Algirdo Syso maištas: „Aš nesu valdančiosios daugumos dalis“

Po netikėto frakcijų koalicijos sudarymo socialdemokratų gretose tvyro nerimas. Daliai Seime esančių socialdemokratų sutikus sudaryti naują koaliciją su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), kiti liko tarsi kaboti ore.

A.Sysas sakė vykdysiantis partijos valią. <br>T.Bauro nuotr.
A.Sysas sakė vykdysiantis partijos valią. <br>T.Bauro nuotr.
A.Sysas sakė vykdysiantis partijos valią. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Sysas sakė vykdysiantis partijos valią. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Sysas sakė vykdysiantis partijos valią. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Sysas sakė vykdysiantis partijos valią. <br>J.Stacevičiaus nuotr.
I.Šiaulienė tikina, kad frakcijai viskas gerai.<br>T.Bauro nuotr.
I.Šiaulienė tikina, kad frakcijai viskas gerai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 26, 2017, 11:10 AM, atnaujinta Sep 26, 2017, 2:24 PM

Rėžė tvirtai

Vienas ryškiausių frakcijos veidų Algirdas Sysas tvirtai pareiškė – jis nėra valdančiosios daugumos dalis. Politikas žurnalistus tikino, kad laikosi partijos valios trauktis iš koalicijos su „valstiečiais“, kuri buvo išreikšta šeštadienį vykusiame tarybos posėdyje.

A.Sysas sakė, kad ir toliau laiko save partijos ir frakcijos nariu, tačiau nemato savęs kaip vieno iš valdančiosios daugumos, sudarytos su LVŽS. Anot jo, frakcijos narius, kurie pasirašė susitarimą su „valstiečiais“, svarstys partijos Etikos ir procedūrų komisija. Jų lemtis gali būti labai liūdna – išmetimas iš Socialdemokratų partijos.

Paklaustas, ar konservatorius Andrius Kubilius yra teisus sakydamas, kad Seime nėra valdančiosios daugumos, A.Sysas atsakė: „Aš nesiruošiu skaičiuoti valdančiosios daugumos. Šiuo atveju aš vykdau partijos sprendimą ir nelaikau savęs valdančiąja dauguma.“

Kadangi savęs nelaiko valdančiosios daugumos nariu, jis parašė prašymą atleisti jį iš Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pareigų. Tokį pat sprendimą priėmė ir kita socialdemokratė Rasa Budbergytė, paprašiusi ją pašalinti iš Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo pareigų.

Kalbėdamas apie paramą valdančiųjų ir Vyriausybės programoms A.Sysas teigė, kad dabartinė jo padėtis įtakos balsavimams neturės, nes net ir anksčiau jis balsuodavo prieš svarbius Vyriausybės siūlymus, tokius kaip urėdijų reforma ar biudžetinių įstaigų vadovų kadencijos.

Įdomu tai, kad pats Seimo narys teigė nematęs pasirašyto frakcijų koalicijos susitarimo ir net nežino, kiek iš tikro parašų ant jo yra.

„Aš negudrauju, atvirai sakau, kad vykdau partijos sprendimus, pasitraukiu iš einamų pareigų“, – sakė A.Sysas.

Tikina, kad viskas gerai

Seimo vicepirmininkė, socialdemokratų frakcijos narė Irena Šiaulienė tikino, kad frakcijoje konfliktų nėra ir apie skilimą nekalbama. Taip pat ji teigė, kad jokių naujienų nėra ir dėl frakcijų koalicijos, išskyrus tai, kad ji oficialiai patvirtinta.

„Mes šiandien gražiausiai posėdžiavome, aptarėme darbotvarkę visi kartu. O toliau gyvenimas rodys“, – sakė I.Šiaulienė.

Tiesa, ji, kaip ir A.Sysas, teigė nežinanti, kiek socialdemokratų frakcijos narių pasirašė susitarimą, ir tik spėjo, kad kartu su dviem frakcijoje esančiais Darbo partijos atstovais parašų turėtų būti 14.

I.Šiaulienė tikino, kad kol kas nėra kalbama ir apie jos bei kitų prieš partijos tarybos valią ėjusių socialdemokratų pasitraukimą iš partijos. „Nematome priežasčių trauktis“, – užsispyrusi tikino Seimo narė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.