Užmaišę jovalą kairieji prakaituoja

„Blaivus nesuprasi, o išgerti draudžia Ramūnas Karbauskis.“ Taip vis dar bandė šmaikštauti parlamento senbuvis Algimantas Salamakinas Seimo socialdemokratams atsidūrus neregėtoje aklavietėje.

Socialdemokratai atsidūrė neregėtoje aklavietėje.<br> D.Umbraso nuotr.
Socialdemokratai atsidūrė neregėtoje aklavietėje.<br> D.Umbraso nuotr.
Skirtingai mąstantys kairieji Seimo posėdžių salėje sėdės greta vienas kito.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Skirtingai mąstantys kairieji Seimo posėdžių salėje sėdės greta vienas kito.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 A.Sysas itin kritiškai vertino maištininkų svarstymus, kad reikėtų šaukti suvažiavimą, kurio sprendimas dėl koalicijos esą būtų kitoks nei tarybos.<br> D.Umbraso nuotr.
 A.Sysas itin kritiškai vertino maištininkų svarstymus, kad reikėtų šaukti suvažiavimą, kurio sprendimas dėl koalicijos esą būtų kitoks nei tarybos.<br> D.Umbraso nuotr.
Socialdemokratai atsidūrė neregėtoje aklavietėje.<br> D.Umbraso nuotr.
Socialdemokratai atsidūrė neregėtoje aklavietėje.<br> D.Umbraso nuotr.
Socialdemokratai atsidūrė neregėtoje aklavietėje.<br> D.Umbraso nuotr.
Socialdemokratai atsidūrė neregėtoje aklavietėje.<br> D.Umbraso nuotr.
Socialdemokratai atsidūrė neregėtoje aklavietėje.<br> D.Umbraso nuotr.
Socialdemokratai atsidūrė neregėtoje aklavietėje.<br> D.Umbraso nuotr.
 A.Salamakinas: „Aš politinę karjerą pradėjau šioje partijoje, noriu čia ją ir pabaigti.“<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 A.Salamakinas: „Aš politinę karjerą pradėjau šioje partijoje, noriu čia ją ir pabaigti.“<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

„Lietuvos rytas“

Sep 27, 2017, 6:54 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 3:45 PM

A.Salamakinas antradienį kelis kartus vartė partijos ir Seimo statutus, bet nuleido rankas taip ir nesupratęs, kaip pasielgti: likti frakcijoje jis nenori, o išeiti negali.

Socialdemokratas aiškino, kad jeigu išeitų iš frakcijos, galėtų būti šalinamas iš partijos. Bet pasilikti prieš partijos valią naują sąjungą su „valstiečiais“ sudariusioje kompanijoje A.Salamakinas irgi nesutinka: „Aš politinę karjerą pradėjau šioje partijoje, noriu čia ją ir pabaigti.“

Sumaištis Socialdemokratų frakcijoje kilo, kai didesnė jos dalis nusprendė nepaklusti partijos sprendimui trauktis iš valdančiosios koalicijos ir su „valstiečiais“ slapta pasirašė naują sutartį.

Dėl skaičiaus – painiava

Oficialiai paskelbta žinia apie „valstiečių“ ir socialdemokratų susitarimą dėl frakcijų koalicijos Seimo posėdžių salėje antradienį buvo palydėta plojimais.

Bet kone pusdienį tvyrojo painiava, kiek balsų vis dėlto turi valdantieji. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis tvirtino, kad 76.

Tuo metu socialdemokratai traukė skirtingus skaičius. Seimo vicepirmininkė Irena Šiaulienė sakė, kad susitarimą pasirašė 14 frakcijos narių. Kiti tvirtino matę 10 parašų.

Detektyvą nutraukė kairiųjų frakcijos seniūnas Andrius Palionis, atskleidęs, kad susitarimą pasirašė 11 frakcijos narių iš 19.

