė skyrių apklausą, ar dalyvauti koalicijoje. Skyriai pareiškė, kad dalyvaujame.

Praėjo mažiau nei metai ir jie vėl rengia apklausą, tik dabar skyriai pareiškė, kad nedalyvaujame. Tokia solidi partija, bet elgiasi tikrai nevalstybiškai.“

Parlamentaras teigė, kad socialdemokratų frakcija bandė surinkti parašus dėl palaikymo „valstiečiams“. P.Čimbaras sakė taip pats sulaukęs prašymo pasirašyti, tačiau atsakęs, kad neketina dalyvauti partijos vidinėse intrigose.

„Aš ne socialdemokratas, tik esu jų frakcijoje. Kodėl turiu pasirašyti kažkokius nesąmoningus raštus, socialdemokratai vis tiek yra koalicijoje. Ar jie čia norėjo pašantažuoti Palucką, kad liktų, ar ką?“ - svarstė „darbietis“.

Paklaustas, ar skilus koalicijai liktų socialdemokratų frakcijoje, P.Čimbaras sakė, kad jam svarbiausia dirbti Lietuvai, todėl spręstų, kur tai būtų galima daryti geriausiai. Ketvirtadienį susirinkusi Darbo partijos valdyba aptars savo deleguotų Seimo narių ateities klausimus, o sulaukę šeštadienio ir sužinoję galutinę socialdemokratų tarybos poziciją spręs, ką daryti toliau.

Koks gali būtų tarybos sprendimas, pasak P.Čimbaro, priklauso nuo to, ar balsavimas bus slaptas, ar atviras.

„Jeigu bus atviras, 99 proc., kad pasitrauks, jeigu bus slaptas balsavimas, tai gali būti ir kitokių variantų, nes ten yra visokių niuansų. Yra galbūt ir pabauginimų, ir pagrasinimų, šantažo, juk G.Paluckas sakė, kad kas nepritars, bus šalinami iš partijos“, – sakė P.Čimbaras. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.