Rietenas stebės iš šalies

Nors buvo skelbiama, kad susitarimą pasirašė ir socialdemokratų frakcijai priklausantys „darbiečiai“ Valentinas Bukauskas bei Petras Čimbaras, pastarieji nuo to atsiribojo.

P.Čimbaras „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad laikysis partijos sprendimo remti valdančiąją koaliciją, tačiau esą nesirengia dalyvauti socialdemokratų vidaus rietenose: „Nenoriu būti nei su bolševikais, nei su menševikais. Aš palauksiu. Dabar mūsų balsai auksiniai.“

Politikas teigė nenusprendęs, ar liks Socialdemokratų frakcijoje, nes blaškosi ir patys kairieji: „Abi pusės šioje situacijoje pralaimės. Kokia partija bus be frakcijos Seime arba kokia gali būti frakcija be partijos?

Geriausia dabar būtų partijos vadovui Gintautui Paluckui atsistatydinti, jeigu jis nori išsaugoti partiją ir frakciją.“

P.Čimbaras priekaištavo, kad anksčiau socialdemokratai jų frakcijai priklausančių „darbiečių“ net nepastebėdavo: „Jie piktinosi, kad „valstiečiai“ juos skriaudžia, o kaip patys elgėsi su manimi? Nė vienas jų dar net nėra kalbėjęs, o jau paskelbė melagingą žinią, kad aš pasirašiau susitarimą.“

Rengiasi net ir bylinėtis

Vargu ar socialdemokratams pavyks greitai susitvarkyti su jų pačių užmaišytu politiniu jovalu.

Nors G.Paluckas svarstė, kad sprendimus dėl partijos sprendimui nepaklususių frakcijos narių etikos sargai gali priimti jau šią savaitę, kai kurie „Lietuvos ryto“ kalbinti socialdemokratai abejojo tokia sparta.

Valdžios postus pasirinkę kairieji aiškino, kad išmesti iš partijos juos gali tik skyriai, ir siūlė įsivaizduoti, ar, pavyzdžiui, Jonavos socialdemokratai išdrįstų pašalinti Rimantą Sinkevičių.

Kai kurie kairieji netgi užsiminė, kad šis procesas gali trukti mėnesius ar net metus, mat valdančiojoje koalicijoje pasilikę socialdemokratai esą neatmeta galimybės su partija bylinėtis teismuose.

Mažuma laukia gelbėtojo

Be to, dar nežinia, ar įgyvendinus grasinimus pašalinti nepaklusnius partijos narius G.Paluckui pavyktų suburti kitą frakciją Seime. Mat jo šalininkų gretos kol kas nepadidėjo.

Pasitraukti iš koalicijos yra nusiteikę šeši parlamentarai, bet norint sudaryti atskirą frakciją reikia septynių narių.

Kas gali tapti socialdemokratų garbės gelbėtoju?

Antradienį buvo svarstoma, kad kai kurie maištininkai gali išsigąsti gresiančio pašalinimo iš partijos ir persigalvoti. Tarp tokių buvo minimas ir frakcijos seniūnas A.Palionis.

Tačiau pats politikas „Lietuvos rytui“ teigė atsitraukimo galimybės nesvarstąs, o jei būtų pašalintas iš partijos, politinę karjerą tęstų savarankiškai: „Lauksiu etikos sargų sprendimo. Kodėl turėčiau pats trauktis? Mes laikomės Seimo statuto.“

Sugalvoja naujas taisykles

Partijos etikos sargų žodžio laukia ir frakcijos susitarimo su „valstiečiais“ nepasirašę socialdemokratai.

Juozas Olekas teigė, kad vykdys partijos sprendimą trauktis iš koalicijos, tačiau kol kas ketina likti frakcijoje, kurios didesnė dalis ją remia: „Iš esmės situacija nelabai skiriasi nuo buvusios, kai dalis „valstiečių“ pasiūlymų sulaukdavo mūsų paramos, o dalis – ne.“

Mažumoje likusi Rasa Budbergytė traukiasi iš Europos reikalų komiteto vicepirmininko pareigų, bet iš frakcijos dar neišeina: „Kol kas jaučiuosi partijos narė, kurią tarybos sprendimas įpareigojo išeiti iš koalicijos. Aš tą jos sprendimą vykdau, o iš frakcijos turėtų trauktis tie, kurie jo nepaiso.

Taigi lauksiu etikos sargų vertinimo, po kurio bus aiškiau, kaip elgtis toliau.“

Teisės ir teisėtvarkos bei Socialinių reikalų ir darbo komitetų vadovų postų atsisako Julius Sabatauskas ir Algirdas Sysas.

Tačiau pastarasis nesutinka trauktis iš frakcijos ir mano, kad taip elgtis turi tie, kurie nevykdo partijos sprendimo. A.Sysas pripažino, kad jis yra mažumoje, tačiau situacija esą gali pasikeisti: „Mūsų partijoje yra daug svyruojančių ir keičiančių nuomonę.“

A.Sysas itin kritiškai vertino maištininkų svarstymus, kad reikėtų šaukti suvažiavimą, kurio sprendimas dėl koalicijos esą būtų kitoks nei tarybos.

Politiko manymu, per suvažiavimą būtų nušluotas ne partijos pirmininkas.

Socialdemokrato veide kreiva šypsena nedingo ir paklausus apie partijos statutą nutarusių laužyti bičiulių tikslus: „Jie sako, kad apie Lietuvą galvoja. Ar tikrai? Gal ir galvoja.

Tiesa, ir aš apie tai galvoju, bet iš posto pasitraukiu. Nes toks yra partijos sprendimas, ir privaloma gerbti jos valią. Tokios žaidimo taisyklės.

Man labai keista, jog buvę partijos pirmininkai tiesiog nutaria, kad taisyklės jiems negalioja, – siūlo krepšinį žaisti šeši prieš penkis. Nes tiesiog taip nori. Jeigu tikrai būtų galvojama apie Lietuvą ir jos žmones, taip nesielgtų.“

A.Butkevičius tapo išrankus

Tiesa, kėdė, kurią nutarė atlaisvinti A.Sysas, jau matuojama kitam socialdemokratui.

Šaltinių teigimu, į ją taikoma pasodinti Biudžeto ir finansų komiteto vicepirmininką Algirdą Butkevičių. Tokią galimybę palankiai įvertino ir Seimo pirmoji vicepirmininkė „valstietė“ Rima Baškienė.

Bet patį A.Butkevičių, kuris išgirdo klausimą apie komiteto pirmininko postą, išpylė prakaitas: „Pirmą kartą girdžiu. Nesutikčiau. Tame komitete dėl Darbo kodekso man buvo išsakyta labai daug kritikos, tai nesiruošiu ten eiti.“

Elgiasi skirtingai

Socialdemokratų partijos tarybai nusprendus trauktis iš valdančiosios koalicijos, postus ministerijose užimantys kairieji elgiasi skirtingai – vieni atsistatydina, kiti lieka.

Teisingumo viceministrai J.Pankauskas ir P.Griciūnas, ministro patarėjai A.Kontrimienė, G.Mozūraitis, M.Jukna, R.Grumadaitė įteikė atsistatydinimo pareiškimus ministrei M.Vainiutei, kuri apsisprendė tęsti darbą. Iš viceministrų pareigose liko tik R.Bakšys.

Užsienio reikalų viceministrai socialdemokratai N.Germanas ir D.Skusevičius bei ministro patarėjas D.Petrulis sakė neketinantys palikti pareigų, jei ministerijai vadovaujantis L.Linkevičius toliau rodys pasitikėjimą.

Ūkio ministrui socialdemokratui M.Sinkevičiui įteikus atsistatydinimo prašymą jo komandos nariai viceministrai R.Burokas, L.Sabaitienė, patarėjai M.Janulionis, S.Tichomirovas, J.Gumaniukienė laukia, ar premjeras S.Skvernelis patenkins ministerijos vadovo prašymą. (BNS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.